Een fusie, een nieuwe afdeling of zelfs een nieuwe organisatie: er zijn verschillende redenen waarom je als teamleider een nieuw team moet vormen. Het hoeft niet eens zo te zijn dat het hele team nieuw is.
Het aannemen van werknemers of het vertrek van teamleden zorgt er ook voor dat de teamsamenstelling flink verandert. In feite moet je ook dan zorgen voor een nieuwe, soepele teamdynamiek.
Zo’n nieuw team vormen kan een flinke uitdaging zijn. Hoe zorg je ervoor dat jouw team met plezier aan de slag gaat, soepel samenwerkt en productief is? Waar moet je precies op letten? Hieronder geven we zeven tips om een goed functionerend team te vormen dat met plezier samenwerkt.
Een nieuw team vormen: hoe pak je dat aan
Er bestaat geen vast draaiboek om een succesvol nieuw team te vormen. Maar onderstaande tips zullen je zeker op weg helpen.
Tip 1: Leer elkaar kennen
Samenwerken met vreemden is lastig. Wanneer je niets over je collega’s weet, is er vaak minder begrip voor elkaar. Ook is de kans groter dat de communicatie stroef verloopt en er minder onderling vertrouwen is. Als je een nieuw team vormt is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat teamleden elkaar leren kennen. Organiseer bijvoorbeeld een teamdag of een borrel ter ere van de nieuwe samenwerking.
Daarnaast is het aan te raden regelmatig kleine relaxmomenten in te plannen met het hele team. Drink koffie samen, maak een wandeling of ga lunchen buiten de deur. Zo heeft de groep de tijd met elkaar te kletsen en meer over elkaar te weten te komen.
Tip 2: Formuleer een concreet teamdoel
Wanneer je als nieuw team goed wilt presteren, is een gezamenlijk doel noodzakelijk. Zorg als teamleider dus voor een duidelijk omschreven doel en missie waar het team zich mee kan identificeren. Het creëert een teamgevoel, teamleden weten waar ze aan toe zijn en de werkwijze zal efficiënter verlopen.
Ook in bestaande teams is dit natuurlijk een vereiste. Maar zeker binnen kersverse teams kan het flink misgaan zonder een realistische en duidelijke wegwijzer.
Tip 3: Zorg voor een duidelijke taakverdeling
De formule voor een slecht functionerend team? Een groep mensen bij elkaar die geen idee heeft wat ze moeten doen. Net zoals je een helder doel dient te formuleren, is een goede verdeling van de verantwoordelijkheden ook een must.
Daarvoor is het nodig dat ieders sterke en minder sterke punten, ambities en voorliefdes bekend zijn. Op die manier komt de juiste medewerker op de juiste plek. Vervolgens is het zaak dat iedereen ook elkaars taken kent. Dat voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat de samenwerking op rolletjes loopt.
Tip 4: Maak (ongeschreven) teamnormen en -waarden
Als je een nieuw team vormt, is het aan te raden om teamnormen en -waarden te creëren. Dat bevordert het ‘wij-gevoel’ en de verbinding. Daarnaast draagt het bij aan een soepele en respectvolle samenwerking.
Bespreek met elkaar wat jullie belangrijk vinden, zodat jullie weten waar je als team voor staat. Je hoeft ze natuurlijk niet op papier te zetten, maar het is wel belangrijk dat iedereen op de hoogte is. Voorbeelden van teamovertuigingen zijn: deel kennis met elkaar, roddel niet, kom afspraken na en help collega’s wanneer het nodig is.
Tip 5: Geef het goede voorbeeld
Voor nieuwe teamleden is het vaak even wennen om als team samen te werken. Je weet nog weinig over elkaar en de dynamiek is nog in de maak. Als teamleider is het dan extra belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Stimuleer bijvoorbeeld dat teamleden ook tijd nemen (en krijgen!) om tijdens werktijd elkaar te leren kennen. Introduceer tafelvoetbal of maak een gezellige koffiehoek.
Daarnaast is het natuurlijk ook vanzelfsprekend dat je de normen en waarden van team naleeft. Kom dus op tijd, wees toegankelijk, communiceer eerlijk en transparant, deel kennis en geef je werknemers erkenning voor hun werk. Vaak doet goed voorbeeld volgen.
Tip 6: Creëer een gezellige werksfeer
Een gezonde, veilige werksfeer is een vereiste voor een vliegende start van een nieuw team. Wanneer de werksfeer goed is, komt het team sneller in het ritme. Teamleden zijn doorgaans ook pro-actiever, durven initiatief te nemen en hun mening te geven. Als aan het begin van de samenwerking al zo’n open communicatiecultuur ontstaat, waarbinnen collega’s elkaar feedback geven en hun ideeën uiten, zal de toekomstige samenwerking floreren.
Om een goede werksfeer te creëren, stimuleer je onder meer informele gesprekken, communiceer je transparant, zorg je voor een prettige werkruimte, houd je de werkdruk in de gaten en toon je waardering voor je teamleden. Inderdaad, allemaal factoren die ook bijdragen aan de vorming van een gezond nieuw team.
Tip 7: Organiseer een teambuilding
Wanneer je een nieuw team hebt gevormd, is het zaak om veel tijd in de teamontwikkeling te steken. Een beproefde methode is het organiseren van een teambuilding. Tijdens zo’n sessie bouw je aan je team met als doel om de teamspirit te verhogen en de onderlinge band te versterken.
Dit doe je door middel van uitdagende groepsactiviteiten, waardoor je veel leert en veel plezier hebt met elkaar. Als team kan je zelf bepalen waar je speciale aandacht aan wilt geven: bijvoorbeeld het beter leren kennen van collega’s of het ontdekken van talenten.
Heb jij net een nieuw team gevormd en lijkt het jou leuk om een teambuildingsessie te doen? TeambuildingTrainer helpt je graag. Wij zijn de #1 aanbieder van teambuilding trainingen. Met meer dan 20 incompany teambuildingsessies hebben we voor iedere teambehoefte de juiste oplossing.
Een nieuw team vormen: schakel TeambuildingTrainer in
TeambuildingTrainer organiseert met veel kennis en passie incompany teambuilding trainingen. Wij geloven dat je het meeste resultaat bereikt door samen actief en praktisch met de stof bezig te zijn. Onze trainers en coaches wisselen tijdens een sessie de theorie af met opdrachten, rollenspellen, reflectie en meer. Daardoor kunnen teamleden het geleerde eenvoudig in de praktijk toepassen.
Wil je een teambuilding boeken voor jou nieuwgevormde team? Of eens sparren over jullie situatie? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.