Home » Over de streep in teambuilding: dit levert het op

Over de streep in teambuilding: dit levert het op

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Inspirerend, waardevol, laagdrempelig en heel erg leuk: dat is het spel Over de streep. Deze teambuilding is ideaal om meer inzicht in en begrip tussen teamleden te creëren – om zo de teamspirit te vergroten. Denk bij Over de streep niet aan ren en vliegwerk of gekke dingen die je moet doen. Het is een rustig spel en je kan het gewoon op kantoor spelen.

Wanneer je op zoek bent naar een toegankelijke teambuilding voor je team, dan is Over de streep dus een aanrader. In dit artikel vertellen we je meer over het spel Over de streep in teambuilding en kom je erachter wat de voordelen ervan zijn.

Wat is Over de streep in teambuilding

Maar first things first: wat is een teambuilding precies? Tijdens teambuildingsessie doe je diverse groepsactiviteiten, waardoor de teamspirit en de onderlinge band verbetert. Je bouwt tijdens zo’n sessie dus letterlijk aan je team. Er kunnen verschillende doelen in de schijnwerpers staan, zoals vertrouwen, communicatie, samenwerking of elkaar beter leren kennen.

Nu komt Over de streep in teambuilding in het spel. Deze activiteit is perfect om meer over je collega’s te weten te komen, vertrouwen op te bouwen en meer begrip voor elkaar te krijgen.

De voorbereidingen bij Over de streep

  1. Zorg dat je een ruime zaal tot je beschikking hebt. Bijvoorbeeld een ruimte waar je de stoelen en tafels naar buiten kunt dragen. Een externe locatie is natuurlijk ook een optie. Is het mooi weer? Dan kan je dit spel ook prima buiten doen.
  2. Vervolgens deel je de ruimte in twee. In het midden van de zaal leg je een stuk lint: de streep. Buiten kun je ook stoepkrijt gebruiken.
  3. Aan het begin van het spel staan alle deelnemers aan één kant van de streep. Zorg ervoor dat mensen niet neus aan neus staan. Het is niet de bedoeling dat ze zich langs allerlei collega’s moeten wurmen om over de streep te kunnen stappen.
  4. Van tevoren maak je duidelijke afspraken met elkaar. Spreek bijvoorbeeld af dat je niet gaat lachen om iemands keuze, niet tussendoor overlegt en je gevoel volgt.

Het spel: zo gaat Over de streep

  1. Dan is het tijd voor het stellen van vragen. Een trainer stelt de vragen, die vooraf zijn uitgezocht. Dit doen we in onderling overleg tijdens de voorbereidingsfase. De stellingen zijn dan ook zo luchtig of zwaar als jullie zelf willen. De trainer doet zelf niet mee aan het spel.
  2. Een vraag kan bijvoorbeeld zijn: loop over de streep als je energie krijgt van je werk. Of: loop over de streep wanneer je wel eens onzeker bent tijdens je werk. De teamleden op wie dat van toepassing is, stappen dan over de streep.
  3. Nadat de deelnemers over de streep zijn gestapt gaat de trainer met collega’s aan beide kanten van de lijn in gesprek. Zo krijgen deelnemers de mogelijkheid om hun keuze toe te lichten, waardoor er mooie gesprekken op gang kunnen komen.
  4. De vragen zijn idealiter divers. Het gaat over ieders ervaringen, ambities, kwaliteiten en meer. Belangrijk is wel om een mix van serieuze en iets minder serieuze vragen te stellen. Een vraag over je werkenergie of onzekerheid kan bijvoorbeeld worden afgewisseld met ‘loop over de streep als je de koffie op kantoor lekker vindt’.

Na het spel

  1. Zijn alle vragen gesteld? Vergeet dan niet om na te bespreken. Maak het niet te persoonlijk, maar wissel ervaringen uit. Hoe vond je het? Wat had je niet verwacht? Wat was je ervaring wanneer er maar een minderheid over de streep stapte? Onze trainer helpt hierbij.
  2. Dit gesprek is erg belangrijk, omdat dit bijdraagt aan het creëren van inzicht, vertrouwen en begrip.

Over de streep in teambuilding: de voordelen

Over de streep in teambuilding is een manier om elkaar op een bijzondere manier beter te leren kennen. Dat levert een hoop voordelen op. We noemen er vier.

Voordeel 1: Je hebt meer begrip voor elkaar

Door het spel kom jij nieuwe of verrassende dingen over je collega’s te weten. Misschien hebben jullie meer overeenkomsten dan je dacht of je begrijpt de verschillen juist beter. Dit zorgt voor meer onderling begrip. Je bent sneller geneigd de ander te helpen, hebt meer geduld en je weet beter hoe je met iemand communiceert en samenwerkt.

Voordeel 2: Je hebt meer vertrouwen in elkaar

Het vertrouwen stijgt alleen al door samen zo’n spel te doen. Ook het inzicht in elkaar dat je door het spel verwerft doet het vertrouwen goed. De vertrouwensband die ontstaat is weer een belangrijk basis voor een open communicatiecultuur en een transparante werkwijze.

Teamleden durven hun mening of nieuwe ideeën te uiten, geven feedback aan elkaar en zijn minder bang om fouten te maken. Dat maakt het werk inventiever, productiever en uitdagender.

Voordeel 3: Je werkt beter samen

Omdat je meer inzicht en vertrouwen in elkaar hebt, zal de samenwerking ook soepeler en prettiger verlopen. Je vertrouwt taken aan elkaar toe en jullie weten beter wat ieders kwaliteiten en minder sterke punten zijn. Daardoor is het mogelijk om werkzaamheden en verantwoordelijkheden beter te verdelen.

Het werk zal efficiënter verlopen, met een verhoogde productiviteit tot gevolg. Maar niet minder belangrijk: de samenwerking is doorgaans ook gezelliger wanneer je meer over je collega’s weet.

Voordeel 4: De werksfeer verbetert

Bovenstaande voordelen dragen automatisch bij aan een goede werksfeer. Ga maar na: je hebt elkaar beter leren kennen, waardoor je sneller een praatje maakt. Het vertrouwen is gestegen, wat vaak ook voor minder geroddel en spanning zorgt.

Tot slot zorgt de juiste taakverdeling en hogere productie voor veel voldoening en energie. Kortom, een gezonde, fijne werksfeer kan dan niet uitblijven.

Over de streep laten organiseren door ons

Willen jij en je collega’s ook deelnemen aan een Over de streep spel? Dat kan! Wij bieden Over de streep aan als onderdeel van onze teambuilding Speeddaten met collega’s. 

Deze combinatie van modules zorgt ervoor dat de sessie energiek en luchtig blijft, zodat je op een speelse manier alles over je collega’s ontdekt!

Wij zijn TeambuildingTrainer

Wij van TeambuildingTrainer organiseren met veel passie verschillende teambuildings. Wij geloven namelijk dat ijzersterke teams het fundament zijn voor ijzersterke prestaties.

Onze teambuildings zijn inhoudelijk sterk en tegelijkertijd ontzettend leuk. Wil je een teambuilding boeken? Of eens sparren over jullie situatie? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heb je interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben de afgelopen jaren al meer dan 50 teams mogen helpen. 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!