Home » Een slecht functionerend team? Zo verbeter je de situatie

Een slecht functionerend team? Zo verbeter je de situatie

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

De teamleider, de teamleden, de organisatie en ook de klant: iedereen heeft baat bij een goedlopend team. De medewerkers werken soepel samen, ze hebben plezier in hun werk en leveren uitstekende diensten en producten.

Bij slecht functionerende team werkt het helaas net andersom. De teamleden slepen zich naar kantoor, krijgen samen niets voor elkaar, en dat wreekt zich in een niet al te beste productiviteit.

Voor een teamleider – en de teamleden – is er dan werk aan de winkel. Het is gelukkig mogelijk om van jouw slecht functionerende team een geoliede machine te maken. Met de juiste maatregelen en de wil van het hele team, gloort er hoop aan de horizon. In dit artikel geven we vier tips om de situatie te verbeteren.

Gratis whitepaper – voordat je verder leest.. 👋

Zoek je laagdrempelige manieren om je team beter (en leuker) samen te laten werken? Bekijk dan onze gratis whitepaper eens, met 22 handige adviezen.

 

👉 Je kan de whitepaper hier gratis downloaden

Een slecht functionerend team: hoe kan dat

Wanneer je een slecht functionerend team hebt, kan het zeker zo zijn dat de individuele teamleden uitstekende medewerkers zijn. Maar als team loopt het niet. Dat merk je bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • De samenwerking verloopt stroef of is zelfs afwezig. Teamleden leven op hun eigen eilandje en willen alles zelf doen, in plaats van samen met een collega.
  • Collega’s roddelen over elkaar en conflicten zijn aan de orde van de dag. In het ergste geval snauwen teamleden elkaar af of praten ze niet meer met elkaar.
  • Het ziekteverzuim is hoog. Medewerkers hebben geen energie of zin meer om naar kantoor te komen vanwege de slechte werksfeer.
  • De prestaties zijn ondermaats. Door het gebrek aan samenwerking, communicatie en gezelligheid belandt de productiviteit in een dip.

De oorzaken van een slecht functionerend team lopen uiteen. We noemen een greep uit de mogelijke oorzaken:

  • Teamleden kennen elkaar niet goed of kunnen niet goed omgaan met elkaars verschillen. Dit kan komen door bijvoorbeeld een fusie of generatiekloven binnen een team.
  • De werkdruk is te hoog en veel medewerkers hebben daardoor last van stress.
  • De teamdoelen en de taakverdeling zijn onduidelijk.
  • Er zijn spanningen tussen verschillende teamleden.
  • Er heerst geen vertrouwen tussen de teamleden en niemand durft zich uit te spreken.

Natuurlijk zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Maar belangrijker is om naar de mogelijke oplossingen te kijken. We noemen hieronder vier tips om een team dat niet goed presteert te verbeteren.

Een slecht functionerend team: zo zorg je voor verbetering

Onderstaande vier tips kunnen je helpen het roer om te gooien. We noemen ook steeds een teambuilding die je kunt volgen om de tip in de praktijk te brengen.

Tip 1: Zorg voor connectie

Verbinding met collega’s is een belangrijke voorwaarde om goed te functioneren als team. Die onderlinge band krijg en versterk je door meer over elkaar te weten te komen. Dan stijgt het begrip voor elkaar, begrijp je elkaar beter en dat draagt bij aan een soepele samenwerking en communicatie.

Die connectie kan je stimuleren door bijvoorbeeld vaker samen een kop koffie te drinken, een borrel te organiseren of een leuk spel te doen. Een populaire activiteit om collega’s beter te leren kennen is de teambuilding Speeddaten met collega’s, waarbij je met elkaar op een leuke manier werkt aan de persoonlijke klik.

Tip 2: Pak de communicatie aan

Een heldere, eerlijke communicatie is het fundament van een team dat bergen verzet. Dat betekent niet alleen dat er aandacht moet worden besteed aan concreet een boodschap doorgeven. Ook moeten er duidelijke teamdoelstellingen zijn en een heldere verdeling van verantwoordelijkheden.

Dan ontstaan er minder snel misverstanden en weten de teamleden waar ze naartoe werken. Tot slot is transparantie een vereiste. Alle teamleden dienen te weten wat er speelt, zodat iedereen op de hoogte is van de stand van zaken. Dat zorgt ook voor gelijkwaardigheid.

Op het gebied van communicatie zijn er een hoop interessante trainingen te vinden. Voorbeelden zijn de teambuilding Verbindend communiceren en de teambuilding Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP).

Tip 3: Creëer een veilige werksfeer

Een slecht functionerend team kan ook te maken hebben met een ongezonde werksfeer. Er zijn diverse manieren om de sfeer op te krikken. Zo kan het waardevol zijn om samen teamnormen en -waarden op te stellen. Bijvoorbeeld dat je afspraken nakomt, elkaar laat uitpraten, integer bent en behulpzaam.

Dat zorgt voor vertrouwen, waardoor teamleden zich sneller durven te uiten, feedback geven en voor elkaar klaarstaan. Ook de reeds genoemde eerlijke en open transparantie is onderdeel van een gezonde sfeer. Daarnaast is het als teamleider belangrijk om voor voldoende uitdaging te zorgen, waarbij je de werkdruk niet te hoog laat worden.

Tot slot is het essentieel om een waarderingscultuur te scheppen, waarin complimenten worden gegeven en teamleden erkenning krijgen voor hun werk. Interessante activiteiten zijn bijvoorbeeld de teambuilding Conflicthantering of de teambuilding Effectief complimenteren.

Tip 4: Ontdek elkaars talenten

Zitten binnen een team meerdere mensen op de foute plek? Dan kun je er vergif op innemen dat het team slechter functioneert. Om te zorgen dat alles op rolletjes loopt, moet gebruik worden gemaakt van ieders kwaliteiten en talenten. Het is dan wel zaak om te weten waar iemand goed in is.

Een heel geschikte training is, hoe kan het ook anders, de teambuilding Team vol talenten. Iedereen komt achter de eigen onontdekte talenten, maar de teamleden ontdekken ook hoe ze elkaars skills kunnen inzetten op teamniveau. De teambuilding Ken je kernkwadranten is een goede optie om elkaars kwaliteiten, valkuilen en allergieën te ontdekken.

Heb jij ook een slecht functionerend team en wil je dat veranderen? TeambuildingTrainer komt graag langs voor het organiseren van een leuke sessie. Met meer dan 20 incompany teambuildingsessies hebben we voor iedere teambehoefte de juiste oplossing.

Slecht functionerend team verbeteren: TeambuildingTrainer helpt

TeambuildingTrainer organiseert met veel kennis en passie incompany teambuilding trainingen. Wij geloven dat je het meeste resultaat bereikt door samen actief en praktisch met de stof bezig te zijn. Onze trainers en coaches wisselen tijdens een sessie de theorie continu af met opdrachten, rollenspellen, reflectie en meer. Daardoor kunnen teamleden het geleerde eenvoudig in de praktijk toepassen.

Wil je een teambuilding boeken voor jouw team? Of eens sparren over jullie situatie? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!