De #1 aanbieder van teambuilding trainingen

Offerte aanvragen   |   Contact   |   ☎️ 030 – 227 3384

Home » Teamdag organiseren: wat levert het op en hoe pak je het aan?
Hoe organiseer je een dag voor je team

Teamdag organiseren: wat levert het op en hoe pak je het aan?

Tags: Teambuilding | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Een teamdag is een volledige dag die in het teken staat van teambuilding en teamontwikkeling. Het is dus meer dan een korte training – de gehele dag wordt gereserveerd om het team naar een volgend level te brengen.

Een teamdag is ontzettend leuk als afwisseling op de reguliere werkdagen. Want naast een hoop leren, staan zulke dagen ook in het teken van plezier maken en de verbinding met elkaar opzoeken. Een teamdag helpt jullie op die manier om even los te komen van de dagelijkse sleur.

Zo’n dag heeft veel positieve effecten én is nuttig. Jullie leren nieuwe dingen, treden buiten je comfortzone, ontdekken nieuwe talenten en leren collega’s op een andere manier kennen. Genoeg redenen om zo’n teamdag te organiseren dus. In dit artikel vertellen we je meer over dit onderwerp.

Wat is een teamdag

Zoals we hierboven al even kort aangaven is een teamdag een volledige dag die in het teken staat van jullie als team. Een teamdag is ervoor bedoeld om de verbinding en het functioneren in een groep te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld zijn om de uitvoering van taken te verbeteren, om de onderlinge communicatie te stimuleren of om bepaalde teamvaardigheden te ontwikkelen.

Op een laagdrempelige manier aan het team werken

Tijdens zo’n dag kiezen veel organisaties er voor om vooral op een laagdrempelige manier aan het team te werken. Het hoeft dus zeker niet zo te zijn dat de dag volledig inhoudelijk en werkgerelateerd is. Het mag absoluut draaien om plezier, verbinding en teamgevoel.

Maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen nieuwe kennis en kunde kan worden opgedaan. Als jullie de communicatie in het team willen verbeteren kunnen jullie de teamdag hierop baseren. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten waarbij het nodig is dat collega’s communiceren om samen spellen of opdrachten uit te voeren. Op deze manier wordt er onbewust geoefend met bepaalde vaardigheden.

Waarom is een team dag nuttig voor jullie

Teambuilding heeft als doel om de onderlinge verbinding en het functioneren van een team te verbeteren. Met een teamdag zijn jullie als groep de hele dag op elkaar aangewezen. Een teamdag doorbreekt daardoor al snel de patronen van de werkvloer. Dat zorgt voor plezier en een andere dynamiek.

Door verschillende elementen toe te voegen werk je direct aan verschillende aspecten die belangrijk zijn voor een team. Je kan in een teamdag elementen verwerken die zich richten op samenwerking, communicatie, feedback, wederzijds vertrouwen, et cetera. Zo maak je plezier en wordt je als team sterker.

Maar wat levert zo’n teamdag je dan onderaan de streep op? Het antwoord is lastig te geven, want dat is sterk afhankelijk van het programma dat het team volgt. Maar een aantal voordelen komen altijd wel terug. Hieronder sommen we de belangrijkste op:

Het vertrouwen groeit

Een positieve en plezierige teamdag zorgt voor een versterkt onderling vertrouwen. Werknemers leren elkaar beter kennen en gaan samen uit hun comfort zone. Daardoor groeit de vertrouwensband waardoor werknemers meer op elkaar durven te rekenen.

Spanningen en conflicten verdwijnen

Zijn er spanningen, fricties of conflicten binnen een team? Tijdens een teamdag wordt er op een ontspannen manier met elkaar omgegaan. Daardoor verdwijnen die spanningen naar de achtergrond. Sterker nog: soms komen ze helemaal niet meer terug. Werknemers worden coulanter naar elkaar naarmate ze meer met elkaar in verbinding komen. En na een teamdag is die verbinding vaak een stuk sterker.

Collega’s ontdekken elkaars kwaliteiten

Door op een andere manier met elkaar om te gaan tijdens een teamdag ontdekken jullie kwaliteiten van elkaar die je nog niet kent. Jullie ontdekken elkaars kwaliteiten zodat jullie deze in de toekomst kunnen benutten. Het tegenovergestelde is trouwens ook van kracht, want je krijgt ook meer inzicht in elkaars valkuilen. Dat biedt kansen om elkaar in de toekomst beter te ondersteunen.

De samenwerking wordt leuker

Het lijkt zo simpel, maar samen plezier maken zorgt pas echt voor een geweldige samenwerking. Want als je samen plezier maakt ben je coulanter, is er meer wederzijds begrip en ben je meer bereid om elkaar te helpen. Een teamdag helpt in dat proces. Door een dag lang plezier te maken, en even niet met de dagelijkse taken bezig te zijn, wordt de samenwerking vele malen leuker.

Trots op het team

Een teamdag stimuleert jullie gevoel van trots. Trots op wat jullie hebben bereikt, op jullie zelf, op de organisatie en natuurlijk vooral op jullie team. Door dat gevoel van trots groeit ieders betrokkenheid bij het team. Dat zorgt ervoor dat mensen meer over hebben voor elkaar én voor de teamprestaties.

teamdag organiseren

Hoe organiseer je een teamdag

Willen jullie aan de slag met het organiseren van een teamdag? Een aantal aspecten zijn essentieel om goed te regelen. Steek je hier voldoende energie in? Dan garanderen we dat jullie teamdag een succes wordt!

Betrekken iedereen bij de organisatie van een team dag

Vergeet niet om alle teamleden te betrekken bij de organisatie van de teamdag. Door goed te luisteren naar de wensen van collega’s weet je waar behoeft aan is. Op die manier kan je activiteiten zoeken die passen bij de behoeftes.

Ook hebben teamleden misschien al ervaring met teamdagen en teambuilding activiteiten. Activiteiten die wellicht ook voor jullie geschikt zijn. Door ze mee te laten denken organiseer je een teamdag die iedereen ziet zitten. Zo groeit de voorpret voor de teamdag én de betrokkenheid tijdens alle activiteiten.

Op zoek naar een inspirerende locatie

Hebben jullie op het eigen kantoor geen fijne ruimte voor de teamdag? Ga dan op zoek naar een inspirerende externe locatie. Zo komen jullie pas echt even los van de dagelijkse sleur.

Zorg naast de externe locatie ook dat alle deelnemende collega’s helemaal vrij zijn. Geen projecten die aandacht vragen, geen telefoontjes die activiteiten onderbreken. Zo waarborg je dat de dag 100% in het teken staat van het team.

Combineer het nuttige met het aangename

In het begin gaven we het al aan: een teamdag hoeft niet alleen maar inhoudelijke componenten te bevatten. Reserveer ook voldoende ruimte en tijd om met elkaar te verbinden, te ontspannen en plezier te maken.

Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een training in de ochtend, waarop een gezamenlijke lunch volgt. Vervolgens kan er een teambuilding spel worden gedaan, waarna de dag wordt afgesloten met een gezamenlijke borrel. Zo combineer je het nuttige met het aangename en is de teamdag helemaal compleet.

Vergeet de afloop niet

De afloop wordt door teams regelmatig overgeslagen. De teamdag komt op zijn eind en iedereen druppelt langzaam de deur uit op weg naar huis. Je ziet dan regelmatig dat de teamdag na een paar dagen alweer grotendeels vergeten is. En dat is zonde!

De kracht van herhaling speelt hier een belangrijke rol. Organiseer na een bepaalde periode bijvoorbeeld een intervisie om nog eens te herhalen wat jullie hebben geleerd. Of laat na een paar weken iedereen een presentatie geven over hun belangrijkste inzichten tijdens de teamdag. Door met elkaar nog eens terug te komen op de stof beklijft de nieuwe kennis en kunde beter.

Teambuildingtrainer organiseert jullie teamdag

Willen jullie graag een teamdag organiseren en kunnen jullie daar wel wat hulp bij gebruiken? Wij zijn de #1 aanbieder van teambuilding trainingen. Voor veel van onze klanten verwerken we die in volledige teamdagen.

Met meer dan 15 incompany teambuildingsessies hebben we voor iedere teambehoefte een perfecte oplossing. Wil je eens sparren over jullie situatie? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Wat is teambuilding eigenlijk precies?

Wat is teambuilding eigenlijk precies?

In een team werken mensen in een groep aan een gemeenschappelijk doel. Voor de resultaten in het team zijn ze van elkaar afhankelijk. Collega's vormen niet meteen een team als ze met elkaar werken. En juist daar komt het begrip teambuilding om de hoek kijken! Je hebt...

Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren?

Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren?

In een team werk je samen. Althans, zo zou het moeten gaan. Dat mensen samen in een team zitten, wil niet zeggen dat er automatisch een ‘teamgevoel’ is. In sommige teams lijkt samenwerken vanzelf te gaan, terwijl dit in andere teams spaak loopt. Wat kun je...

Teambuilding om elkaar beter te leren kennen

Teambuilding om elkaar beter te leren kennen

Om een sterk team neer te zetten en vervolgens te behouden zal je regelmatig met elkaar aan de slag moeten. Want alleen door regelmatig in elkaar te investeren blijf je als organisatie genieten van goed functionerende teams. Teams die op elkaar zijn...

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heb je interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben de afgelopen jaren al meer dan 50 teams mogen helpen. 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!