Home » Krijg jullie team DNA inzichtelijk om samen te kunnen groeien

Krijg jullie team DNA inzichtelijk om samen te kunnen groeien

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Ieder teamlid is anders: teamlid A kan niet tegen laatkomers, teamlid B krijgt energie van netwerken en teamlid C is dol op cijferanalyses. Teamleden hebben nu eenmaal een verschillend zakelijk DNA, oftewel kantoor DNA. Dit heeft onder andere invloed op de werkstijl, interesses, ambities en valkuilen van de medewerkers.

Het kantoor DNA van de individuele teamleden vormt samen het team DNA. Om als team goed en fijn samen te werken, is het daarom zinvol elkaars kantoor DNA te leren kennen. Daardoor krijgen jullie ook meer inzicht in jullie team DNA. Wat zijn de voordelen daarvan? En hoe krijg je inzicht in je team DNA? Die vragen staan in dit artikel centraal. Maar voor we de voordelen opsommen, staan we kort stil bij het begrip DNA en team DNA.

Wat is team DNA

Jouw DNA maakt jou uniek. Veel eigenschappen, zoals je haarkleur, zijn opgeslagen in je DNA. Maar het kan ook bepalen voor welke karaktereigenschappen en talenten jij bijvoorbeeld aanleg hebt. Ben jij spraakzaam, neurotisch, georganiseerd of juist impulsief? Jouw DNA heeft in zekere zin dus ook invloed op jouw werkinteresses en – stijl. Of en hoe deze eigenschappen naar voren komen, hangt overigens af van omgevingsfactoren.

Iemands professionele werkeigenschappen zou je het zakelijk DNA kunnen noemen. Ook hier geldt: je hebt een aanleg voor bepaalde eigenschappen, maar of en hoe deze zich ontwikkelen, hangt af van de (kantoor)omgeving. Denk aan de werksfeer, de werkdruk, de locatie, de collega’s, de thuissituatie etc.

Wanneer je het zakelijk DNA van elk teamlid combineert, krijg je in feite het team DNA. Als team hebben jullie gezamenlijk bepaalde kwaliteiten, eigenschappen en talenten. Het team DNA is voor elk team uniek en zal dus ook veranderen wanneer de teamsamenstelling verandert. Het is erg waardevol om jullie team DNA te kennen. Want wanneer jullie je bewust zijn van jullie sterke en zwakkere punten, kun je deze benutten of verbeteren. Maar er zijn nog meer voordelen van het achterhalen van je team DNA. Die noemen we hieronder.

Waarom het team DNA leren kennen?

Willen jullie aan de slag om elkaars DNA beter te leren kennen? Dit gaat het jullie opleveren.

De communicatie verbetert

Door het kantoor DNA van elk teamlid te leren kennen, groeit het inzicht in elkaar. Je komt erachter wat iemands werkstijl is, maar ook wat mensen spannend vinden op de werkvloer of juist ontzettend goed kunnen. Daardoor begrijp je jouw collega’s een stuk beter.

Je weet bijvoorbeeld waarom een collega soms nerveus of ongeduldig reageert wanneer je iets vraagt. De verkregen inzichten vergroten zo de connectie met elkaar. Dat maakt het mogelijk om eerlijk en open met elkaar te communiceren, waardoor het team als geheel groeit.

De samenwerking gaat soepeler

Het achterhalen van ieders kantoor DNA heeft sowieso een positieve invloed op de samenwerking. Want je leert elkaar beter kennen, hebt meer begrip voor elkaar en de onderlinge band versterkt. Maar vooral het inventariseren van het team DNA zorgt voor een omwenteling. Je ontdekt namelijk hoe de afzonderlijke kwaliteiten elkaar versterken en aanvullen. Bovendien wordt het duidelijk wie voor welke werkzaamheden geschikt is en wie welke verantwoordelijkheid leuk vindt.

Tot slot wordt ook inzichtelijk welke valkuilen collega’s van elkaar kunnen opvangen. Dit draagt allemaal bij aan een soepele, fijne samenwerking met oog voor elkaar.

Meer productiviteit en groeimogelijkheden

Wanneer het team zich verdiept in het individuele zakelijke DNA en het team DNA, komen er altijd nieuwe kansen aan het licht. Jullie ontdekken en analyseren bepaalde kwaliteiten of valkuilen, waardoor jullie de rolverdeling of werkwijze kunnen aanpassen. Dat zorgt voor betere resultaten en een hogere productiviteit. Maar nog beter: uit het team DNA blijkt misschien dat jullie meer in jullie mars hebben dan jullie dachten.

Mogelijk zorgt dat voor nieuwe productideeën, de uitbreiding van de doelgroep of een nieuwe branding. Kortom: inzicht in het team DNA kan zorgen voor het aangaan van nieuwe avonturen! 

Hoe leer je het team DNA kennen?

Om achter jullie team DNA te komen, heb je meer nodig dan een enquête invullen. Het beste is om er echt de tijd voor te nemen en onder begeleiding van een expert het team DNA onder de loep te nemen. Er zijn namelijk leuke manieren voor het achterhalen van je zakelijke DNA.

TeambuildingTrainer biedt de teambuilding Kantoor DNA aan. Op kantoor of een externe locatie gaan jullie dan een dag of middag aan de slag om het team DNA te onderzoeken. Hieronder beschrijven we wat een teambuilding is en vertellen we meer over onze sessie over team DNA.

Wat is een teambuilding

Teambuilding is letterlijk vertaald bouwen aan je team. Dat is dan ook wat je tijdens een teambuildingsessie doet. Door het doen van diverse activiteiten verbeter je de teamspirit en werk je aan het creëren van een hechter team.

Deze sessies duren vaak een halve dag tot een dag en vinden plaats op kantoor of een externe locatie. Op die manier ben je even helemaal weg van je dagelijkse werkzaamheden en kan iedereen zich richten op het team.

Tijdens de teambuilding werkt het team bijvoorbeeld aan het vergroten van het onderlinge vertrouwen, het verbeteren van de communicatie of het versoepelen van de samenwerking. De sessie is altijd inhoudelijk sterk, maar plezier speelt ook een belangrijk rol. Het is onze ervaring dat die combinatie de meeste voordelen oplevert. De teambuilding Kantoor DNA is zo’n leerzame teambuilding, waarbij teamleden ook nog eens een gezellige dag beleven.

Teambuilding Kantoor DNA

Het team DNA ontdekken is nog niet zo eenvoudig. Gelukkig hebben wij de oplossing: een interactieve DNA-game. Dit spel draait om reflectie en zelfreflectie. Je leert dus niet alleen je teamleden beter kennen, maar ook jezelf. Uiteraard krijg je eerst meer te horen over de betekenis van team DNA en waarom het handig is jullie zakelijk DNA te kennen.

Daarna is het gametime! Wat kenmerkt jullie als professional? Wat zijn jouw unieke kwaliteiten op de werkvloer? Waar ben je minder goed in? Wat is je zakelijke allergie en heb je een specifieke werkstijl? De DNA-game maakt het inzichtelijk.

Na afloop van het spel laten jullie in korte, enthousiaste pitches zien hoe jullie kantoor DNA eruitziet. Het resultaat? Jullie kennen elkaars uitdagingen, kennis en skills. Door daar goed gebruik van te maken, kunnen jullie als team beter samenwerken. De productiviteit verbetert, maar ook de onderlinge band. Jullie weten immers een stuk meer over elkaar!

Bekijk de teambuilding Kantoor DNA

Willen jij en je collega’s elkaar ook graag op persoonlijk vlak beter leren kennen? Dan ga je na de training bijvoorbeeld nog iets eten of drinken. Een andere mogelijkheid is deelname aan de teambuilding Speeddaten met collega’s. In deze sessie draait alles om de persoonlijke klik.

Teambuilding Speeddaten met collega’s

Het is ontzettend belangrijk om erachter te komen hoe jouw collega’s professioneel in elkaar steken. Maar daarnaast is het ook waardevol om die persoonlijke klik te realiseren. Daarvoor is deze teambuildingsessie ideaal. Je gaat natuurlijk niet met andere teamleden flirten onder het genot van een glas wijn.

Wat we wel gaan doen? Prikkelende gesprekken voeren en uitdagende games spelen, waardoor jullie elkaar beter leren kennen. Je ontdekt nieuwe kanten van collega’s, hoort hun dromen, mooiste vakantie en ambities. Deze persoonlijke en tegelijkertijd vrolijke sessie zorgt ervoor dat jullie teamgevoel groeit en jullie als team met meer plezier beter presteren.

Bekijk de teambuilding Speeddaten met collega’s

Wil jij het team DNA ontdekken? Of aan de slag met de persoonlijke klik? Dan kan TeambuildingTrainer je helpen. 

Wij zijn TeambuildingTrainer

TeambuildingTrainer is de #1 aanbieder van teambuilding trainingen. Wij organiseren met veel passie verschillende teambuildings in heel Nederland. Want wij geloven dat ijzersterke teams het fundament zijn voor ijzersterke prestaties.

Met meer dan 20 incompany teambuildingsessies hebben we voor iedere teambehoefte een perfecte oplossing. Wil je een sessie boeken voor je team om te profiteren van de voordelen van teambuilding? Of eens sparren over jullie situatie? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heb je interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben de afgelopen jaren al meer dan 50 teams mogen helpen. 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!