15+ teambuilding thema's

Gespecialiseerde trainers

30+ klanten in 2019

Beoordeeld met een 8,7

Teambuilding voor teamcommunicatie.

Onze teambuilding gericht op teamcommunicatie.

Effectieve communicatie is ontzettend belangrijk binnen teams. Sterker nog: je kan niet samenwerken zonder teamcommunicatie. Een teambuildingsessie is een krachtig middel om de communicatie in het team te verbeteren. Bekijk alle teambuilding hieronder.  👇

Feedback for growth

Geef feedback aan collega’s om elkaar (en het team) naar een hoger level te brengen.

Effectief complimenteren

Stimuleer de waarderingcultuur binnen het team: Het geheim van effectieve complimenten.

Feedforward

Geef je teamgenoten positieve, toekomstgerichte verwachtingssignalen af.

Conflicthantering

Zonder wrijving geen glans: haal het meeste uit een conflictsituatie binnen het team.

De kracht van kwetsbaarheid

Kwetsbaar durven zijn is de weg naar moed, betrokkenheid en teamverbinding.

Generaties in het team

Leer de andere generaties in jouw team beter kennen, begrijpen en benutten.

download
Advies of hulp nodig?

We helpen je graag met het maken van de beste keuze!  🙂

Teambuilding en communicatie

Ook al werk je veel zelfstandig, je blijft altijd onderdeel van een team. Binnen een team is het belangrijk dat iedereen op een effectieve manier met elkaar communiceert. Zodra collega’s dit doen zal je zien dat het teamgevoel, de samenwerking en de resultaten beter worden. Kan de communicatie binnen jouw team ook wel iets beter? Via een teambuilding gericht op teamcommunicatie zorgen wij ervoor dat de communicatie binnen teams versterkt wordt.

Wat is communicatie binnen een team?

Als we het hebben over communicatie binnen een team, dan kunnen we het over allerlei verschillende zaken hebben. Denk aan hulpvragen, informatie overdragen, werkzaamheden afstemmen, feedback geven of onderhandelen. We noemen dit de formele kant van teamcommunicatie. Daarnaast heb je ook een informele kant. Dat zijn de gesprekken die je voert over zaken die niet werkgerelateerd zijn. Deze vormen van teamcommunicatie zorgen ervoor dat je elkaar beter leert kennen als persoon. Door alle teamleden hierin te betrekken, ontstaat er een team dat goed samenwerkt en veel vertrouwen in elkaar heeft.

Waarom is communicatie binnen een team zo belangrijk?

Goede teamcommunicatie zorgt voor een positief en productief werkklimaat. In een dergelijk klimaat heerst een goede werksfeer en hebben de afzonderlijke teamleden veel vertrouwen in zichzelf en in elkaar. Het is belangrijk dat je op elkaar kunt bouwen, elkaars kwaliteiten kent en deze weet te benutten. Hierdoor zullen de prestaties van het team verbeteren. Dat heeft weer tot gevolg dat ook de resultaten van het bedrijf, organisatie of instelling (waar het team ook maar onderdeel van is) zullen toenemen.

Welke soorten teamcommunicatie zijn er?

Er zijn verschillende soorten communicatie en deze kom je in een team allemaal tegen. Communicatie is namelijk overal en vindt altijd plaats. Ook al zeg je niets dan nog ben je aan het communiceren. Hieronder lichten we een aantal soorten van communicatie toe.

Verbale communicatie
Bij verbale communicatie communiceer je door middel van woorden. Het bekendste voorbeeld is een face-to-face gesprek dat met iemand voert. Maar dit kan natuurlijk ook via digitale middelen op kantoor, zaols de telefoon, e-mail en whatsapp. Deze laatste communicatiemiddelen zijn dan wel weer vormen van indirecte verbale communicatie.

Non- verbale communicatie
Bij non- verbale communicatie worden geen woorden gebruikt. Dit type communicatie draait om de lichaamstaal. De houding en het gedrag van collega’s kunnen veel signalen afgeven. Sterker nog: onderzoek wijst uit dat het grootste deel van een boodschap wordt overgebracht door iemands mimiek en lichaamstaal.

Vormen van communicatie voor teams

De soorten communicatie die er zijn, kun je weer opdelen in verschillende vormen van communicatie. Voor teamcommunicatie zijn de volgende vormen interessant:

Massacommunicatie
Bij massacommunicatie communiceer je om een grote groep te bereiken. Vaak is dit eenrichtingsverkeer, waarbij je als individu niet echt de mogelijkheid hebt om een vraag te stellen of te reageren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je als team richting een grote groep consumenten communiceert. Het kan ook zijn dat de leidinggevende via massacommunicatie richting het team communiceert.

Interpersoonlijke communicatie
Interpersoonlijke communicatie vindt in de regel plaats tussen twee teamleden (of een klein groepje). Je hebt direct contact met elkaar en je kunt ook direct feedback geven. Bij deze vorm van communicatie is duidelijk sprake van directe interactie.

Vertrouwen is het sleutelwoord

Wil je effectieve team communicatie bereiken? Dan is vertrouwen geven en krijgen een belangrijk aspect. Effectieve communicatie binnen een team is lastig wanneer iemand bijvoorbeeld afgerekend wordt op een afwijkende mening of voortdurend negatieve kritiek krijgt. Op deze ontstaat er een onveilige sfeer binnen een team en dat is funest voor de teamcommunicatie. Ook een teambuilding gericht op communicatie zal dan niet veel effect hebben. Vertrouwen is dus het sleutelwoord.

Wat is er nodig voor effectieve teamcommunicatie?

Bij effectieve teamcommunicatie komen de volgende kenmerken aan bod:

 • Je rekent elkaar niet af, maar je spreekt elkaar aan.
 • Je kunt veilig je mening geven over ieder punt dat ter sprake komt.
 • Het is altijd mogelijk om een afwijkende mening te verkondigen.
 • Je kunt altijd je gevoelens uitspreken.
 • Je durft iemand op een correcte manier feedback te geven.
 • Je respecteert de gevoelens van een ander teamlid.
 • Ieder teamlid heeft respect voor elkaar.

Als aan deze voorwaarden wordt voldaan zijn alle randvoorwaarden aanwezig om effectief te communiceren binnen het team.

Teambuilding gericht op teamcommunicatie

Tijdens onze workshops leer je om de juiste informatie te geven en daarbij ook het juiste moment te kiezen. Ook kom je erachter wat je van een ander teamlid kunt verwachten, wat zijn of haar persoonlijke communicatiestijl is en hoe jullie elkaar daarin kunnen vinden. We bieden onder andere de volgende workshops aan gericht op teamcommunicatie.

Effectief complimenteren
Tijdens deze workshop over teambuilding en communicatie ontdek je dat complimenten geven een belangrijk onderdeel van teamcommunicatie is. In veel teams worden nauwelijks complimenten gegeven, terwijl blijkt dat dit juist zorgt voor versterking van de onderlinge verhoudingen en meer betrokkenheid oplevert. Je leert in deze workshop onder andere:

 • Hoe je elkaar oprecht en effectief kunt complimenteren.
 • Het verschil te zien tussen verschillende soorten complimenten
 • Hoe je meer waardering en wederzijds begrip voor elkaar krijgt.
 • Weet waar je op moet letten met het geven van een compliment.

Feedback for growth
Binnen teamcommunicatie is elkaar feedback geven een belangrijk aspect, maar toch gebeurt dit weinig. Meestal zijn teamleden huiverig om feedback te geven, omdat ze denken dat dit de onderlinge relatie schaadt. Niets is echter minder waar. Als je op een goede en juiste manier feedback geeft zal dit de onderlinge relatie alleen maar verstevigen en geef je iemand de kans zich te ontwikkelen. Tijdens deze teambuilding komen onder meer de volgende onderdelen aan bod:

 • Je leert het verschil tussen interpreteren en waarnemen.
 • Naast feedback geven, leer je ook hoe je feedback op een goede manier kunt ontvangen.
 • Je leert hoe je de feedbackcultuur binnen jouw team kunt stimuleren
 • Je maakt kennis met verschillende soorten feedbacktechnieken.

Feedforward
Iets minder bekend, maar zeker een belangrijk aspect van teamcommunicatie is feedforward. Zoals de naam van deze workshop voor teambuilding en communicatie al aangeeft, gaat het niet om wat een teamlid in het verleden deed, maar wat je in de toekomst van hem of haar verwacht. Je benadrukt het gewenste en positieve gedrag in de toekomst. Tijdens deze workshop ontdek je:

 • Wat het begrip feedforward inhoudt en waarom dit belangrijk is.
 • Hoe belangrijk het is om concrete voorbeelden en adviezen te geven.
 • Hoe je uit kunt spreken welk positief gedrag je graag wilt zien van de ander.
 • Hoe je elkaar beter kunt begrijpen, persoonlijke groei kunt stimuleren en daardoor fijner samen kunt werken.

Teambuilding team building teamspirit teamgevoel training workshop cursus teamcommunicatie communicatie communiceren

image
https://www.teambuildingtrainer.nl/wp-content/themes/blake/
https://www.teambuildingtrainer.nl//
#49abed
style1
paged
Loading posts...
/home/workfuel/public_html/teambuildingtrainer.nl/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://www.teambuildingtrainer.nl/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
Enter your email here
off
off