Home » 6 voordelen van teambuilding: dit levert het jullie op

6 voordelen van teambuilding: dit levert het jullie op

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Een avondje bowlen of een gezellige borrel kan de werksfeer goed doen. Collega’s hebben plezier met elkaar en dat heeft een positieve invloed op het team. Maar eerlijk is eerlijk: het is geen echte teambuilding. Tijdens een serieuze teambuildingsessie heb je ook lol met elkaar, maar het draait daarnaast om kennis, reflectie en verbinding.

Natuurlijk vereist een echte teambuilding ook de nodige voorbereiding. Je moet de juiste locatie opsporen, een specialistische trainer zoeken en een dag vinden waarop iedereen beschikbaar is. Maar geloof ons: het is zeker de moeite waard! Vraag jij je af waarom een teambuilding een goede investering is? We noemen hieronder zes voordelen van teambuilding die je niet wilt missen.

Wat is een teambuilding

Voor we ingaan op het waarom van een teambuilding, beantwoorden we kort de vraag wat een teambuilding eigenlijk is. Tijdens een teambuilding bouw je een middag of dag letterlijk aan je team. Je verbetert de teamspirit en maakt het team hechter. De sessie kan plaatsvinden op een externe locatie, maar ook gewoon in je vertrouwde kantooromgeving.

De teamleden doen verschillende uitdagende activiteiten, waarbij het bijvoorbeeld gaat om het vergroten van het vertrouwen of het verbeteren van de communicatie. Een doeltreffende teambuilding is een combinatie van inhoud en plezier. Het is onze ervaring dat dat de meeste voordelen oplevert.

Zes voordelen teambuilding

Teambuilding heeft een enorm positieve invloed op het teamgevoel, de samenwerking, de werkwijze en de productiviteit. Kortom: de hele organisatie profiteert van een leuke en interessante teambuildingsessie. Uiteraard verschilt het per team en sessie welke voordelen de boventoon voeren. Maar meestal komen meerdere aspecten van onderstaande lijst naar voren:

Voordeel 1: Teamleden leren elkaar beter kennen

Tijdens een teambuilding ben je actief met elkaar in de weer. Je doet opdrachten, spellen en uitdagingen en die zorgen er hoe dan ook voor dat jij je collega’s beter leert kennen. Je voert inspirerende gesprekken, ziet teamleden in een andere omgeving en ontdekt onverwachte kanten van elkaar. Wanneer je meer over elkaar weet, groeit het wederzijdse begrip en je bent sneller geneigd je collega’s te helpen. Je zult al snel merken dat de samenwerking leuker wordt, soepeler gaat en jullie meer voor elkaar krijgen. Een groot voordeel voor de hele organisatie!

Voordeel 2: Conflicten en spanningen verminderen

Een eilandjescultuur, een concurrentiestrijd, irritaties en geroddel: het kan soms flink ongezellig zijn op de werkvloer. Een teambuilding helpt om de conflicten aan te pakken en zelfs om er beter mee om te gaan. Dit kan door het doen van specifieke oefeningen die zijn gericht op conflicthantering.

Maar ook in het algemeen draagt een teambuilding bij aan een vriendelijke en positieve sfeer op kantoor. Dat komt omdat de teamleden elkaar beter leren kennen (zie voordeel 1) en tijdens de teambuilding ontspannen met elkaar omgaan. Daardoor zijn collega’s sneller geneigd problemen te benoemen en op te lossen. Ook heeft een sessie doorgaans een positieve invloed op de werksfeer, waardoor de kans op spanningen minder groot is.

Voordeel 3: De taakverdeling wordt eenvoudiger

Een van de voordelen van teambuilding is dat je elkaars kwaliteiten of bepaalde eigenschappen ontdekt. Door het doen van spellen en opdrachten komen er namelijk altijd nieuwe kanten van iemand naar boven.

Misschien heeft een teamlid veel meer leiderschapscapaciteit dan jullie dachten of is een ander een talent in presenteren. Deze informatie is ontzettend waardevol wanneer jullie taken en verantwoordelijkheden verdelen. Iedereen zit sneller op de goede plek en dat komt het werkplezier en de productiviteit ten goede.

Voordeel 4: De dagelijkse sleur wordt doorbroken

Een teambuilding vindt nooit plaats achter je bureau. Vaak gaat het hele team naar een externe locatie om letterlijk weg te zijn van het werk. Maar zelfs wanneer de sessie op kantoor plaatsvindt, ben je even weg van je werkplek.

Daardoor doorbreek je de sleur en de kans is groot dat er een nieuwe groepsdynamiek ontstaat. Deelnemers doen opdrachten in verschillende groepssamenstellingen in een verfrissende omgeving. Dit kan een nieuwe manier van samenwerken en communiceren stimuleren en het team naar een hoger niveau tillen.

Voordeel 5: Het onderlinge vertrouwen groeit

Een goede teambuilding zorgt voor meer vertrouwen binnen de groep. Ten eerste leer je elkaar beter kennen. Dat zorgt simpelweg voor een sterkere vertrouwensband. Maar ten tweede groeit ook het inzicht in elkaar. Je komt er via activiteiten bijvoorbeeld achter waarom bepaalde teamleden soms ongeduldig zijn of onzeker. Deze kennis zorgt ervoor dat je de ander beter begrijpt en dat schept een vertrouwensband. En die band is essentieel voor een soepele samenwerking en een effectieve communicatie.

Bovendien heerst er in een team waar mensen elkaar vertrouwen een open cultuur. Teamleden durven fouten te maken, feedback te geven en nieuwe ideeën te opperen. Kortom: vertrouwen zorgt voor persoonlijke groei en de groei van het team!

voordeel teambuilding

Voordeel 6: De werkwijze wordt efficiënter

Zoals hierboven al duidelijk is gemaakt, leidt een teamsessie vaak tot een betere communicatie, taakverdeling en samenwerking. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor een effectieve en efficiënte werkwijze waar het hele team achter staat. Daarbij kan er tijdens een sessie ook specifiek op de werkmethodes worden gefocust. Teamleden werken dan bijvoorbeeld aan het probleemoplossend vermogen of het verkrijgen van klantinzicht.

Het verbeteren van de werkwijze is prettig voor de organisatie. Maar ook teamleden halen er veel voldoening uit en het doet de teamspirit goed. Iedereen is trots op het team, wat de motivatie en het werkplezier vergroot.

Nu je weet waarom teambuilding waardevol is, vind je het wellicht interessant om je te verdiepen in verschillende teambuilding activiteiten. TeambuildingTrainer kan je daarbij graag helpen!

Genieten van de voordelen van teambuilding

TeambuildingTrainer is de #1 aanbieder van teambuilding trainingen. Wij organiseren met veel passie verschillende teambuildings. Wij geloven namelijk dat ijzersterke teams het fundament zijn voor ijzersterke prestaties.

Met meer dan 20 incompany teambuildingsessies hebben we voor iedere teambehoefte een perfecte oplossing. Wil je een sessie boeken voor je team om te profiteren van de voordelen van teambuilding? Of eens sparren over jullie situatie? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heb je interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben de afgelopen jaren al meer dan 50 teams mogen helpen. 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!