Chat with us, powered by LiveChat
Home » Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie.

Maar waarom is communicatie zo belangrijk in een team? Dat vertellen we je hieronder. Ook noemen we drie interessante teambuildingsessies, waardoor je de communicatie naar een hoger niveau tilt.

Wat is communicatie

Je communiceert de hele dag door met je collega’s. Je hebt een bespreking over de jaarcijfers, je appt een collega dat je een kwartiertje later komt of schrijft een mail aan het hele team over het nieuwe fietsenplan. Maar de deur openhouden voor je collega, glimlachen, een duim opsteken, je rug rechten of fronzen behoort ook tot communicatie.

Aan die voorbeelden zie je direct dat communicatie niet alleen met elkaar praten is. Je wisselt bewust en onbewust de hele dag informatie, ideeën en gevoelens uit. Dat kan met gesproken woorden, op schrift of non-verbaal. Maar wat is nu echt goede communicatie binnen een team?

Wat is goede communicatie in een team

De communicatie kan als goed en soepel worden beschouwd als jij jouw boodschap helder en concreet overbrengt. Jouw houding speelt daarbij ook een rol, evenals de toon die je gebruikt. Het maakt nogal wat uit of je iets onvriendelijk beveelt, of iets vriendelijk vraagt.

Tot slot is het essentieel dat jij en je collega naar elkaar luisteren en open staan voor een reactie. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat jij en je collega elkaar begrijpen. Dat schept een band en is een voorwaarde om effectief te werken.

Er zijn er wel een paar voorwaarden waar teamleden zich aan moeten houden wanneer ze soepel willen communiceren. Zoals eerlijk, geduldig en transparant zijn, elkaar feedback geven, duidelijke doelen hebben en vertrouwen in elkaar hebben.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team

Als jij het voor elkaar krijgt om soepel te communiceren met je teamgenoten, levert dat veel voordelen op. Hieronder sommen we een aantal redenen op waarom communicatie zo van belang is binnen in een team.

De samenwerking verbetert

Als teamleden uitspreken wat ze wensen, wat ze verwachten en wat het doel is, zal de samenwerking een stuk effectiever zijn. Ook de eerlijke communicatie over wat beter kan draagt bij aan de optimalisatie van het samenwerkingsproces.

Bovendien zal een prettige communicatie voor een sterke verbinding tussen teamleden zorgen. Daardoor groeit het begrip voor elkaar en dat maakt het werken binnen je team veel aangenamer.

Het vertrouwen groeit

Als er binnen het team open en eerlijk wordt gecommuniceerd, groeit het onderlinge vertrouwen. Teamleden weten dat ze alle informatie krijgen, dat er naar ze wordt geluisterd en dat ze eerlijke feedback krijgen.

Medewerkers durven zichzelf te zijn, denken mee, en dragen sneller originele ideeën en creatieve oplossingen aan. Een hoop voordelen dus dankzij een eerlijke en transparante communicatie.

De productiviteit krijgt een boost

Communicatie is ook belangrijk in een team omdat het bijdraagt aan het behalen van betere resultaten. Een goede communicatie zorgt ervoor dat er efficiënter kan worden gewerkt. Er zijn immers minder misverstanden, iedereen weet wat er van ze wordt verlangd en welke doelen moeten worden gehaald. Op die manier kan de productie hoogtij vieren.

Het werkplezier stijgt

Last but not least: het werkplezier neemt toe. Een fijne, eerlijke communicatie zorgt namelijk voor een veilige werksfeer. Medewerkers durven zichzelf te zijn en weten waar ze aan toe zijn. De fijne samenwerking en de verhoogde productie geeft bovendien veel voldoening en energie. Het team krijgt op een leuke manier veel voor elkaar en dat verhoogt weer de teamspirit.

Nu het duidelijk is dat goede communicatie belangrijk is binnen een team komt de vraag: hoe verbeter je de communicatie? Een van de manieren is het organiseren van een teambuilding. We noemen drie voorbeelden van activiteiten over het versterken van de communicatie.

Teambuilding communicatie: drie sessies

De volgende teambuildings worden vaak geboekt door klanten die willen werken aan de communicatie binnen het team.

Teambuilding Tekenen in teamcommunicatie

We noemden al dat communiceren veel vormen kan aannemen. Ook tekenen is een waardevolle manier om je boodschap helder over te brengen. Tijdens deze sessie ga je merken dat zakelijk tekenen helemaal niet zo moeilijk is en dat het vooral veel oplevert.

Je krijgt de trucs en vaardigheden onder de knie om zakelijk te tekenen. Je oefent vervolgens met elkaar om de boodschap helder te visualiseren en krijgt waardevolle feedback. Je zult daarna merken dat de communicatie voortaan leuker en effectiever is!

Bekijk de teambuilding Tekenen in teamcommunicatie

Teambuilding Feedback for growth

Feedback geven is een belangrijke tool binnen de communicatie. Want het is een manier om je verwachtingen duidelijk te maken, de samenwerking aan te scherpen en de ander te laten groeien. Soms vinden mensen feedback geven nog spannend, maar dat zal veranderen dankzij deze sessie.

Je komt achter de verschillende soorten feedback en leert door het doen van opdrachten en spellen hoe je vriendelijk en effectief feedback geeft. Zo stimuleer je elkaar om eerlijk te communiceren en nog beter te presteren.

Bekijk de teambuilding Feedback for growth

Teambuilding Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

Dit klinkt misschien als een technische sessie, maar dat valt erg mee. Je gaat aan de slag met de NLP-technieken, waardoor het inzicht in je eigen gedrag en dat van je collega’s groeit. Op die manier kan jij de interactie op een positieve manier beïnvloeden en je ideeën en informatie beter overbrengen. Het resultaat? Een effectievere communicatie en een uitstekende samenwerking met je collega’s.

Wil jij met je team aan een van bovenstaande sessies deelnemen? TeambuildingTrainer helpt je graag. Wij zijn de #1 aanbieder van teambuilding trainingen. Met meer dan 20 incompany teambuildingsessies hebben we voor iedere teambehoefte de juiste oplossing.

Bekijk de teambuilding Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

De communicatie verbeteren met TeambuildingTrainer

TeambuildingTrainer organiseert met veel kennis en passie incompany teambuilding trainingen. Wij geloven dat je het meeste resultaat bereikt door samen actief en praktisch met de stof bezig te zijn. Onze trainers en coaches wisselen tijdens een sessie de theorie af met opdrachten, rollenspellen, reflectie en meer. Daardoor kunnen teamleden het geleerde eenvoudig in de praktijk toepassen.

Wil je een teambuilding boeken? Of eens sparren over jullie situatie? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!