Chat with us, powered by LiveChat
Home » Communicatie verbeteren in je team: 6 handige tips

Communicatie verbeteren in je team: 6 handige tips

Tags: | ⏱ Leestijd: 6 minuten

1 + 1 = 3. Idealiter geldt deze rekensom op werkvloer: wanneer jij goed met teamgenoten communiceert en samenwerkt, krijg je veel meer voor elkaar dan alleen. Daardoor haalt iedereen meer voldoening, plezier en resultaat uit het werk. Helaas valt dit in de praktijk nog wel eens tegen. Dan geldt 1 + 1 = 2, of nog erger, 1. De samenwerking binnen het team gaat stug, er is veel onderlinge irritatie en uiteindelijk komt er weinig tot stand.

Vaak is de manier van communiceren het probleem. Wanneer de communicatie binnen het team niet goed loopt, heeft dat een negatieve uitwerking op de werksfeer, de samenwerking en de productiviteit. Beter gezegd: een goede team communicatie is noodzakelijk voor succes.

Hoe staat de communicatie in jouw team ervoor? Als jouw team wel wat communicatietips kan gebruiken, lees dan dit artikel met zes praktische tips om de communicatie in het team te verbeteren.

Wat is goede communicatie binnen een team

Een goede communicatie betekent niet alleen dat jij je boodschap helder overbrengt. Het is ook essentieel dat zowel jij als je collega’s naar elkaar luisteren, begripvol zijn en openstaan voor een eventuele reactie. Uiteindelijk moet iedereen elkaar begrijpen en tevreden verder kunnen met het werk. Door op de juiste manier met elkaar te communiceren:

  • Verbetert de samenwerking
  • Durven teamleden open en creatief te zijn
  • Stijgt de productiviteit en de productkwaliteit
  • Halen medewerkers meer voldoening en plezier uit het werk

Zes tips om de team communicatie te verbeteren

De volgende tips kunnen helpen om prettig en productief met elkaar te communiceren.

Tip 1: Luister goed naar elkaar

Luisteren is een sleutelwoord als het gaat om team communicatie. Wanneer je de boodschap van de ander wilt begrijpen, dien je de volledige aandacht voor hem of haar te hebben. Ga dus niet mailtjes of appjes checken of in je hoofd cadeaus verzinnen voor je aanstaande verjaardag. Dat geldt zeker ook voor teamvergaderingen.

Zelfs als je niet direct wordt aangesproken, moet je actief luisteren. Daardoor weet je wat er binnen het team speelt, ben je respectvol en voel jij je meer betrokken bij de organisatie. Degene die een boodschap wil overbrengen, dient natuurlijk ook naar de reactie van anderen te luisteren, zoals vragen, antwoorden of ideeën.

Tip 2: Let op lichaamstaal

Communicatie-experts zijn verdeeld over hoe groot de rol van non-verbale communicatie precies is. Maar over één ding zijn ze het eens: het is belangrijk! Communiceren doe je niet alleen met woorden. Je communiceert ook met je lichaamstaal. Dat gebeurt vaak onbewust. Je hebt het zelf waarschijnlijk niet door en de ander al helemaal niet. Gelukkig kan je wel oefenen om lichaamstaal te lezen én in te zetten.

Denk bijvoorbeeld bewust na over je houding wanneer je een collega iets uitlegt. Zit je met je rug naar hem toe of kijk je hem aan? Dat maakt een groot verschil. Ook de lichaamstaal van je collega’s is veelzeggend. Wanneer jouw collega’s enthousiast reageren op je nieuwe idee, maar ze vooral fronsen, is het goed om nogmaals te vragen wat ze echt vinden.

Tip 3: Wees oprecht en transparant

Zorg dat je binnen je team altijd eerlijk en transparant communiceert. Zeg dus wat de doelen zijn, wat er gedaan moet worden of waar een oplossing voor nodig is. Deze eerlijkheid geldt ook voor situaties waarin je minder tevreden bent over bijvoorbeeld de samenwerking of het resultaat.

Door te zeggen wat je dwarszit, kan er een oplossing worden gezocht. De openheid zorgt ervoor dat alle teamleden zich serieus genomen voelen. Ze weten waar ze aan toe zijn en zullen zelf ook eerlijk zijn in hun communicatie. Dat zorgt voor veel onderling vertrouwen, waardoor de samenwerking verbetert.

Tip 4: Geef en ontvang feedback en feedforward

Goed communiceren in je team betekent ook dat je openstaat voor het ontvangen van feedback en feedforward. Ook jij dient je collega’s constructieve feedback te geven. Dat helpt misverstanden uit de weg en scherpt de werkwijzen aan.

Ook geeft het teamleden de mogelijkheid om zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Door binnen een team te benoemen wat goed en minder goed gaat, zal bovendien de samenwerking verbeteren en de band tussen collega’s sterker worden.

Tip 5: Zorg voor duidelijkheid

We hebben het hier niet alleen over het communiceren van een kernachtige boodschap. Het gaat er ook om dat het helder is hoe de taak- en rolverdeling eruitziet. Wanneer iedereen binnen het team weet wat hij of zij moet doen, verloopt de team communicatie een stuk soepeler. Iedereen weet bij welk teamlid ze terecht kunnen voor vragen, taken worden bij de juiste persoon gelegd en werknemers doen wat ze goed kunnen. Dat maakt het werk leuker én effectiever.

Tip 6: Organiseer een teambuilding

Zelfs als de team communicatie best goed gaat, kan het geen kwaad om er af en toe bij stil te staan. Is iedereen nog tevreden? Wat gaat er goed en wat kan er beter? Zulke momenten van reflectie hebben vooral zin wanneer het hele team erbij betrokken is.

Om dat te realiseren, is het organiseren van een teambuilding ideaal. Tijdens een sessie van een dag of middag werk je aan het verbeteren van de team communicatie. Dit doe je onder leiding van een ervaren trainer of coach.

TeambuildingTrainer organiseert interessante teambuildingsessies voor je team. We stellen daarom graag een paar activiteiten aan je voor en leggen kort uit wat een teambuilding is.

Wat is een teambuilding

In Nederland noemen we teambuilding ook wel teamontwikkeling: tijdens een sessie van een (halve) dag bouw je aan je team en maak je het hechter. Door middel van uitdagende en leuke groepsactiviteiten werk je bijvoorbeeld aan het verbeteren van de samenwerking, de verbinding, het onderlinge vertrouwen of de communicatie.

Daarnaast speelt de plezier-factor ook een rol. Je bent met elkaar een middag of dag interactief bezig en dat is vaak erg gezellig. Mogelijk zie je tijdens de spellen een hele nieuwe kant van je collega’s of komen er onverwachte kwaliteiten boven water. Wij hebben de ervaring dat teamleden elkaar tijdens een sessie beter leren kennen en dat er doorgaans veel wordt gelachen. Dat draagt ook weer bij aan de teamspirit.

Afhankelijk van de soort teambuilding activiteit, geniet het team van een of meer van de volgende resultaten:

  • De team communicatie is effectiever en meer verbindend
  • De samenwerking verloopt soepeler en prettiger
  • Teamleden voelen zich meer verbonden met elkaar
  • De productiviteit wordt effectiever en efficiënter
  • Het zelfvertrouwen en vertrouwen in elkaar neemt toe
  • De werksfeer en het werkplezier krijgen een boost

Lijkt het je wat om via een teambuildingsessie de team communicatie een boost te geven? We stellen drie trainingen aan je voor.

Teambuildingsessies voor communicatie verbeteren in teams

De volgende teambuildingsessies zijn volledig gericht op het verbeteren van de communicatie binnen jullie team.

Incompany teambuilding 1: Verbindend communiceren

In deze teambuilding leren jij en teamgenoten om tijdens het communiceren ook de onderlinge relatie en het teamgevoel te versterken. Je krijgt de nodige kennis en tools in handen om verbindend te communiceren. Ook ga je direct met het geleerde aan de slag in leuke oefeningen en spellen. Daardoor kunnen jullie als team nu en in de toekomst communiceren met aandacht voor elkaar. Het resultaat? Betere werkresultaten, meer teamspirit en meer plezier binnen de groep.

Bekijk de teambuilding Verbindend communiceren

Incompany teambuilding 2: Feedforward

Feedforward draait om het benadrukken van gewenst en positief gedrag in de toekomst. Wanneer jullie binnen je team regelmatig feedforward aan elk geven, stimuleer je elkaars persoonlijke groei en creëer je een fijne samenwerking. Hoe je dat precies doet? Dat leer je tijdens deze teambuildingsessie.

Je komt erachter waarom feedforward zo belangrijk is en in welke situaties je het kunt toepassen. Via oefeningen, opdrachten en rollenspellen leren alle teamleden om elkaar via feedforward positief te bekrachtigen. De communicatie in het team zal voortaan positiever en soepeler zijn!

Bekijk de teambuilding Feedforward

Incompany teambuilding 3: Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

Wil je als team meer resultaat uit de communicatie halen? Dan is de teambuilding NLP een aanrader. NLP is een methode om meer inzicht in het gedrag van jezelf en de ander te krijgen. Daardoor kun je effectiever communiceren. Tijdens de sessie komen diverse NLP-technieken aan bod, waarbij en je leert hoe je deze het beste kunt inzetten in gesprekken met collega’s, partners of klanten.

Uiteraard ga je ook met deze technieken oefenen. Daarnaast brengen jij en je collega’s in beeld hoe jullie NLP kunnen inzetten voor een betere team communicatie en samenwerking. Communiceren zal nooit meer hetzelfde zijn!

Bekijk de teambuilding Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

Communicatie verbeteren in je team? Vraag TeambuildingTrainer

Ben je geïnteresseerd in een van bovenstaande activiteiten om de communicatie in het team te verbeteren? TeambuildingTrainer helpt je graag. Wij zijn de #1 aanbieder van teambuilding trainingen.

Met meer dan 20 incompany teambuildingsessies hebben we voor iedere teambehoefte een perfecte oplossing. Wil je eens sparren over jullie situatie? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!