Chat with us, powered by LiveChat
Home » De onderlinge samenwerking verbeteren: 6 handige tips

De onderlinge samenwerking verbeteren: 6 handige tips

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

“Als je voor elke positie de beste speler kiest, heb je nog geen sterk elftal maar een team dat als los zand uiteenvalt”, aldus Johan Cruijff. Deze uitspraak is ook van toepassing op het kantoorteam. Wanneer je als team niet goed samenwerkt, krijg je weinig voor elkaar.

Het is daarom van groot belang om aandacht te besteden aan het beter samenwerken met collega’s. Want wanneer jullie goed samenwerken, stijgt het werkplezier, de motivatie, de betrokkenheid en de productiviteit. Maar hoe pak je dat het beste aan? In dit artikel geven we zes tips om de onderlinge samenwerking te verbeteren.

Samenwerking met collega’s verbeteren: 6 tips

Willen jullie concreet aan de slag om de samenwerking met collega’s te verbeteren? Dan gaan deze zes tips jullie al een stuk op weg helpen.

Tip 1: Duidelijke doelen scheppen eenheid

Allereerst is het belangrijk om een gezamenlijk doel en een teammissie voor ogen te hebben. Anders blijft iedereen hopeloos rondjes zwemmen of teamleden gaan zelf de doelen invullen. Dan is een effectieve samenwerking ver te zoeken. Zorg daarom als manager dat je heldere doelstellingen hebt waar de teamleden zich in kunnen vinden.

Bovendien creëer je daardoor ook een sterk teamgevoel. Daarnaast is het essentieel dat teamleden hun verantwoordelijkheid en werkzaamheden kennen. Zo weet iedereen wie wat doet en bij wie ze moeten zijn voor vragen. Je zult merken dat de samenwerking een stuk soepeler verloopt en er minder dubbel werk wordt verricht.

Tip 2: Communicatie is het sleutelwoord

Ook communicatie is een van de pijlers van een goede samenwerking tussen teamleden. Wanneer je niet goed luistert, je verwachtingen niet uitspreekt en niet duidelijk vertelt wat je nodig hebt, liggen misverstanden op de loer. Veel problemen binnen de samenwerking komen dan ook door een slechte communicatie.

Om de onderlinge samenwerking te verbeteren, moeten de teamleden dus kernachtig en helder hun boodschap uiten. Houd geen informatie achter, sla geen stappen over en blijf respectvol. Ook bewust naar elkaar luisteren, op de lichaamstaal van de ander letten, vragen en doorvragen helpen om goed met elkaar te communiceren.

Tip 3: Zeg eerlijk wat beter kan

De samenwerking tussen collega’s is ook te verbeteren door het geven van feedback en feedforward. Stel dat een collega regelmatig zonder te zeggen last-minute wijzigingen aanbrengt in een gezamenlijke presentatie. Dat is voor jou vervelend, want wat je wil zeggen klopt niet meer. Wanneer je dat je collega vriendelijk zegt, kan er een oplossing worden gezocht. De volgende keer geeft je collega de wijziging bijvoorbeeld eerder door, zodat jij je kunt voorbereiden. Zulke kleine dingen kunnen een groot verschil maken.

Uiteraard kan je ook positief gedrag benoemen. Zeg bijvoorbeeld dat je het fijn vindt dat je collega jou helpt wanneer je een vraag uit het publiek niet weet. Door aan te geven dat je dat prettig vindt, zal je collega jou in de toekomst in een vergelijkbare situatie nog sneller uit de brand helpen.

Tip 4: Leer elkaar beter kennen

Wanneer je elkaar kent, groeit de verbinding en het team gevoel. En dat helpt om de onderlinge samenwerking te verbeteren. Er zijn verschillende manieren om collega’s beter te leren kennen. Denk aan het organiseren van een gezellige bedrijfslunch, het introduceren van een koffiecorner of het organiseren van een teamdag.

Als manager kun je ook het maken van informele gesprekken faciliteren door genoeg ruimte te maken voor pauzes. Ook het spelen van een potje tafeltennis of het maken van een wandeling zijn leuke manieren om elkaar wat beter te leren kennen.

Tip 5: Zorg voor een positieve werksfeer

Beter samenwerken met collega’s kan alleen wanneer de werksfeer gezond is. Dat betekent dat er een open cultuur heerst, teamleden graag ideeën opperen en fouten durven te maken. Ook het is van belang dat teamleden prikkelend werk hebben, zonder dat ze overuren moeten maken.

Dat is geen makkelijke opgave, maar het is noodzakelijk om de onderlinge samenwerking te verbeteren. Want als de werksfeer positief en gezond is, helpen teamleden elkaar en nemen ze de tijd om te luisteren en eerlijke feedback te geven. Allemaal aspecten die de samenwerking naar een hoger niveau tillen.

Tip 6: Organiseer een teambuilding

Het organiseren van een teambuilding kan jouw team een handje helpen. Tijdens een sessie werk je via het doen van opdrachten en spellen aan het verbeteren van de teamspirit en het samenwerken. Je leert elkaar tijdens zo’n middag of dag beter kennen, je hebt plezier met elkaar en steekt er een hoop van op. TeambuildingTrainer organiseert meerdere activiteiten om beter te leren samenwerken met collega’s. 

Team samenwerking verbeteren: 3 teambuildings

Deze teambuildings kunnen jullie helpen om de samenwerking tussen collega’s te verbeteren.

Teambuilding 1: Feedforward

Feedforward draait om het benadrukken van gewenst en positief gedrag van een collega in de toekomst. Dat is een effectieve manier om de groei van teamleden te stimuleren en verbetert de onderlinge band en samenwerking. Hoe je concreet feedforward geeft, dat leer je tijdens deze sessie!

Bekijk de teambuilding Feedforward

Teambuilding 2: Team vol talenten

Het ontdekken van talenten helpt om de team samenwerking te verbeteren. Want als iedereen elkaars kwaliteiten en talenten kent, kunnen jullie die beter inzetten voor goede teamprestaties. Tijdens deze teambuilding leer daarom je niet alleen elkaars talenten kennen, maar kom je er ook achter hoe verschillende talenten binnen een team elkaar kunnen versterken. Succes verzekerd!

Bekijk de teambuilding Team vol talenten

Teambuilding 3: Lachen voor teams

Wat is er leuker dan samen lachen om de team samenwerking te verbeteren? Tijdens deze vrolijke sessie hoor je alle voordelen van lachen. In verschillende oefeningen, opdrachten en scenario’s gaan we vervolgens de lach opwekken, zodat de onderlinge verbinding groeit.

Je zult merken dat samen plezier maken bijdraagt aan een prettige en soepele samenwerking – waar je ook na de teambuilding nog van profiteert.

Bekijk de teambuilding Lachen voor teams

Lijkt een van deze teamactiviteiten jou interessant? Dan ben je bij TeambuildingTrainer aan het juiste adres.

Samenwerking team bevorderen met TeambuildingTrainer

TeambuildingTrainer is de #1 aanbieder van teambuilding trainingen en organiseert met veel kennis en passie teambuilding activiteiten. Met meer dan 20 incompany teambuildingsessies hebben we voor iedere teambehoefte een perfecte oplossing. Wil je een sessie over samenwerken boeken? Of eens sparren over jullie situatie? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!