Inhoudsopgave
Door de coronacrisis heeft digitaal werken een grote sprong genomen. Hoewel we nu weer veilig op kantoor kunnen werken, zijn de meeste werkzaamheden nog met een digitaal sausje overgoten. Af en toe thuiswerken is heel normaal en veel vergaderingen vinden ook online plaats. Dat scheelt toch weer flink wat reistijd!
Maar hoe zit het met opleidingen, cursussen en trainingen? Dat is een hybride categorie. Het kan namelijk allebei. Soms is het voor een opleiding noodzakelijk om elkaar te zien, zeker bij een praktijkopleiding. Maar een hoop kennis kan online worden overgedragen. Dat geldt ook voor teambuildingsessies. Veel van de activiteiten in ons programma kunnen bijvoorbeeld zowel op kantoor als digitaal plaatsvinden.
In dit artikel gaan we dieper in op digitale teambuilding. Wat is het? Wat zijn de voordelen van een virtuele sessie en waar moet je rekening mee houden? Dat lees je hieronder.
Wat is een digitale online teambuilding
Teambuilding betekent dat je gaat bouwen aan je team. In het Nederlands wordt het ook wel teamontwikkeling genoemd. Door het doen van diverse activiteiten verbeter je de teamspirit en werk je aan een hechter team. Centraal staan bijvoorbeeld het effectiever maken van de werkwijze of het versterken van het vertrouwen. Ook kan de focus liggen op communicatie of het elkaar beter leren kennen.
Vaak vinden deze sessies plaats op kantoor of een externe locatie. Alle teamleden zitten bij elkaar in een ruimte, weg van de dagelijkse gang van zaken. Op die manier is er echt tijd voor elkaar en kan er aan verbinding worden gewerkt. Een teambuildingsessie kan echter ook online.
Tijdens zo’n digitale teambuilding zit je natuurlijk niet bij elkaar, maar toch kan er een teamgevoel worden gecreëerd. Mits je het goed aanpakt natuurlijk. Denk je nu: waarom zou ik de voorkeur geven aan een digitale teambuilding? Hieronder noemen we een paar voordelen, zodat je makkelijker een besluit kunt nemen.
Digitale teambuilding: de voordelen van online
Hieronder sommen we de voordelen van digitale teambuilding voor jullie op.
Voordeel 1: Geen reistijd
Veel face to face teambuildings vinden plaats op een externe locatie. Bijvoorbeeld in de natuur. Hartstikke leuk natuurlijk, maar vaak moeten teamleden wel eventjes reizen om er te komen. Door voor een digitale teambuilding te kiezen, kan iedereen deelnemen vanuit het comfort van hun eigen huis. Dat scheelt een hoop reistijd en voorkomt dat teamleden verdwalen in de middle of nowhere.
Bovendien bespaar je behoorlijk wat tijd omdat je geen geschikte locatie hoeft te zoeken – dat is ook weer een logistieke uitdaging minder.
Voordeel 2: De kans is groter dat iedereen deelneemt
Het organiseren van een teambuilding heeft vooral nut wanneer het hele team aanwezig is. Het gaat immers om het opbouwen van een band en het vergroten van de teamspirit. Vaak is het best wat gepuzzel om iedereen bij elkaar te krijgen. Zeker wanneer er binnen de organisatie veel op locatie of in het buitenland wordt gewerkt.
Een digitale teambuilding is dan ideaal. Iedereen kan op zijn of haar werkplek inloggen en meedoen aan de teambuilding. Vaak is het ook leuk om een collega op de werkplek ergens anders te zien. Zo leer je toch weer een andere kant kennen van iemand.
Voordeel 3: Gunstig kostenplaatje
Een externe locatie voor de sessie huren kan erg duur zijn. Ook de reiskosten naar de locatie toe kunnen flink oplopen. Bij een digitale teambuilding heb je die kosten niet. Daarnaast hoef je ook geen catering te regelen. Iedereen zit immers op een andere plek en sowieso zijn digitale teambuildings iets korter.
Catering kan flink prijzig zijn, dus het scheelt in de kosten wanneer dit wegvalt. Overigens is het tijdens een face to face sessie wel een aanrader samen een hapje te eten. Het is een goed moment om na te praten over wat je hebt geleerd en het is erg gezellig.
Voordeel 4: Teamleden durven online meer te zeggen
Soms vinden deelnemers het nog best spannend om actief aan de teambuilding mee te doen. Je laat toch een andere kant van jezelf zien en de dynamiek is anders dan anders. Een digitale sessie kan ervoor zorgen dat teamleden uit hun schulp durven te kruipen.
Ze zitten thuis in hun vertrouwde omgeving en hebben daardoor meer zelfvertrouwen om actief aan de digitale teambuilding mee te doen. Die betrokkenheid is essentieel voor een succesvolle sessie.
Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden tijdens de organisatie van een digitale teambuilding.
Teambuilding digitaal: waar moet je op letten als je online werkt
Willen jullie een digitale teambuilding doen? Let dan zeker op deze punten!
1: De omvang van de groep
Je kent het misschien wel van online vergaderingen: met te veel teamleden is het vaak een chaos. Mensen praten door elkaar heen of juist niemand neemt het woord. Het hele scherm staat vol met gezichtjes en eigenlijk is het vooral heel vermoeiend. Dat geldt ook voor een digitale teambuilding.
Wanneer je met elkaar aan de teamspirit werkt, is het niet handig wanneer 25 mensen online aanwezig zijn. Je komt niet tot de kern en het is lastig om iedereen te betrekken. Is jullie team heel groot? Dan raden we toch een teambuilding op locatie aan. Is je team klein, zo rond de 10 deelnemers of minder? Dan is een online sessie harstikke leuk!
2: De soort activiteiten
Niet alle activiteiten lenen zich voor een digitale teambuilding. Wanneer je veel moet bewegen of uitbeelden, kan het lastig zijn om online effectief te zijn. Denk dus goed na over de soort activiteit. TeambuildingTrainer heeft diverse sessies die ook online waardevol zijn.
We kijken wel altijd naar de haalbaarheid en de kwaliteit. Dus mocht je bij ons een digitale teambuilding willen boeken, dan gaan we eerst met elkaar in gesprek. Is een virtuele sessie niet ideaal? Dan kunnen we ook langskomen op kantoor.
3: De lengte van de teambuilding
Een teambuilding op locatie kan gerust een dag duren. Tussendoor kan je gezellig pauze nemen, een wandeling maken of een kopje koffie met elkaar drinken. Deze momenten zijn belangrijk, omdat je in alle rust met je collega’s kunt kletsen. Bij een digitale teambuilding valt die mogelijkheid weg.
Natuurlijk kan je een korte pauze inlassen om naar het toilet te gaan, maar een lange lunch achter een scherm is minder ideaal. Plan daarom een korte sessie in van ongeveer twee uur. Het lukt teamleden dan om geconcentreerd te blijven. Na twee uur verdwijnt vaak de aandacht en het plezier. En dat is niet wat je met een teambuildingsessie wilt bereiken!
4: Bepaal een paar teamregels
Wanneer er een digitale teambuilding op het programma staat, is het sowieso goed om het hele team te betrekken bij de organisatie. Dan kan er een leuke activiteit worden gekozen waar iedereen achterstaat. Daarnaast is het ook slim om een paar praktische regels op te stellen.
Het klinkt misschien kinderachtig, maar het is vaak goed om bijvoorbeeld te benadrukken hoe belangrijk het is om elkaar uit te laten praten. En hoe geef je aan dat iemand het woord wil nemen? Wanneer je zulke dingen vooraf vastlegt, is de kans groot dat de sessie soepel verloopt.
5: Kies een goede software
Als team hebben jullie besloten een digitale teambuilding te doen. De datum en soort activiteit zijn geprikt. Maar wat gebruiken jullie als communicatiemiddel? Sinds corona zijn er een hoop videoconferentie-programma’s op de markt.
Wat kies je: Skype, Teams, Zoom of toch liever via Google? Vaak is het aan te raden om gebruik te maken van de software die iedereen kent. Of je kijkt naar de voordelen van de diverse programma’s. Zoom heeft bijvoorbeeld break out rooms en dat kan fijn zijn wanneer jouw teambuilding digitaal is.
Geïnteresseerd in een interessante digitale teambuilding? TeambuildingTrainer biedt verschillende online sessies aan.
Digitaal aan je team werken: een online teambuilding van TeambuildingTrainer
Teambuilding doe je niet alleen. Een coach of een teambuilding trainer kan in veel gevallen een grote positieve invloed hebben op de resultaten die je met een teambuildingsessie boekt. Precies om die reden organiseren wij van TeambuildingTrainer met veel passie verschillende teambuildings. Wij geloven namelijk dat ijzersterke teams het fundament zijn voor ijzersterke prestaties.
TeambuildingTrainer heeft ook meerdere digitale teambuildings. De coach of trainer verzorgt de sessie dan online. Omdat niet elke teambuilding geschikt is als digitale sessie, gaat de trainer vooraf met jou in gesprek. Dan bespreken jullie de mogelijkheden en kijken naar de beste vorm voor de teambuilding. Wil je een digitale teambuilding boeken voor je team? Of eens sparren over jullie situatie? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.