Chat with us, powered by LiveChat
Home » Organisatie van een teambuilding: zo organiseer je een succesvolle sessie

Organisatie van een teambuilding: zo organiseer je een succesvolle sessie

Tags: | ⏱ Leestijd: 6 minuten

Wil je als manager graag een teambuilding organiseren voor je team? Dat is een uitstekend idee! Met een uitdagende en gezellige teambuildingsessie creëer je verbinding en verhoog je de teamspirit. Dat levert een hoop voordelen op voor het team en de organisatie als geheel.

In dit artikel staan een paar vragen centraal. Ten eerste is het goed om te weten wat een teambuilding precies is en welke voordelen het heeft. Vervolgens duiken we in de teambuilding organisatie. Waar moet je op letten en hoe wordt jouw sessie een succes? Met onze handige tips & tricks kan het niet misgaan!

Wat is teambuilding

Tijdens een teambuildingsessie bouw je letterlijk aan je team en maak je het hechter. Dit kan op een externe locatie, maar ook gewoon in je vertrouwde kantooromgeving. De teamleden doen verschillende groepsactiviteiten waarbij ze bijvoorbeeld werken aan:

  • Het versoepelen van de samenwerking
  • Het aanscherpen van de werkwijze
  • Het versterken van de verbinding
  • Het vergroten van het onderlinge vertrouwen
  • Het verbeteren van de communicatie

De teambuilding draait om het samen leren, maar daarnaast is ook de gezelligheid belangrijk. Dat maakt het leren laagdrempelig en simpelweg leuker. De dag is anders dan anders, teamleden laten het werk even achter zich en zien nieuwe kanten van elkaar. Dat maakt de sessie nog waardevoller.

Teambuilding organisatie: wat zijn de voordelen

Waarom zou je als manager investeren in een sessie? Een teambuilding heeft een enorm positieve invloed op het team, de werkwijze en de productie. De precieze impact verschilt per team en per teambuilding thema natuurlijk. Maar we noemen drie flinke voordelen die ervoor zorgen dat het team op alle fronten beter presteert.

Voordeel 1: Een sterkere onderlinge band

Een teambuilding is de eerste keus voor het versterken van de teamspirit. Alle teamleden laten de reguliere werkzaamheden achter zich en treden daardoor uit hun comfort zone.  Je bent echt met elkaar een dag aan de slag en dat versterkt de band.

Maar ook op persoonlijk vlak kan er een klik ontstaan. De teambuilding zorgt zo voor meer onderling begrip en respect. De verbinding tussen de teamleden groeit, conflicten krijgen minder kans en de werksfeer stijgt.

Voordeel 2: Een soepele, vruchtbare samenwerking

De sterke onderlinge band leidt weer tot een betere samenwerking. Je kent elkaar beter en dat zorgt ervoor dat je elkaar sneller helpt en beter vertrouwt. Daardoor geef en ontvang je eerlijke feedback en feedforward, waardoor je ook weer soepeler samenwerkt. Niet onbelangrijk: het samenwerken is ook leuker en gezelliger wanneer je elkaar beter kent. Het werkplezier stijgt en medewerkers zijn gemotiveerd om aan de slag te gaan.

Voordeel 3: Een verhoogde productiviteit

Zeker wanneer de teambuilding gericht is op bijvoorbeeld het verbeteren van het probleemoplossend vermogen of de communicatie, zal dit resulteren in een hogere productiviteit. Maar eigenlijk zorgt een sessie altijd voor een productiviteitsboost. Door het doen van spellen en opdrachten ontdek je nieuwe talenten, kwaliteiten en eigenschappen van elkaar. Dat zorgt niet alleen voor een sterkere band maar ook dat er effectievere en efficiëntere manieren van (samen)werken ontstaan.

Teambuilding organisatie: hoe dat je dat

Goed, het is duidelijk dat een teambuilding een hoop oplevert. Maar hoe kan je de teambuilding organisatie het beste aanpakken? Wij geven zes tips.

Tip 1: Betrek de teamleden bij de teambuilding

Voor een succesvolle teamontwikkeling is het noodzakelijk dat alle teamleden gemotiveerd zijn. Ook is het van belang dat er gewerkt wordt aan onderdelen waar het hele team verbetering in wil aanbrengen. Als manager zie jij misschien verbeterpunten, maar het is essentieel dat je team dat ook op die manier ervaart. Door de meningen van de deelnemers te negeren, is de kans groot dat de sessie weinig effect heeft. Ga dus van tevoren met je teamleden in gesprek. Wat kan er verbeterd worden? Waar willen ze graag aan werken? Vervolgens kan je activiteiten uitzoeken die passen bij de wensen van jou en je teamleden.

Tip 2: Kies een geschikte locatie

Wanneer je een teambuilding organisatie op touw hebt gezet, is het een van de eerste stappen om een goede locatie te vinden. Je kunt kiezen voor een ruimte op kantoor of een externe locatie huren. Het ene is niet per se beter dan het andere. Het ligt eraan wat jouw doelen zijn en hoe groot je team is. Een teambuildingsessie op kantoor heeft als voordeel dat medewerkers niet hoeven te reizen en in een vertrouwde omgeving zijn.

Anderzijds kan een externe locatie ervoor zorgen dat het echt een dagje uit is. Ook treden teamleden sneller uit hun comfort zone en is de kans groot dat er een hele nieuwe groepsdynamiek zichtbaar wordt. Wat voor locatie je ook kiest: zorg voor genoeg ruimte, bereikbaarheid, veel licht en voldoende beluchting. Dan kan er weinig misgaan!

Tip 3: Zorg dat iedereen genoeg tijd heeft

De teambuilding organisatie heeft geen zin wanneer je werknemers een volle agenda hebben. Het draagt absoluut niet bij aan de teamspirit wanneer teamleden tussendoor een belletje plegen, appjes beantwoorden of gestrest op hun horloge kijken. Laat dus ruim vóór de teambuilding organisatie weten wat je van plan bent en vraag je medewerkers om die dag of middag vrij te houden.

Houd er ook rekening mee dat je jouw medewerkers niet met projecten, deadlines of belangrijke afspraken opzadelt vlak na de teambuilding. Ook dat kan onnodige stress opleveren en dat is zonde van de dag.

Tip 4: Benut de tijd, maar overdrijf niet

Een middag of dag klinkt lang en het voelt misschien alsof je tientallen activiteiten kunt plannen. Natuurlijk is het belangrijk gebruik te maken van de tijd. Je bent als collega’s niet elke dag met elkaar samen om aan de teamspirit te werken.

Let er echter wel op dat je de dag niet té vol plant. Activiteiten kunnen dan niet goed worden afgerond en het kan een ontspannen sfeer in de weg staan. Plan liever wat extra pauzes in, zodat deelnemers kunnen bijkomen en bijpraten. Ook dat draagt namelijk bij aan de vorming van een hecht team.

Tip 5: Vergeet de broodnodige energie niet

Vergeet niet het culinaire aspect van de teambuilding. Een teambuildingsessie is niet compleet zonder energieke lunch en een gezellige borrel. Ten eerste hebben de deelnemers simpelweg een pauze nodig. Onder het genot van een lekkere maaltijd is er tijd voor ontspanning, zodat ze daarna weer met focus en aandacht aan de slag kunnen.

Ten tweede draagt het ook bij aan de teamspirit. Zeker wanneer je de lunch of het diner door een cateraar laat verzorgen, maak je er een soort dagje uit van. Een borrel na afloop kan ook bedragen aan het teamgevoel en is een mooie afsluiting van de dag.

Tip 6: Schakel een expert in voor de organisatie

De organisatie van een teambuilding is in principe mogelijk zonder hulp van een professional. Je kunt online spellen en opdrachten opzoeken, je goed inlezen en een mooi plan opstellen. Toch raden wij aan om een professionele organisatie de teambuilding te laten doen. Dat bespaart je sowieso een hoop tijd. Het is een tijdrovende klus om de juiste activiteiten te vinden en daarbij weet je ook niet of je wel het juiste spel hebt gekozen.

Ook kan het in de praktijk lastig zijn om de opdrachten te begeleiden. Waarschijnlijk doe je het voor het eerst en het is logisch dat dan niet alles vlekkeloos verloopt. Een expert heeft veel ervaring in het organiseren van teambuildingsessies. Hij of zij weet na overleg direct waar aandacht aan kan worden besteed. De trainer weet bovendien welke opdrachten er moeten worden gedaan en hoe teamleden geprikkeld worden. Kortom: het is de investering waard.

TeambuildingTrainer helpt bij de organisatie van jullie teambuilding

Wil je graag een teambuilding voor je team organiseren en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? TeambuildingTrainer helpt je graag. Wij zijn de #1 aanbieder van teambuilding trainingen.

Met meer dan 20 incompany teambuildingsessies hebben we voor iedere teambehoefte een perfecte oplossing. Wil je eens sparren over jullie situatie? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!