Home » Teambuilding coaching: wat is het en wat levert het op?

Teambuilding coaching: wat is het en wat levert het op?

Tags: Teambuilding | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Coaching kan een belangrijk onderdeel van teambuilding vormen. Als een team zich moeilijk vormt, vastloopt in dezelfde patronen of een structureel communicatieprobleem heeft kan het een waardevolle investering zijn om een coach in de arm te nemen. Deze kan de neuzen dezelfde kant op krijgen, de teamverbinding stimuleren, patronen doorbreken en de communicatie optimaliseren. In dit artikel ontdek je meer over teambuilding coaching en zoomen we in op de rol van een teambuildingcoach.

Gratis whitepaper – voordat je verder leest.. 👋

Zoek je laagdrempelige manieren om je team beter (en leuker) samen te laten werken? Bekijk dan onze gratis whitepaper eens, met 22 handige adviezen.

 

👉 Je kan de whitepaper hier gratis downloaden

Wat is teambuilding?

Met teambuilding bedoelen we het proces waarin een groep mensen (het team) gaan bouwen (building) aan hun ontwikkeling als team. Dit kan plaatsvinden met behulp van diverse sessies en activiteiten, waarbij een goede onderlinge samenwerking centraal staat. Er zijn verschillende soorten activiteiten waarbij mentaal, creatief en/of actief een beroep gedaan wordt op de deelnemers. Door samen door dit proces te gaan ontstaat er een sterkere onderlinge band, verbetert de groepsdynamiek, de communicatie en de teamprestaties. Teambuilding is dus belangrijk en kan een organisatie veel brengen.

Wat is teambuilding coaching?

Een onderdeel van teambuilding kan coaching zijn. In dat geval wordt er een coach aangesteld die het team zal begeleiden in de ontwikkeling die zij doormaken. In de meeste gevallen komt teambuilding coaching in beeld wanneer een team ‘vastzit’. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan binnen het team op het gebied van communicatie en samenwerking. Het kan ook zijn dat er frictie of zelfs conflicten in het team zijn. In zo’n geval gaat de coach hier samen met het team mee aan de slag. Het voordeel van teambuilding coaching is dat de coach onafhankelijk is van het team en dat de teamleden zich vrij voelen zich naar hem uit te spreken.

Wat is het doel van teambuilding coaching?

De bedoeling van teambuilding coaching is dat het team inziet welke structuren en patronen er in de loop van de tijd binnen het team zijn ontstaan. Bij teambuilding coaching kan de coach ervoor zorgen dat de zaken die al goed gaan, geoptimaliseerd worden en dat de dingen die minder goed functioneren zullen verbeteren. Een belangrijk aspect van teambuilding coaching is het bewust werken aan de communicatie en de samenwerking binnen het team. Een teambuildingcoach staat hier als onafhankelijke partij zuiver in, bewaakt de voortgang en zorgt ervoor dat het team weer kan groeien.

Redenen voor teambuilding coaching

Er kunnen diverse aanleidingen zijn waarom het verstandig is om als team samen te gaan werken met een teambuilding coach. Hieronder zetten we de belangrijkste op een rijtje.

 • Er worden twee of meerdere teams samengevoegd en er moeten nieuwe omgangsvormen en opvattingen worden bepaald.
 • Er zijn (veel) knelpunten in het team, waarvan de meeste samengaan met conflicten.
 • Er wordt van het team verwacht in zeer korte tijd een grote verandering door te voeren in het bedrijf of organisatie.
 • Er wordt van het team verwacht dat het een nieuwe visie ontwikkelt.
 • Het team presteert onvoldoende en maakt nauwelijks tot geen gebruik van elkaars kwaliteiten.
 • Er worden ingrijpende wijzigingen doorgevoerd van bovenaf op het gebied van samenwerking.

Dit zijn allemaal redenen (en er zijn er nog veel meer) waarom je kan kiezen voor teambuilding coaching. Een teambuilding coach gaat het proces begeleiden en ervoor zorgen dat alle neuzen weer de goede kant op gaan staan.

Welke eigenschappen bezit een goede teambuilding coach?

Als teambuilding coach moet je een rugzak hebben met een grote bagage. Je moet on the spot keuzes maken tussen verschillende instrumenten, technieken en modellen. Je voelt situaties binnen het team aan en weet direct welk element je in kan zetten om het team verder te helpen. Een goede coach blijft daarbij in alle gevallen neutraal. Hij begeleidt het teamproces en is daarin volledig zuiver. Daarnaast zorgt hij voor een veilige sfeer en een goede structuur, zodat de teamleden zich open durven stellen en weten waar zij aan toe zijn. Loopt het proces niet of houden teamleden zich niet aan de spelregels? Dan durft de coach zich uit te spreken en zaken te benoemen.

Wat levert een teambuilding coach het team op?

Als je met een teambuilding coach gaat samenwerken is het logischerwijs de bedoeling dat dit ook resultaat geeft. Er zijn veel benefits van het werken met een teambuilding coach. Hieronder noemen we er een paar:

 • Het werkplezier van de teamleden verbetert.
 • Teamleden krijgen meer zelfkennis.
 • Teamleden voelen zich meer betrokken en verantwoordelijk.
 • De teamleden zijn meer open naar elkaar en vertrouwen elkaar.
 • De communicatie en samenwerking tussen de teamleden wordt een stuk beter.
 • Teamleden krijgen meer inzicht in het eigen functioneren, maar ook in dat van andere teamleden.
 • De teamresultaten in algemene zin gaan flink omhoog.

Je ziet dat er dus heel veel aspecten zijn die kunnen zorgen voor een goed functionerend team. Door teambuilding coaching kan ieder team dit zelf realiseren.

Waar moet je op letten bij een teambuilding coach?

Het is belangrijk dat een teambuilding coach bij het team past. Ten eerste op inhoudelijk gebied. De coach moet inhoudelijk weten wat er nodig is om het team te begeleiden. De theorieën, instrumenten en modellen moeten in het rugzakje van de coach zitten. Maar naast inhoudelijk moet er ook een persoonlijke klik zijn. Want uiteindelijk gaat teamontwikkeling over mensen. Kies er bijvoorbeeld voor om eerst een teamlunch te organiseren, waarbij de coach zich voor kan stellen. Kijk of er een klik is, voordat je voor langere duur met elkaar in zee gaat.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!