Chat with us, powered by LiveChat
Home » Teambuilding oefeningen zijn het fundament van effectieve teambuilding
Oefeningen in het kader van Teambuilding

Teambuilding oefeningen zijn het fundament van effectieve teambuilding

Tags: Teambuilding | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Het veel gebruikte spreekwoord ‘oefening baart kunst’ heeft natuurlijk een ontzettend mooie betekenis. Kort gezegd: door iets veel te oefenen verbeter je de prestaties. En datzelfde principe gaat op voor iets dat jullie als team gaan oefenen.

Door iets te ondernemen als team en er regelmatig mee te oefenen worden jullie er beter in. Willen jullie beter worden in vergaderen? Willen jullie beter worden in teamcommunicatie? Oefenen, oefenen, oefenen. Dat is het antwoord. Door teambuilding activiteiten te ondernemen waarbij jullie werkgerelateerde onderdelen oefenen merken jullie in de toekomst dat al die handelingen als vanzelf beter gaan.

Overigens hoeft het niet alleen om werkgerelateerde zaken te draaien in teambuildingsessies. Want het begrip ‘oefenen’ gaat ook op voor abstractere dingen zoals wederzijds vertrouwen, verbinding en communicatie. Ook voor deze zaken geldt dat jullie er beter worden door regelmatig met de stof bezig te zijn.

Oefeningen zijn het fundament van goede teambuilding

Wij geloven dat praktijkonderdelen zoals oefeningen het fundament zijn van goede teambuilding die resultaat oplevert. Door oefeningen te doen met het team wordt iedereen uit zijn of haar comfort zone gehaald. En buiten die comfort zone leer en ontdek je meer. Daarnaast hebben veel mensen, en zeker professional, nou eenmaal een sterke voorkeur voor vormen van actief leren. Ze zijn liever bezig dan dat ze moeten luisteren naar een trainer die uitlegt hoe een team in theorie samen zou moeten werken.

Teambuilding oefeningen zorgen er dus voor dat het team op een leuke, interactieve en energieke manier werkt aan het behalen van een optimaal leerrendement.

Oefeningen versterken het saamhorigheidsgevoel

Tijdens teambuilding oefeningen stellen teamleden zich kwetsbaar op. Of in ieder geval kwetsbaarder dan tijdens een normale werkdag. Je bent uit je comfort zone gegaan en ziet dat anderen datzelfde doen. Door oefeningen met elkaar te doen versterk je dus de onderlinge band.

En dat merk je terug in de samenwerking. Want voel jij je thuis in het team dan ben je productiever, gemotiveerder en meer betrokken. Door het doen van teambuilding oefeningen trek je samen op, schep je meer verbinding en vergroot je het plezier.

Oefeningen verbeteren de onderlinge communicatie en rolverdeling

In een team communiceren we allemaal verschillend. Iedereen heeft een eigen communicatiestijl en daarbij hoort vaak ook een bepaalde rol binnen het team. Door het doen van teambuilding oefeningen laat iedereen zien wat die stijl is en hoe flexibel ze daarin zijn. Je hebt teamleden die van een afstandje meekijken en alleen iets zeggen als ze er echt van overtuigd zijn. Terwijl anderen erg dominant zijn en bijna alles lijken te roepen dat in ze opkomt.

In oefeningen worden al deze dynamieken snel inzichtelijk. Je komt er precies achter hoe de rolverdeling in elkaar zit en welke communicatielijnen daarbij horen. En op die manier kunnen jullie ook bepalen in hoeverre jullie daar blij mee zijn. Is er behoefte aan verbetering? Dan kan het team middels oefeningen werken aan de ontwikkeling op dit gebied.

Oefeningen versterken het teamgevoel en de drang om te presteren

Een teambuilding oefening haalt het teamgevoel naar boven. En daarnaast wordt de strijder in ieder teamlid ook nog eens aangewakkerd. Door teambuilding oefeningen merk je dat het team getriggerd raakt om te laten zien wat het waard is. Het teamgevoel versterkt daardoor. Teamleden zijn bereid om elkaar te helpen zodat men samen de eindstreep haalt.

Maar ook de individuele prestatiedrang wordt aangesproken. Iedereen wil in zo’n oefening het beste van zichzelf laten zien. De drang om te presteren komt dus naar boven. En die drang nemen jullie ook na afloop van de oefeningen mee in jullie dagelijkse werk. Op deze manier houden jullie het team scherp om altijd het beste resultaat na te streven.

Oefeningen versterken het plezier en de verbinding

Gaan jullie een teambuilding oefening doen? Vergeet dan vooral niet te lachen. Want oefeningen staan vaak garant voor een hoop plezier. Sterker nog: we maken regelmatig mee dat oefeningen vrij hilarische situaties opleveren. En dat is misschien nog wel de meest waardevolle bijvangst die het team uit de oefening haalt.

Samen plezier maken zorgt voor meer verbinding, meer vertrouwen en hechtere onderlinge banden. Schiet dus vooral niet in de stress als er tijdens de oefening veel wordt gelachen. Want samen lachen is al een vorm van teambuilding op zich.

Teambuilding oefeningen

Het uitgangspunt van teambuilding oefeningen

Het uitgangspunt van teambuilding oefeningen is om samen iets te doen, dat niet direct verbonden is aan de dagelijkse werkzaamheden. Het uitgangspunt is dat deelnemers uit hun comfort zone worden getrokken, kwetsbaar mogen zijn en gestimuleerd worden om na te denken over de samenwerking.

Komen die elementen terug in de teambuilding oefening? Dan garanderen we dat het team geweldige inzichten en veel nieuwe kennis en kunde gaat opdoen.

Is een trainer of coach noodzakelijk bij teambuilding oefeningen?

Strikt noodzakelijk is het niet. Maar de praktijk leert wel dat een trainer of een coach kan helpen om betere inzichten te krijgen en het leerrendement te vergroten. Een externe trainer ziet jullie namelijk voor het eerst én bekijkt het groepsproces van een afstand. De ervaring leert dat zo’n frisse, objectieve blik ontzettend waardevol is voor het team. Teamleden hebben regelmatig een blinde vlek, waardoor kansen om de samenwerking te verbeteren jammerlijk genoeg onbenut blijven.

Een externe trainer of coach heeft ervaring met verschillende mensen, wensen en behoeften. Bij teambuilding oefeningen worden veel vaardigheden en talenten aangesproken. Een trainer of coach durft jullie een spiegel voor te houden. Zo hebben jullie ook echt iets aan de teambuilding oefeningen en vervallen jullie de volgende dag niet weer in de oude patronen.

Willen jullie aan de slag met teambuilding oefeningen?

TeambuildingTrainer is jullie partner op het gebied van teambuilding. Met meer dan 15 verschillende incompany teambuildings hebben we altijd een passend programma voor jullie behoefte.

Onze teambuildingsessies zitten vol met teambuilding oefeningen. Omdat wij geloven dat actief leren zorgt voor het beste leerrendement. Bereid je dus voor op een teambuilding training met een breed scala aan praktijk onderdelen. Jullie gaan vooral veel zelf aan de slag met rollenspellen, oefeningen, opdrachten, presentaties en cases. Op die manier ontdekken jullie precies hoe het team in elkaar steekt en waar de verbeteringen te halen zijn.

Heb je behoefte om eens te sparren over de beste invulling van jullie teambuildingsessie? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heb je interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben de afgelopen jaren al meer dan 50 teams mogen helpen. 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!