Chat with us, powered by LiveChat
Home » Een effectieve teambuilding opdracht: waar moet je op letten?
Opdracht voor Teambuilding

Een effectieve teambuilding opdracht: waar moet je op letten?

Tags: Teambuilding | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Jullie willen aan de slag om het team een boost te geven, zodat jullie wat dichter naar elkaar toegroeien en de neuzen weer dezelfde kant op komen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. De samenwerking kan in een sleur terecht zijn gekomen, de energie is er uit of er is sprake van onderlinge miscommunicatie.

Wat de aanleiding en de doelstelling ook is, een teambuilding opdracht kan de uitkomst bieden. Zo’n opdracht kan je natuurlijk in iedere vorm gieten die je wenst. Op die manier kan je precies het resultaat bereiken waar jullie behoefte aan hebben.

Wat houdt een teambuilding opdracht in

Met een teambuilding opdracht worden deelnemers gepusht om actief met elkaar aan de slag te gaan. Het doel is om ervoor te zorgen dat deelnemers in beweging komen, samenwerken en toewerken naar een concreet eindresultaat. Een teambuilding opdracht zorgt ervoor dat het team uit hun comfortzone wordt gehaald, een spiegel wordt voorgehouden en inzichtelijk maakt hoe het functioneert. Er wordt onder andere duidelijk:

  • Hoe er wordt gecommuniceerd;
  • Hoe de rolverdeling in elkaar zit;
  • Hoe teamleden op elkaar reageren;
  • Hoe en of teamleden elkaar helpen;
  • Et cetera, et cetra.

Een belangrijke voorwaarde voor teambuilding opdrachten is dat ze actief, stimulerend en nieuw moeten zijn. Iets wat je niet dagelijks doet en waardoor je elkaar op een andere manier meemaakt.

Wat voor teambuilding opdrachten kunnen jullie doen

Teambuilding opdrachten doe je omdat je het team sterker wilt maken op specifieke vlakken. Die specifieke vlakken variëren van opdracht tot opdracht, maar zijn vaak terug te leiden tot 3 belangrijke voorwaarden voor een hecht team. We hebben het dan over de thema’s samenwerken, communicatie en verbinding.

Opdrachten rondom het thema samenwerken

Dit zijn opdrachten die in het teken staan van samenwerken en alles dat daarbij komt kijken. Zulke opdrachten helpen jullie om de onderlinge rollen en verbanden inzichtelijk te maken en daar indien gewenst optimalisaties in aan te brengen. Die verbeteringen werken door als jullie straks weer tijdens een reguliere kantoordag samen aan een project werken.

Opdrachten rondom het thema communicatie

Een teambuilding opdracht waarin de onderlinge communicatie wordt versterkt is een perfecte manier om te leren hoe je effectief kunt communiceren. Denk daarbij aan het geven van feedback, aanmoediging of complimenten. Door hiermee te oefenen ontstaat er een open communicatiecultuur waarin werknemers zich goed voelen. Dat scheelt in de toekomst een hoop miscommunicatie, frustratie en frictie.

Opdrachten rondom het thema verbinding

De best presterende teams kennen elkaar ook beter op persoonlijk vlak. Ze hebben een band met elkaar en staat nauwer met lekaar in verbinding. Door die verbinding ontstaat er een vertrouwensband. Je durft op elkaar te bouwen en van elkaars kunnen uit te gaan. Opdrachten die werken aan de verbinding stimuleren dat proces. En dat merk je in de toekomst terug in de samenwerking.

3 tips voor teambuilding opdrachten

Er is een breed scala aan teambuilding opdrachten die jullie kunnen doen. Ga vooral op onderzoek uit naar wat er allemaal mogelijk is. Om je alvast op weg te helpen delen we vanuit ons aanbod 3 tips, die verband houden met de 3 thema’s hierboven.

Tip 1: Teambuilding training op het gebied van samenwerken

Kernkwadranten geven je een dieper inzicht in jezelf maar ook in je collega’s. Want door elkaars kernkwadranten te achterhalen leer je precies hoe een ander in elkaar steekt en wat dat betekent voor de onderlinge dynamiek binnen het team. De teambuilding Ken je kernkwadranten is het perfecte middel om hiermee aan de slag te gaan.

Deze verdieping doet geweldige dingen met de onderlinge samenwerking. Door elkaars kwaliteiten, valkuilen en allergieën te ontdekken wordt samenwerken in de toekomst leuker en effectiever. Dat resulteert automatisch in meer plezier, meer verbinding en meer resultaat.

Tip 2: Teambuilding training op het gebied van communicatie

Communicatie is voor veel teams de sleutel tot succes. Daarom is het logisch dat je hier zo nu en dan aan werkt in een teambuildingsessie. Want een open, transparante communicatiecultuur binnen een team zorgt ervoor dat mensen elkaar vertrouwen en elkaar durven aan te spreken. Zo breng je een team naar een hoger level.

Teambuilding trainingen als Feedback for growth en Effectief complimenteren helpen daarbij. In deze teambuilding opdrachten gaan teamleden in allerlei praktische werkvormen aan de slag met deze vormen van communicatie. Zodat ze de nieuwe kennis en kunde de volgende dag ook kunnen toepassen op de werkvloer.

Tip 3: Teambuilding training op het gebied van verbinding

Mopperen alleen maar slecht voor de motivatie en de sfeer? Nee hoor, wij bewijzen graag het tegendeel met de teambuilding Mopperen voor teams.

Is mopperen bij jullie dagelijkse kost? Bijvoorbeeld over het weer, het eten in de kantine of de sportuitslagen? Dan moet je niet vergeten dat er aan al dat gemopper ook positieve kanten zitten. Mopperen is namelijk een gemakkelijke, laagdrempelige manier om de verbinding met elkaar aan te gaan. Door samen te mopperen ontstaat er een hechtere band en trek je in het vervolg makkelijker met elkaar op.

Teambuilding opdracht

Waar ligt de nadruk op tijdens teambuilding opdrachten

Teambuilding opdrachten worden geïnitieerd om het team sterker te maken. En om dat te bereiken moet een goede opdracht meerdere facetten in zich hebben. Elementen die je altijd terug ziet in goede teambuilding opdrachten zijn de volgende:

Uitdaging

Een goede opdracht biedt natuurlijk voldoende uitdaging. Door bijvoorbeeld een wedstrijdelement toe te voegen of door mensen op een manier uit hun comfort zone te trekken. Door zo’n uitdaging wordt de opdracht echt prikkelend en interessant.

Een veilige omgeving

En veilige omgeving creëren waarin jullie je open kunnen stellen voor elkaar. Zonder te oordelen en zonder direct in discussie met elkaar te gaan. Een omgeving waarin respect en waardering de boventoon voeren is essentieel voor het slagen van een teambuilding opdracht.

Interactieve werkvormen

Door de interactie tijdens een teambuilding opdracht ontstaan er als vanzelf discussies, verbindingen en inzichten. Interactie is nodig om de groepsdynamiek te stimuleren zodat iedereen zich openstelt en bijdraagt aan het teamproces.

Verbinding zoeken

Teambuilding opdrachten zijn er om verbinding met elkaar op te zoeken en om de onderlinge band te versterken. Deze verbinding moet daarom wel gestimuleerd worden door de elementen die in de teambuilding opdracht naar voren komen.

Het hebben van plezier

Tot slot, en misschien wel de meest belangrijke, zijn teambuilding opdrachten er om plezier met elkaar te hebben. Om een keer op een andere manier met elkaar om te gaan dan tijdens reguliere werkdagen. Om elkaar op een ontspannen manier beter te leren kennen. Plezier hebben met elkaar is een van de belangrijkste voorwaarden voor een geslaagde teambuilding opdracht.

Teambuilding opdrachten die jullie team sterker maakt

TeambuildingTrainer is jullie partner op het gebied teambuilding opdrachten. Met meer dan 15 verschillende incompany teambuildings hebben we voor iedere behoefte de perfecte oplossing. Zodat jullie het team naar een hoger niveau kunnen brengen.

Wil je eens sparren over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee!

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!