De #1 aanbieder van teambuilding trainingen

Offerte aanvragen   |   Contact   |   ☎️ 030 – 227 3384

Home » 10 tips voor effectieve teambuilding die écht iets bijdraagt
Tips voor team building

10 tips voor effectieve teambuilding die écht iets bijdraagt

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Elk team heeft op regelmatige basis teambuilding of teamontwikkeling nodig. Dat is belangrijk, want een hecht team, waarin de samenwerking soepel verloopt, krijg je niet zomaar. Het kost tijd, energie en geld om een team te realiseren dat op elkaar is ingespeeld, dat naar elkaar luistert en open communiceert.

Maar hoe pak je die teambuilding nou goed aan? Zodat je in de ontwikkeling van het team investeert op een duurzame, structurele en vooral effectieve manier? Daar zijn een aantal handvatten voor. Om jullie alvast op weg te helpen hebben we de beste tips op een rijtje gezet. Ga je bezig met deze tips, dan beloven wij je dat de samenwerking steeds beter zal verlopen.

De 10 beste teambuilding tips

HIeronder vind je de 10 tips voor effectieve teambuilding. De tips zijn in willekeurige volgorde geformuleerd. Bepaal vooral zelf welke voor jullie het meeste effect zullen opleveren.

Tip 1: Zoek juist samen de ontspanning op

Ontspannen doe je vaak pas zodra je thuis komt. Maar waarom pakken jullie niet wat vaker even een relaxed kwartiertje in de middag? Even een koffie break, een gezellig gesprek of buiten gewoon even een frisse neus halen. Door samen een moment van rust te pakken investeer je in elkaar op een luchtige, laagdrempelige manier. En ondanks dat jullie ontspanmoment onder kantooruren plaats vindt, hoef je niet altijd over werkgerelateerde zaken te praten. Het schept juist een band om over dingen te praten die niets met werk te maken hebben.

Tip 2: Communiceer open en transparant

Door open met elkaar te communiceren over wat er wel en niet goed gaat creëer je een vertrouwensband. Elkaar eerlijk feedback geven helpt om te groeien. Zowel als team als op persoonlijk vlak. Door transparant te zijn en zaken samen te bespreken groeien de teamleden en het team. Je zal zien dat er meer vertrouwen ontstaat, de coulance groeit en het teamgevoel sterker wordt.

Tip 3: Organiseer uitjes met het hele team

Heb jij de verantwoordelijkheid om iets te organiseren voor het hele team? Doe dat dan niet alleen, maar betrek het team er juist bij. Op deze manier is het hele team al betrokken voordat de activiteiten plaatsvinden. Het begint immers al bij de voorpret. Je zal merken dat mensen meer toeleven naar de teambuilding activiteit en tijdens de sessie meer betrokken zijn. Dat komt het leerrendement ten goede.

Tip 4: Ga op zoek naar elkaars kwaliteiten

Door op zoek te gaan naar elkaars kwaliteiten leren jullie wat jullie aan elkaar hebben. Vaak is het fijn om te merken dat hetgene waar jij niet goed in bent, juist de kwaliteit is van je collega. Zo kom je samen tot verrassende inzichten. Door elkaars kwaliteiten te ontdekken kan je als team elkaars volle potentie benutten. Daar wordt de samenwerking leuker van én het team boekt meer resultaat.

Tip 5: Streef samen naar één doel

Spreek met elkaar een gezamenlijk doel af. Een einddoel waar iedereen zich mee kan vereenzelvigen. Maak er iets van waar jullie naar kunnen streven. De teamspirit groeit hierdoor en teamleden werken met meer focus aan het behalen van de doelstellingen. Is het doel behaald? Vier het met elkaar en maak plannen voor een volgend ambitieus doel. Op deze manier heeft het team ten alle tijden een duidelijke richting en staan alle neuzen altijd dezelfde kant op.

Tip 6: Wat zijn jullie talenten

Investeer tijd om elkaars talenten te achterhalen. Want alleen op die manier kan je van elkaars aangeboren skills profiteren. Dit maakt teams innovatiever en zorgt ervoor dat jullie beter presteren. En ook het individu profiteert, want het mogen (door)ontwikkelen van talent heeft een positieve invloed op zaken als het werkgeluk.

Tip 7: Leer elkaar op persoonlijk vlak kennen

Een van de meest voorkomende problemen bij teams die niet goed samenwerken (en dus niet presteren) is dat ze elkaar niet goed genoeg kennen. En je hoeft daarbij echt niet alles van je collega te weten. Maar verdiep je wel in elkaar. Het is belangrijk om te weten wat voor een ander waardevol is, waar ze tegenop kunnen zien of waar ze blij van worden. Door die verbinding wordt samenwerken veel leuker en verbeteren jullie de teamprestaties. Een win/win situatie dus.

Tip 8: Maak duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken met elkaar. Wat verwacht je van elkaar, wie doet wat en hoe zijn de verantwoordelijkheden verdeeld? Een team dat niet goed presteert heeft vaak last van onduidelijkheden. Er is vaak geen heldere verdeling en consensus over hoe het team moet opereren. Daardoor verloopt de communicatie stroef en verminderen de prestaties. Maak concrete afspraken met elkaar om deze valkuilen te voorkomen.

Tip 9: Kies een coach of trainer die bij jullie past

Wil je een teambuilding workshop of training organiseren? Kijk dan ook naar de trainer of coach die je boekt. Past deze bij jullie team? Als je een trainer hebt die geen aansluiting kan vinden met de groep heeft dat een nadelige invloed op het eindresultaat. Dat zou zonde zijn. Informeer daarom naar wie de training leidt.

Tip 10: De kracht van herhaling

Om de veranderingen binnen het team kracht bij te zetten is het belangrijk om interventies en optimalisaties te herhalen. Alle tips die we hierboven noemen winnen bijvoorbeeld aan kracht als ze regelmatig opnieuw aangehaald worden. Alleen op die manier ontstaat er een duurzame verbetering. Blijf dus doelen stellen, blijf met elkaar ontspannen, blijf trainingen volgen en blijf van en over elkaar leren. Alleen op die manier garandeer je een fantastische samenwerking voor de toekomst.

Wij zijn TeambuildingTrainer

Teambuilding doe je niet alleen. Een coach of een teambuilding trainer kan in veel gevallen een grote positieve invloed hebben op de resultaten die je met een teambuildingsessie boekt. En precies om die reden organiseren wij met veel passie verschillende teambuildings. Wij geloven namelijk dat ijzersterke teams het fundament zijn voor ijzersterke prestaties.

We organiseren meer dan 15 verschillende incompany teambuilding trainingen. Dat doen we voor een breed scala aan klanten en altijd op locatie. We komen dus door heel Nederland. Hebben jullie behoefte aan een krachtige teambuilding sessie? Of willen jullie een heel teambuilding programma opstellen? Dan ben je bij TeambuildingTrainer aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op zodat we mee kunnen denken over de beste inhoud.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Wat is teambuilding eigenlijk precies?

Wat is teambuilding eigenlijk precies?

In een team werken mensen in een groep aan een gemeenschappelijk doel. Voor de resultaten in het team zijn ze van elkaar afhankelijk. Collega's vormen niet meteen een team als ze met elkaar werken. En juist daar komt het begrip teambuilding om de hoek kijken! Je hebt...

Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren?

Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren?

In een team werk je samen. Althans, zo zou het moeten gaan. Dat mensen samen in een team zitten, wil niet zeggen dat er automatisch een ‘teamgevoel’ is. In sommige teams lijkt samenwerken vanzelf te gaan, terwijl dit in andere teams spaak loopt. Wat kun je...

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heb je interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben de afgelopen jaren al meer dan 50 teams mogen helpen. 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!