Home » Actieve teambuilding voor een betere samenwerking (en veel plezier!)
Actieve team building

Actieve teambuilding voor een betere samenwerking (en veel plezier!)

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Teambuilding is een manier om je collega’s beter te leren kennen, de communicatie te verbeteren en de samenwerking naar een volgend level te brengen. En dat gebeurd doorgaans op een relatief informele manier, zodat jullie even los kunnen komen van de werkvloer. Even weg van het kantoor voor een energieke dag op een frisse, inspirerende locatie.

Meestal bestaat teambuilding uit activiteiten waarin samenwerking centraal staat. Het doel van teambuilding is dan ook om de onderlinge samenwerking te verbeteren. Het zorgt voor meer verbinding, meer vertrouwen en het vermogen om efficiënter met elkaar te werken. Helemaal bij actieve teambuilding, die draait om vooral zelf bezig zijn. leer je hoe je in de toekomst als team tot betere prestaties komt.

Gratis whitepaper – voordat je verder leest.. 👋

Zoek je laagdrempelige manieren om je team beter (en leuker) samen te laten werken? Bekijk dan onze gratis whitepaper eens, met 22 handige adviezen.

 

👉 Je kan de whitepaper hier gratis downloaden

Wat verstaan we onder actieve teambuilding

De term ‘actieve teambuilding’ zegt het eigenlijk al. Je bent tijdens deze teambuildingsessies bovengemiddeld actief bezig en gaat lekker met elkaar aan de slag. Dat kan in verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan spellen, opdrachten of activiteiten waarbij jullie de handen flink uit de mouwen moeten steken. Bij actieve teambuilding hebben jullie doorgaans een gezamenlijk doel en zullen jullie hard aan de slag moeten om dat doel te bereiken.

Op een ontspannen manier elkaar beter leren kennen

Actieve teambuilding heeft ook nog eens belangrijke neveneffecten. Want het zorgt ervoor dat jullie elkaar op een ontspannen manier beter leren kennen. Jullie gaan actief met elkaar aan de slag en zullen dus continu met elkaar moeten verbinden en communiceren. Je hebt elkaar simpelweg nodig om de klus te klaren en om als team de eindstreep te halen. Zo werk je als team ook nog eens aan competenties als communiceren en het verdelen van rollen en taken. Dat is allemaal erg waardevol in het proces van teambuilding en teamontwikkeling.

Waarom actieve teambuilding werkt

Actieve teambuilding werkt ontzettend goed omdat je samen naar oplossingen moet zoeken. En omdat er een gezamenlijk doel is ben je op elkaar aangewezen. Je hebt elkaar nodig om resultaat te boeken. Dat betekent automatisch dat je wel naar elkaar moet luisteren en effectief moet communiceren. Anders opereert de groep als los zand en zal het niet tot prestaties komen. Je kunt niet alles alleen oplossen tijdens een actieve teamactiviteit.

En daarnaast is er nog een praktische factor die er voor zorgt dat actieve teambuilding zo effectief is. Veel mensen, en zeker ervaren professionals, hebben nu eenmaal een sterke voorkeur voor een vorm van actief leren. Ga voor jezelf maar eens na: zit je liever een dag lang naar een trainer te luisteren of wil je het liefste lekker zelf aan de slag? Het antwoord zal voor veel mensen zijn dat ze zelf aan de slag willen.

Het actieve karakter van een teambuildingsessie vergroot op die manier de energie, betrokkenheid en intrinsieke motivatie. Mensen doen gewoon beter mee dan tijdens een sterk theoretische training.

Actieve team building

Wat is het effect van actieve teambuilding

Actieve teambuilding heeft nagenoeg altijd impact. Er zijn duidelijke effecten die je direct naar voren ziet komen zodra teams activiteiten met elkaar gaan ondernemen. En die effecten nemen teams mee zodra ze weer samen de werkvloer op gaan. Daar profiteert het team van, maar ook de organisatie plukt de vruchten.

Ben je benieuwd over welke effecten we het hier hebben? We sommen de acht belangrijkste effecten van actieve teambuilding hieronder voor je op:

8 effecten van actieve teambuilding waar je niet omheen kunt

 1. Actieve teambuilding activiteiten zorgen voor een team dat hechter wordt en meer verbinding voelt;
 2. Teambuilding activiteiten zorgen voor een positieve en constructieve samenwerking tussen de teamleden;
 3. De verbale en non-verbale communicatie wordt geoptimaliseerd. Er wordt beter naar elkaar geluisterd en aannames worden voorkomen;
 4. Er is meer ruimte voor ontspanning en plezier. En dat zorgt voor een verhoogd werkplezier en het bevorderen van de productiviteit;
 5. De neuzen staan dezelfde kant op. Dat betekent dat het team beter in staat is om naar een gezamenlijk doel toe te kunnen werken;
 6. Teamleden voelen zich meer verbonden met elkaar. De onderlinge banden worden versterkt en er heerst het gevoel van: samen staan wij sterk;
 7. Er is onderling meer vertrouwen. Doordat de focus ligt op de kernkwaliteiten van de teamleden weet iedereen wat ze aan elkaar hebben;
 8. Teamleden groeien individueel.  Door actieve teamuilding wordt iedereen uitgedaagd om uit hun comfort zone te treden. Daardoor groeien mensen op persoonlijk vlak;

Actieve teambuilding: wat kan je doen?

Willen jullie actief met het team aan de slag? Met teambuilding activiteiten die bijdragen aan het verbeteren van het teamgevoel, de samenwerking en de prestaties? Dan is actieve teambuilding de perfecte oplossing voor jullie.

Maar hoe vul je dat dan precies in? Het fijne van actieve teambuilding is dat je het op allerlei verschillende manieren kan invullen. Er is geen vaste structuur waar je je aan moet vasthouden en je kan zelf bepalen welke modules en werkvormen interessant zijn. Op die manier kan je de teambuilding precies afstemmen op de wensen en behoeftes van het team. Om je op weg te helpen hebben we een aantal vormen van actieve teambuilding voor je opgesomd:

 • Het uitvoeren van teamopdrachten, waarin men moet samenwerken om resultaat te boeken;
 • Het spelen van games in de breedste zin van het woord. Denk aan city games, polderspellen of denkspellen;
 • Het ontwikkelen en spelen van een interactieve quiz, waarbij teamleden tegelijkertijd meer over elkaar leren;
 • Het volgen van sportgerelateerde teambuildingsessies zoals Boksen voor teams of Bootcamp voor teams;
 • Het volgen van een training waarin veel praktijkelementen zitten zoals rollenspellen, oefeningen en opdrachten;
 • Et cetera, et cetera.

Zoals je leest: je kan actieve teambuilding op talloze verschillende manieren invullen. Maak er vooral een leuk proces van. Zet alle verschillende opties eens op papier en bepaal dan wat het beste bij jullie past.

TeambuildingTrainer helpt bij actieve teambuilding

TeambuildingTrainer organiseert actieve teambuildingsessies voor klanten door heel Nederland. Jaarlijks komen we bij tientallen organisaties over de vloer om teams verder te ontwikkelen. Dat doen we met 15+ verschillende incompany teambuildingsessies.

Willen jullie met ons sparren over de beste actieve teambuilding voor jullie specifieke uitdagingen? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met jullie mee over de perfecte invulling van jullie teambuildingsessie.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!