Home » Teambuilding in de zorg? Denk dan vooral hieraan

Teambuilding in de zorg? Denk dan vooral hieraan

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Als er één sector de afgelopen jaren in de schijnwerpers heeft gestaan, dan is het wel de zorg. Medewerkers draaiden tijdens de coronajaren overuren en kregen een hoop emoties te verwerken. Maar ook voor die tijd, en nu, is de zorg een zwaar beroep. Niet voor niets zeggen veel medewerkers dat je zonder de nodige drijfveren snel kopje onder gaat.

Medewerkers in de zorg hebben het druk. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om aan het teamgevoel, de communicatie en de samenwerking te werken. Want hoe soepeler een team loopt, hoe fijner dat is voor alle teamleden én de patiënten. Wanneer je een teambuilding voor een zorgteam organiseert is het belangrijk dat mensen er ook echt tijd vrij voor willen maken. Ondanks de drukte. Waar moet je nog meer rekening mee houden? Dat vertellen we in dit artikel.

Gratis whitepaper – voordat je verder leest.. 👋

Zoek je laagdrempelige manieren om je team beter (en leuker) samen te laten werken? Bekijk dan onze gratis whitepaper eens, met 22 handige adviezen.

 

👉 Je kan de whitepaper hier gratis downloaden

Teambuilding in de zorg: houd hier rekening mee

Teambuilding betekent dat je gaat bouwen aan je team. Door het doen van diverse activiteiten verbeter je de teamspirit en werk je aan de onderlinge band. Een teambuilding in de zorg kan erg waardevol zijn, maar het is belangrijk om op een paar punten te letten.

Tijd is schaars

Zoals we in de inleiding al aanstipten, hebben de meeste zorgmedewerkers het ongelooflijk druk. Ze rennen van hot naar her, hebben veel verantwoordelijkheid en de dagen zijn lang. Het is niet zo makkelijk om een tijdstip te vinden waarop iedereen kan – en wil.

Inventariseer dus van tevoren wanneer mensen tijd kunnen vrijmaken en stel niet lukraak een datum vast. Let er ook op dat de teambuilding niet te lang is, dat deze effectief verloopt en vooral dat de sessie de medewerkers een hoop oplevert. Dan is het de tijd meer dan waard!

Waar wil het zorgteam aan werken?

Dat brengt ons gelijk bij punt twee. Om ervoor te zorgen dat iedereen wil deelnemen aan de teambuilding, is het aan te raden het team te betrekken. Waar willen de medewerkers aan werken? Wat loopt er momenteel niet goed? Misschien vinden teamleden dat collega’s te weinig erkenning of vertrouwen tonen. Of dat de communicatie stug loopt. Door van tevoren na te gaan waar het team aan wil werken, creëer je draagvlak voor een nuttige teambuilding.

Denk na over de vervolgstappen

Na de teambuilding begint het eigenlijk pas. De teamleden hebben bijvoorbeeld gewerkt aan het geven van complimenten binnen het team. Het team is enthousiast en heeft veel geleerd. Het is echter ook belangrijk om dan een plan voor de (nabije) toekomst te maken. Hoe gaan jullie de nieuwe inzichten blijven toepassen? Zeker tijdens drukke dagen kan het maken van complimenten erbij inschieten. Een stappenplan kan dat voorkomen.

Wil jij een teambuilding in de zorg organiseren? TeambuildingTrainer heeft meerdere programma’s die interessant zijn voor zorgteams.

Teambuilding in de zorg: 4 activiteiten

We lichten vier teambuildingsessies uit die geschikt zijn voor teams in de zorg.

Teambuilding 1: Effectief complimenteren

In een sector waar jij je inzet voor de medemens, is het belangrijk om daar erkenning voor te krijgen. Toch gebeurt dat nog weinig op de werkvloer. Met deze teambuilding brengen we daar verandering in. Door echte waardering te tonen en te krijgen, haal je namelijk meer plezier uit je werk en groeit de cohesie binnen het team.

Ook krijgt het zelfvertrouwen een flinke boost. In de sessie leer je de verschillende soorten complimenten kennen en kom je erachter hoe je die het beste kunt geven en ontvangen. Zo leer je om oprechte complimenten te geven – en er niet zomaar mee te strooien.

Bekijk de teambuilding Effectief complimenteren

Teambuilding 2: Mopperen voor teams

Mopperen? Zeker weten. Het doet goed om samen even te klagen. Over het weer, de drukte op het werk of het eten in de kantine. Daardoor ontstaat er meer verbinding met je collega’s. Maar tijdens deze sessie gaat het natuurlijk niet alleen om het gemopper. We gaan eraan werken om deze negatieve geluiden in iets positiefs om te zetten. Zo leren jullie dat mopperen met elkaar erg nuttig kan zijn en jullie teamgevoel versterkt.

Bekijk de teambuilding Mopperen voor teams

Teambuilding 3: Vergaderen…maar dan goed

Niet iedereen in de zorg is er dol op: vergaderen. Het voelt misschien als tijdsverspilling, maar soms is het echt nodig. Wanneer jullie echter het gevoel hebben dat de bijeenkomsten chaotisch verlopen, dan is er werk aan de winkel. In deze sessie leren jullie om effectief en efficiënt te vergaderen. Jullie ontdekken de valkuilen en komen erachter hoe jullie die kunnen vermijden. Uiteraard geven we ook de handvatten en trucs om het vergaderen soepel te laten verlopen. De eerstvolgende vergadering is zeker weten kort en krachtig!

Bekijk de teambuilding Vergaderen…maar dan goed

Teambuilding 4: Conflicthantering

In veel teams komen af en toe conflicten voor. Iedereen heeft weer andere karakters en werkstijlen en ook werkstress kan voor irritatie zorgen. Om het werk leuk en productief te houden, is het belangrijk om goed met de conflicten te leren omgaan. In deze teambuilding voor de zorg ontdek je hoe jijzelf en je collega’s met frustraties en conflicten omgaan. Je vergaart daardoor essentiële inzichten om de conflicten in goede banen te leiden.

Ook ben je er beter van bewust waarom de ander zo reageert. Je zult merken dat conflicten minder snel escaleren, dat je van kleine botsingen kunt leren en dat uiteindelijk het team veel hechter wordt.

Bekijk de teambuilding Conflicthantering 

Boek een teambuilding in de zorg van TeambuildingTrainer

Teambuilding doe je niet alleen. Een coach of een teambuilding trainer kan in veel gevallen een grote positieve invloed hebben op de resultaten die je met een teambuildingsessie boekt. Precies om die reden organiseren wij van TeambuildingTrainer met veel passie verschillende teambuildings. Wij geloven namelijk dat ijzersterke teams het fundament zijn voor ijzersterke prestaties.

TeambuildingTrainer heeft ook meerdere teambuildings voor de zorg. De coach of trainer bespreekt van tevoren de wensen, zodat de juiste activiteit kan worden uitgezocht. Wil je een teambuilding in de zorg boeken? Of eens sparren over jullie situatie? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!