Chat with us, powered by LiveChat
Home » Teambuilding inzetten om beter te leren samenwerken
Samenwerken tijdens team building

Teambuilding inzetten om beter te leren samenwerken

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Binnen een team wordt er logischerwijs van de teamleden verwacht dat ze met elkaar samenwerken. Dat klinkt misschien als een open deur, maar je zal je verbazen over hoeveel teams dat niet door lijken te hebben.

Een belangrijke voorwaarde voor samenwerking is het hebben van een gezamenlijk doel. Wil je effectief kunnen samenwerken, dan moeten alle teamleden datzelfde doel nastreven. Door samen te werken aan een gezamenlijk doel verhoog je de betrokkenheid van ieder individueel teamlid. Dat zorgt voor uiteindelijk voor betere individuele- en teamprestaties. En dat is natuurlijk precies wat je wil.

Maar zoals we al zeiden: samenwerken is makkelijker gezegd dan gedaan. Bij veel teams is het samenwerken namelijk niet zo vanzelfsprekend als je zou verwachten. In sommige teams lijkt er weinig verbinding, communicatie en plezier te zitten. Terwijl dit in andere teams als vanzelf lijkt te gaan.. hoe kan dat toch?

Waarom sommige teams slecht samenwerken

Teams hebben regelmatig moeite om de de samenwerking soepel te laten verlopen. Er zijn een aantal oorzaken die hier een grote rol in kunnen spelen:

Er is weinig verbinding tussen werknemers

Je kan de beste professionals bij elkaar zetten, maar als er geen verbinding is zullen ze als team weinig presteren. Want teams die niet met elkaar in verbinding staan opereren vaak als los zand. Iedereen is aan het werk voor zijn of haar eigen BV’tje. En dat werkt nadelig op de teamprestaties.

Weinig verbinding kan ontstaan uit twee dingen. Allereerst kan het zijn dat mensen niet met elkaar wíllen verbinden. Omdat er wantrouwen is, omdat ze denken dat ze elkaar niet mogen of bijvoorbeeld omdat ze slechte ervaringen in het verleden hebben gehad. Daarnaast kan het zijn dat teamleden simpelweg de moeite niet hebben genomen. Ze willen dan best verbinden, maar er wordt door henzelf en de organisatie niets georganiseerd om die verbinding op te zoeken.

Werkdruk kan een rol spelen in een slechte samenwerking

Een andere oorzaak van slecht samenwerkende teams kan liggen in de werkdruk. Ligt er structureel stress op de loer? Dan is de kans groot dat teamleden niet meer het zonnetje in huis zijn, dat ze normaal gesproken wel zijn. Mensen worden prikkelbaar. Een verkeerd woordje of handeling is al genoeg om frustratie en frictie te laten ontstaan. Het zal geen verassing zijn dat dit een nadelige uitwerking heeft op de samenwerking binnen een team.

Werkdruk heeft nog een ander nadeel. Want door te veel stress zie je dat medewerkers zich liever focussen op hun eigen taak. Ze hebben geen tijd om te overleggen of om rekening te houden met vragen van anderen.

Het doel van de organisatie of van collega’s is minder belangrijk

Soms streven mensen liever hun eigen doelen na dan die van het team of de organisatie. Denk maar eens aan een team verkopers die, naast de teamprestatie, ook hun eigen targets moeten nastreven. Eigen doelen en prestaties kunnen dan belangrijker worden dan de teamdoelstellingen.

Het ontbreekt in zulke gevallen aan intrinsieke motivatie om samen te willen werken. Het is lastig om hier een team op te bouwen dat elkaar ondersteunt, samenwerkt en gezamenlijk opereert om doelen te behalen.

Medewerkers zijn nog onervaren

Het kan ook zijn dat teamleden nog niet zo ervaren zijn. Medewerkers die nieuw in het vak of op de arbeidsmarkt zijn onderschatten vaak hun rol in het teamproces. Of misschien is ze nog helemaal niet duidelijk welke rollen er zijn en hoe ze zich hierin mogen bewegen. In dit soort gevallen is er meer sturing nodig om teamleden in hun rol te laten groeien. Heldere communicatie en duidelijke afspraken zijn dan noodzakelijk.

In deze situatie is er doorgaans geen sprake van onwil om samen te werken. Het is alleen nog niet duidelijk hóe teamleden het beste met elkaar kunnen opereren. Ze zijn nog niet op elkaar ingespeeld. Het gezamenlijke doel is nog niet helder.

Hoe kun je de samenwerking verbeteren binnen team

De samenwerking binnen een team verbeteren kan je effectief doen door te investeren op een aantal gebieden. Gebieden die een belangrijke rol spelen in het stimuleren van de onderlinge verbinding en het vergroten van wederzijds vertrouwen. Want dat zijn bouwstenen voor een vruchtbare samenwerking. Als je elkaar op deze vlakken weet te vinden, lukt dat doorgaans ook op de werkvloer. Ben je benieuwd over welke vlakken we het hebben? We onderscheiden een paar belangrijke voor je:

  • Inzicht in elkaars talenten, kwaliteiten en expertise;
  • Elkaar beter leren kennen op persoonlijk vlak;
  • Het versterken van de onderlinge band;

En daarbij moeten we aantekenen dat er nog veel meer gebieden zijn waarop je met elkaar kan werken aan een hechter, productiever team. We noemen specifiek deze gebieden omdat we deze vaak terugzien in de uitdagingen bij onze klanten. Het blijken keer op keer belangrijke ingrediënten in de cocktail die teamgevoel is.

Inzicht in elkaars talenten, kwaliteiten en expertise

Door elkaars talenten, kwaliteiten en expertise te kennen ontdek je al snel precies wat je aan elkaar hebt. Je kan dit vrij eenvoudig achterhalen met sessies zoals onze training Ken je kernkwadranten. Tijdens zulke sessies leer je namelijk alles over elkaars kwaliteiten, uitdagingen, allergieën en valkuilen. Je bent hierdoor beter in staat om elkaars gedrag te herkennen en hierop te anticiperen. Dat resulteert in betere communicatie en teamleden die precies weten waar ze elkaar bij kunnen helpen.

Elkaar beter leren kennen op persoonlijk vlak

Samenwerken lukt alleen als je elkaar goed kent. Want door elkaar te leren kennen stimuleer je de onderlinge verbinding. En nu hoef je heus niet alle details van iemands persoonlijke leven te kennen, maar een beter inzicht in elkaar helpt wel om je meer verbonden te voelen. Ze zeggen niet voor niets dat de meest succesvolle teams een persoonlijke klik met elkaar hebben. En die klik is niet komen aanwaaien. Daar zal je tijd, moeite en energie in moeten steken.

Teams die hierin willen investeren doen er goed aan om de teambuilding Speeddaten met collega’s te volgen. Daarin krijgen jullie op een razendsnelle en leuke manier meer inzicht in elkaar. Je voert gesprekken, werkt samen aan opdrachten en onderneemt allerlei soorten gamesZo maak je samen plezier én ga je de verbinding aan op persoonlijk vlak.

Het versterken van de onderlinge band

Om goed samen te werken moet je elkaar dus leren kennen. Dat blijkt wel uit de bovenstaande punten. En elkaar leren kennen resulteert ook in een versterking van de onderlinge banden en relaties. De vuistregel is: hoe sterker de onderlinge band is, hoe beter de samenwerking verloopt. Bedenk maar eens met wie je liever samenwerkt: die collega waar je niets mee hebt of die collega met wie je een sterke band voelt?

De onderlinge banden tussen teamleden wordt onder ander versterkt als jullie als team kwetsbaar durven te zijn. Tijdens de teambuilding De kracht van kwetsbaarheid leren jullie er alles over. Het teamgevoel kan je versterken door je bewust kwetsbaar op te stellen. Dat resulteert in meer wederzijds begrip, meer coulance en meer respect voor elkaar.

Willen jullie teambuilding volgen om beter samen te werken?

Dan ben je bij TeambuildingTrainer aan het juiste adres. Want wij organiseren meer dan 15 verschillende incompany teambuilding trainingen die ervoor zorgen dat jullie team beter gaat samenwerken.

Dat doen we voor een breed scala aan klanten en altijd op locatie. We komen dus door heel Nederland. Hebben jullie behoefte aan een krachtige teambuilding sessie om de samenwerking te optimaliseren? Of willen jullie een heel teambuilding programma opstellen? Neem gerust contact met ons op zodat we mee kunnen denken over de beste inhoud.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!