Chat with us, powered by LiveChat
Home » Teambuilding voor een kleine groep of team: wat zijn de opties

Teambuilding voor een kleine groep of team: wat zijn de opties

Tags: Teambuilding | ⏱ Leestijd: 8 minuten

Teams zijn er in alle soorten en maten. Misschien vorm jij een team met slechts één andere collega, maar mogelijk heb jij ook meer dan 100 teamleden om je heen. De meningen verschillen over wat de ideale teamomvang is – dat ligt ook aan de taken en de sector waarin je werkt.

De omvang van het team heeft invloed op alle werkgebieden, zoals de werksfeer, de werkwijze en de kantoorindeling. En zelfs als je een teambuilding wilt organiseren is het belangrijk de groepsgrootte in ogenschouw te nemen!

In dit artikel gaan we het hebben over kleinere teams en interessante teambuilding activiteiten voor een kleine groep. Denk daarbij aan een team van maximaal 16 personen. Sommige teambuilding activiteiten zijn namelijk meer geschikt voor kleine groepen dan voor grote groepen. Door de juiste teambuilding te kiezen, steekt het team er het meest van op. Welke activiteiten geschikt zijn, lees je hieronder.

Wat is teambuilding?

Voor we de activiteiten beschrijven, gaan we kort in op het begrip teambuilding. Om erachter te komen wat teambuilding precies is, snijden we het woord doormidden: je krijgt dan de losse woorden ‘team’ en ‘building’.

Als we het over een ‘team’ hebben, bedoelen we een groep mensen die met elkaar te maken heeft, omdat ze met elkaar samen (moeten) werken. Dat samenwerken verloopt in de praktijk niet altijd even soepel en daarom is het belangrijk om aan het team te ‘bouwen’ (building).

Dit bouwen kun je doen door als team verschillende activiteiten uit te voeren waarbij je elkaar beter leert kennen, meer verbinding schept en effectiever communiceert.

Teambuilding voor een kleiner team

Wat zijn de voordelen van teambuilding voor kleine teams?

Het organiseren van een teambuilding (voor een klein team) levert veel voordelen op. We sommen hier een aantal positieve punten op die vrijwel altijd worden behaald:

De teamspirit groeit

Over het algemeen zijn medewerkers op de werkvloer meer bezig met hun taken dan met de andere teamleden. Het teamgevoel staat nu eenmaal op de tweede plaats wanneer iedereen het druk heeft en dat is jammer. Want een hecht team is niet alleen gezelliger, maar ook productiever.

Een teambuilding zet de teamspirit in het middelpunt. Tijdens die teambuilding activiteiten zijn collega’s juist wel bezig met elkaar en het teamgevoel. Natuurlijk staan ook andere doelen centraal maar die vormen dan onderdeel van het hoger einddoel: het creëren van een hecht team

Medewerkers leren elkaar beter kennen

In kleine teams is het vaak gebruikelijker dat teamleden elkaar beter kennen. Wanneer je met acht personen in een ruimte werkt, is het logischer om met elkaar te lunchen of een ommetje te maken. Toch is dit altijd in dezelfde omgeving en dat kan ervoor zorgen dat bepaalde thema’s niet de revue passeren.

Het kan bijvoorbeeld een gewoonte worden om altijd over sport te praten of over de feestjes in het weekend. Een teambuilding biedt dan uitkomst.

Het doen van teambuilding activiteiten is een ongedwongen methode om collega’s op een andere manier te leren kennen en elkaars kwaliteiten en talenten te ontdekken. Dat zorgt ervoor dat er een sterke teamband ontstaat, de samenwerking soepeler verloopt en je elkaar sneller uit de brand helpt wanneer dat nodig is.

De werksfeer krijgt een boost

Zeker binnen een kleine groep kan het een grote impact hebben wanneer twee collega’s niet samen door een deur kunnen. Met slechts een paar mensen op kantoor merk je al snel dat de sfeer tot het nulpunt daalt en het kan zelfs gebeuren dat er twee groepen ontstaan. Een teambuilding kan dan nuttig zijn. Tijdens de teambuilding voor een kleine groep leer je elkaar beter kennen en wordt het teamgevoel gestimuleerd.

Dat zorgt niet alleen voor een hogere productiviteit, maar verbetert ook de werksfeer op kantoor. Wanneer je elkaar kent, is er namelijk minder ruimte voor geroddel. Collega’s helpen elkaar sneller, maken makkelijker een praatje en vragen hoe het gaat. Een goede werksfeer is dan snel bereikt en daar pluk je als klein team zeker de vruchten van.

Het onderlinge vertrouwen neemt toe

Als medewerkers elkaar beter leren kennen en weten wat anderen wel en niet kunnen, stijgt het vertrouwen in andere collega’s. Dat maakt het werken een stuk fijner en efficiënter. Teamleden hebben het vertrouwen dat iemand zijn of haar taken naar behoren uitvoert en durven sneller feedback te geven.

Bovendien stimuleert een kantooromgeving waar vertrouwen de overhand heeft innovativiteit en creativiteit. Zo heeft iedereen de kans om te groeien en het beste uit zichzelf te halen.

Het inzicht in het team groeit

Door het doen van opdrachten komen (onontdekte) kwaliteiten en talenten naar voren. Dat kan erg waardevol zijn voor de toekomstige rol- en taakverdeling. Wanneer mensen op de juiste plek zitten, halen de medewerkers meer voldoening uit hun werk, maar gaat het werk ook sneller en efficiënter. Medewerkers leren tijdens een teambuildingsessie echter niet alleen meer over de individuele kwaliteiten van de teamleden, maar ook over het team als geheel.

Als team kom je erachter waar je voor staat, wat je samen kan bereiken en welke unieke bijdrage je als team levert binnen de organisatie. Hierdoor kunnen doelen beter worden omgeschreven en het zorgt er bovendien voor dat de deelnemers een trots gevoel ervaren. Je raadt het al: dat is weer positief voor de teamspirit!

De productiviteit verbetert

Elkaars kwaliteiten ontdekken, een betere samenwerking, meer onderling vertrouwen en minder conflicten: positiever kan het bijna niet! Want hierdoor neemt niet allen het werkplezier toe, maar ook de productiviteit van de teamwerkzaamheden. De resultaten stijgen in kwaliteit en kwantiteit en daar profiteert de hele organisatie van.

Het mag duidelijk zijn dat een teambuilding een uitstekende investering is. Omdat we het hier specifiek hebben over teambuilding voor kleine groepen, benoemen we hieronder ook nog kort de voordelen van teambuilding voor een klein team.

Teambuilding voor kleine groepen of teams

Met teambuilding voor kleine groepen hanteren wij de vuistregel dat de groep uit maximaal 16 deelnemers bestaat. Maar minder kan dus zeker ook. Een teambuilding voor een klein team heeft verschillende voordelen:

Je bereikt sneller effect met een klein team

Een voordeel van teambuilding in een kleine groep is dat je alle leden van de groep ook echt leert kennen. In een klein team is er simpelweg meer interactie en daardoor kom je als vanzelf meer te weten over elkaar en ontstaat er meer begrip.

Uit ervaring blijkt dat het echt de moeite waard is om zelfs met een groep van vijf leden aan teambuilding te gaan doen. De quality time zal gegarandeerd een wereld van verschil maken op de werkvloer.

De organisatie is eenvoudiger

Stel: je hebt een team van 50 man. Hoe gaat het je dan ooit lukken om een middag, laat staan een dag, vrij te krijgen? Iedereen heeft verschillende projecten, verplichtingen, vrije dagen etc. In principe moet je bij voorbaat al accepteren dat niet iedereen bij de teambuilding aanwezig kan zijn.

De organisatie van teambuilding activiteiten voor een klein team ziet er veel rooskleuriger uit. Het is misschien even puzzelen, maar een team van 6 tot 12 personen is zeker bij elkaar te krijgen. Daardoor heeft de teambuildingsessie ook echt effect, want niemand valt buiten de boot.

Het hele team kan worden betrokken

Vaak is het bij het organiseren van een teambuilding aan te raden om van tevoren alle teamleden te betrekken. Op die manier weet je wat voor behoeften de teamleden hebben en hoe ze over teambuilding denken. Zo kan je activiteiten vinden die passen bij de wensen. Door de teamleden mee te laten denken organiseer je bovendien een teambuilding die iedereen ziet zitten. Zo groeit de voorpret én de betrokkenheid tijdens alle activiteiten.

Een locatie is makkelijker te vinden

Een groot (financieel) voordeel van teambuilding activiteiten voor een klein team is dat een ruimte zo gevonden is. Zie maar eens een ruimte te vinden voor 30 personen, dan ben je wel even zoet. Maar voor een kleine groep is er vaak op kantoor een mooie zaal beschikbaar. Mocht je liever op een externe locatie een teambuildingsessie organiseren, dan is een kleinere ruimte niet alleen sneller gevonden, maar ook nog eens goedkoper.

Welke teambuilding activiteiten geschikt zijn voor een klein team verschilt natuurlijk per team. Het ligt eraan wat de behoeftes zijn. Wanneer je TeambuildingTrainer inschakelt, gaat de trainer altijd in gesprek over de wensen, zodat de passende activiteit wordt gekozen.

team building klein team groep

Teambuilding activiteiten voor kleinere groepen

Er is een behoorlijk aantal activiteiten geschikt voor teambuilding in kleine groepen. Hieronder noemen we drie activiteiten uit ons programma waar je als klein team zeker van zal profiteren:

Teambuilding 1: Effectief complimenteren

In deze teambuilding activiteit voor een klein team ga je je bezighouden met het geven van complimenten. Collega’s geven elkaar helaas niet vaak complimenten. Vaak zit het gewoonweg niet in het systeem, of je weet niet hoe je het precies moet doen.

Dat is jammer, want het geven en ontvangen van complimenten levert veel op. Het krijgen van complimenten is goed voor het zelfvertrouwen en de persoonlijke groei. De deelnemers worden er bovendien gelukkiger van en daar knapt het hele team van op.

In deze teambuilding gaat het team aan de slag met het geven van oprechte complimenten die ook werkelijk effectief zijn. Zeker in een klein team kan het geven van complimenten snel een fijne gewoonte worden en dat maakt deze teambuilding zo geschikt voor een kleine groep. Na de training weet iedereen hoe hij of zij gericht en gedoseerd complimenteert in verschillende situaties – en collega’s blij maakt!

Bekijk de teambuilding Effectief complimenteren 

Teambuilding 2: Verbindend communiceren

Binnen een klein team is het effect van een activiteit om teamleden te verbinden groot. Dat maakt deze teambuilding ideaal voor een kleine groep. Communicatie staat centraal bij de teambuilding verbindend communiceren. Daarbij gaat het om meer dan het doorgeven van een boodschap.

Het gaat om een vorm van communicatie waarbij je ook aan de onderling relatie en het teamgevoel werkt. Je leert alle tips & tricks, oefent in de praktijk en verlaat de training met een stappenplan om voortaan verbindend te communiceren. Het gevolg? Betere resultaten, meer teamspirit en meer plezier binnen de groep.

Bekijk de teambuilding Verbindend communiceren 

Teambuilding 3: Ken je kernkwadranten

Bij deze activiteit krijg je meer en beter inzicht in persoonlijk gedrag. Dat is in een klein team belangrijk, omdat je vaak met elkaar te maken hebt en het essentieel is om elkaar wat beter te doorgronden om goed samen te werken.

Je ontdekt tijdens deze teambuildingsessie wat kernkwadranten zijn en waarom je daar voordeel uit kan halen. Door verschillende oefeningen – waarbij onder meer kernkwaliteiten en valkuilen van de teamleden aan het licht komen – zijn jullie na afloop beter in staat om jezelf en je collega’s te analyseren en ook te begrijpen. Daardoor stijgt de verbinding, de coulance en het geduld.

Bekijk de teambuilding Ken je kernkwadranten

TeambuildingTrainer heeft teambuilding activiteiten voor kleine teams

Wil jij ook graag teambuilding activiteiten voor een klein team organiseren en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Wij zijn de #1 aanbieder van teambuilding trainingen en helpen je graag.

Met meer dan 20 incompany teambuildingsessies hebben we voor iedere teambehoefte een perfecte oplossing. Wil je eens sparren over jullie situatie? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met jullie mee.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!