Home » Teambuilding voor een grote groep of team

Teambuilding voor een grote groep of team

Tags: | ⏱ Leestijd: 7 minuten

Hoe groot is jouw team? Werken jullie met z’n vieren in een ruimte of is jullie team zo groot dat jullie een hele verdieping in beslag nemen? Niet veel mensen staan stil bij de invloed van de teamomvang. Terwijl het op veel facetten van het werk invloed heeft: op de communicatie, de werksfeer de samenwerking en nog veel meer.

De groepsgrootte is ook belangrijk wanneer je als manager een teambuilding wilt organiseren. Je hebt namelijk zowel teambuilding activiteiten voor grote groepen als voor kleinere teams. Het is natuurlijk niet zo dat de één beter is dan de ander. Het gaat er simpelweg om welke van de twee het meest geschikt is voor de omvang van jouw team.

In dit artikel gaan we teambuilding voor grote groepen nader toelichten. Waar moet je op letten? En wat zijn leuke en leerzame teambuilding activiteiten voor grote groepen? Dat lees je hieronder.

Gratis whitepaper – voordat je verder leest.. 👋

Zoek je laagdrempelige manieren om je team beter (en leuker) samen te laten werken? Bekijk dan onze gratis whitepaper eens, met 22 handige adviezen.

 

👉 Je kan de whitepaper hier gratis downloaden

Wat is teambuilding?

Voor we meer over de soort teambuilding activiteiten voor grote groepen vertellen, staan we stil bij het begrip teambuilding. Om erachter te komen wat teambuilding nou precies is, snijden we het woord doormidden: je krijgt dan de losse woorden ‘team’ en ‘building’. Als we het over een ‘team’ hebben, bedoelen we een groep mensen die met elkaar te maken heeft, omdat ze met elkaar samen (moeten) werken.

Dat samenwerken verloopt in de praktijk niet altijd even soepel en daarom is het belangrijk om aan het team te ‘bouwen’ (building). Dit bouwen kun je doen door als team verschillende activiteiten uit te voeren. Vaak draait de teambuilding om het doen van opdrachten en games. Daarbij gaat het om het behalen van een of meer van de volgende doelen:

  • Elkaar beter leren kennen
  • De werkwijze efficiënter en effectiever maken
  • De verbinding tussen de deelnemers versterken
  • Het onderlinge vertrouwen vergroten
  • De communicatie soepeler en effectiever maken

Je doet activiteiten die bijdragen aan de teamontwikkeling. Tegelijkertijd speelt gezelligheid ook een rol. Omdat teamleden de hele dag met elkaar optrekken, leren deelnemers elkaar op een andere manier kennen. Dat heeft doorgaans een erg positieve invloed op de teamspirit.

Teambuilding grote groepen: de voordelen

Waarom zou je als manager investeren in een teambuilding voor een grote groep? Een teambuilding levert een hoop voordelen op. We noemen er een paar, waarbij we ons vooral richten op de pluspunten voor grote teams. En geloof ons, dit zijn slecht een paar voorbeelden van de vele positieve punten!

Deelnemers leren elkaar beter kennen

In grote teams is het eerder regel dan uitzondering: teamleden kennen maar een fractie van hun collega’s. Ze werken bijvoorbeeld vaak samen met dezelfde mensen, lunchen met een vast groepje of drinken met dezelfde mensen op vrijdagmiddag een drankje in de kroeg. Dat zorgt ervoor dat het team is onderverdeeld in kleine eilandjes. Dat is iets wat in kleine teams veel minder vaak voorkomt.

Als manager wil je natuurlijk graag dat teamleden elkaar kennen. Want dat zorgt ervoor dat er een sterke teamband ontstaat, de samenwerking soepeler verloopt en teamleden elkaar sneller ondersteunen wanneer dat nodig is. Een teambuilding biedt dan uitkomst. Het doen van teambuilding activiteiten voor grote groepen is een ongedwongen methode om collega’s op een andere manier te leren kennen en de teamspirit te verhogen. Dat is pas echt bouwen aan een team!

Conflicten verminderen en krijgen minder kans

In een groot team kunnen snel conflicten ontstaan. Je bent nu eenmaal met verschillende mensen bij elkaar. Iedereen heeft weer een andere visie, persoonlijkheid en werkwijze en dat kan af en toe botsen. Het zorgt ervoor dat de samenwerking stug kan verlopen, de werksfeer daalt en teamleden zonder plezier naar het werk gaan. Een teambuilding voor grote groepen is een goede keuze om conflicten en spanningen te laten verdwijnen.

Deelnemers brengen een middag of dag met elkaar door en ontdekken via spellen en opdrachten hoe collega’s in elkaar steken. Dat vergroot het wederzijdse begrip.

Het zorgt bovendien voor een open en eerlijke cultuur, waarin het normaal is om de spanning te benoemen. Teamleden zijn ook sneller geneigd om een oplossing te zoeken wanneer er een meningsverschil is. Dat maakt het werk een stuk efficiënter, prettiger én productiever.

Het onderlinge vertrouwen neemt toe

Zeker in grote teams is vertrouwen enorm belangrijk. Je kunt als collega of manager nu eenmaal niet alles controleren (wat sowieso de werksfeer niet beter maakt). Je moet ervan uitgaan dat je collega’s doen wat ze beloven, anders is het bijna onmogelijk om samen te werken. Toch ontbreekt het nog wel eens aan vertrouwen. Teamleden doen bepaalde taken liever zelf en dat kan voor irritatie en vertraging zorgen.

Teambuildings voor grote groepen die om vertrouwen draaien, zijn dan een aanrader. Als medewerkers elkaar beter leren kennen en weten wat anderen wel en niet kunnen, stijgt het vertrouwen in elkaar. Dat maakt het werken een stuk productiever en tegelijkertijd meer ontspannen. Teamleden hebben het vertrouwen dat iemand zijn of haar taken naar behoren uitvoert en durven sneller feedback te geven. Bovendien stimuleert een kantooromgeving waar vertrouwen de overhand heeft innovativiteit en creativiteit. Zo heeft iedereen de kans om te groeien en het beste uit zichzelf te halen.

De taakverdeling kan worden aangescherpt

In zowel grote als kleine teams is het essentieel dat de juiste persoon op de juiste plek zit. Wanneer een teamlid eigenlijk niet geschikt is voor de werkzaamheden, kan dat de productie flink vertragen. Bovendien is het voor de medewerkers niet prettig om iets te doen waar hij of zij eigenlijk niet zo goed in is. Teambuildingsessies voor grote groepen kunnen ervoor zorgen dat er nieuwe kwaliteiten en talenten worden ontdekt.

De deelnemers leren niet alleen nieuwe kanten van zichzelf kennen. Ze zien ook wat collega’s allemaal kunnen, terwijl ze dat misschien niet hadden verwacht! Daardoor wordt het makkelijker om de taken en rollen te verdelen. Teamleden doen wat ze leuk vinden en goed kunnen, de samenwerking zal verbeteren, evenals de werkwijze. Daardoor stijgt niet alleen de productiviteit. Ook de teamspirit groeit en het team haalt veel meer voldoening uit het werk.

Zoals je ziet, is een teambuilding voor grote groepen een must. Het is echter niet aan te raden om lukraak een teambuilding activiteit te organiseren. Een goede voorbereiding helpt om het meeste uit de sessie te halen. Hieronder sommen we op waar je op moet letten.

Teambuilding grote groepen: waarop letten

Als we het hebben over teambuilding voor een grote groep dan kunnen de aantallen erg variëren. Een grote groep begint bij pakweg tien tot twintig deelnemers en kan eindigen bij honderden deelnemers. Bij teambuilding in grote groepen zijn er daarom een aantal zaken waarop je moet letten.

Let op de groepsindeling

Stel dat jouw team uit meer dan 50 mensen bestaat. Het is dan praktisch onmogelijk om iedereen evenveel met elkaar in contact te brengen. Daarom wordt de grote groep meestal opgesplitst in kleinere groepen die wel allemaal dezelfde activiteit doen. Let erop dat vooral mensen bij elkaar komen die normaal gesproken weinig contact hebben tijdens het werk. Je kunt ook de groepen rouleren. Op die manier doen de deelnemers steeds met andere collega’s de opdrachten en spellen. Ook na de teambuilding activiteiten voor de grote groep is het mogelijk om contact te stimuleren. Je praat bijvoorbeeld in groepen na over de dag en het geleerde. Zorg er daarbij wederom voor dat de groepssamenstelling wisselt.

Zorg voor voldoende ruimte

Een hele praktische uitdaging: het is facilitair simpelweg lastiger. Je hebt te maken met het regelen van locaties. Je moet op zoek naar een grote ruimte en het vervoer van en naar die locatie voor veel mensen regelen. Vergeet ook niet de catering. Mocht je deze willen uitbesteden, dan is het aan te raden om ruim van tevoren een cateringbedrijf te zoeken. Maar als je deze facilitaire zaken voor elkaar hebt, kan je met een grote groep geweldige teambuilding activiteiten doen.

Plan op tijd

Het zal niet makkelijk zijn om een groot team last-minute bij elkaar te krijgen. Zorg er daarom voor dat je op tijd je teamleden inlicht. Het is namelijk belangrijk dat zo veel mogelijk teamleden aanwezig zijn, anders heeft de teambuilding veel minder effect. Plan de sessie in een rustige periode en vermijd momenten waarop veel mensen op vakantie zijn. Dan moet het zeker lukken om zo veel mogelijk collega’s te verzamelen.

Wanneer jij van plan bent een teambuilding voor een grote groep te organiseren, is het ook goed om stil te staan bij de soort activiteit. TeambuildingTrainer kan helpen bij het vinden van de juiste sessie voor jouw team. Wij hebben verschillende activiteiten die heel geschikt zijn voor grote groepen. We lichten er hieronder drie voor je uit.

Teambuilding activiteiten voor grotere groepen

Het programma van TeambuildingTrainer kent een aantal activiteiten die speciaal gericht zijn op grote groepen:

1: Speeddaten met collega’s

Bij deze activiteit voor grote groepen leer je je collega’s beter kennen op een snelle en speelse manier. Daardoor voelen jullie meer verbinding en stijgt het teamgevoel. En dat verbetert ook het onderlinge vertrouwen en de samenwerking.

Tijdens deze activiteit leer je via allerlei prikkelende vragen en oefeningen  over elkaars stoutste dromen, vreemdste gewoontes en beste competenties. Voor deze teambuilding hoef je niet eens in kleine groepen op te splitsen. Ook voor een groot team is deze sessie erg geschikt!

Bekijk de teambuilding Speeddaten met collega’s

2: Mopperen voor teams

Het is bekend dat er veel gemopperd wordt op de werkvloer. Je kunt mopperen echter ook omzetten in iets positiefs. Hoe je dat kunt doen, leer je in deze teambuildingssessie. Spelenderwijs kom je erachter wat de kracht van mopperen is. Door dat samen met alle teamleden te doen, groeit de teamspirit en de verbinding. Alle deelnemers hebben ook echt veel plezier met elkaar, ondanks het onderwerp! Het beste bewijs dat mopperen helpt.

Bekijk de teambuilding Mopperen voor teams

3: Lachen voor teams

Om voor een goede teamgeest en verbinding te zorgen in grote teams, is lachen een bijzonder goede manier. Door samen plezier te maken, leer je hoe dit ervoor zorgt dat je nog prettiger en fijner kan samenwerken met je collega’s.

Je ontdekt niet alleen de voordelen van lachen. In verschillende oefeningen, opdrachten en scenario’s gaan we uiteraard ook de lach opwekken. De deelnemers verlaten de training gegarandeerd met een lach op hun gezicht!

Bekijk de teambuilding Lachen voor teams

Geïnteresseerd in een van bovenstaande teambuildings voor grote groepen? Wij helpen graag!

Wij zijn TeambuildingTrainer

Teambuilding doe je niet alleen. Een coach of een teambuilding trainer kan in veel gevallen een grote positieve invloed hebben op de resultaten die je met een teambuildingsessie voor een grote groep boekt. Precies om die reden organiseren wij met veel passie verschillende teambuildings. Wij geloven namelijk dat ijzersterke teams het fundament zijn voor ijzersterke prestaties.

We organiseren meer dan 20 verschillende incompany teambuilding trainingen. Dat doen we voor een breed scala aan klanten en altijd op locatie. We komen dus door heel Nederland. Hebben jullie behoefte aan een krachtige teambuildingsessie? Neem gerust contact met ons op zodat we mee kunnen denken over de beste inhoud.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!