Chat with us, powered by LiveChat
Home » Wat leveren activiteiten gericht op teambuilding precies op?
Team building activiteit

Wat leveren activiteiten gericht op teambuilding precies op?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Activiteiten gericht op teambuilding versterken de onderlinge relatie tussen collega’s. Door het doen van teambuilding activiteiten krijgen collega’s meer begrip, meer waardering en meer respect voor elkaar. Niet voor niets investeren organisaties al decennia lang op regelmatige basis in teambuilding.

Een van de leukste dingen van teambuilding is dat je elkaar op een manier leert kennen die net even anders is. Want zeg nou eerlijk: hoeveel tijd en ruimte is daarvoor op reguliere werkdagen? Tijdens een teambuilding activiteit laten jullie het werk even los, doorbreken jullie de sleur en verleggen jullie de focus even volledig op het teamproces. En dat is verstandig, want activiteiten op het gebied van teambuilding zorgen ervoor dat ieder team beter, leuker en productiever wordt.

Maar wat zijn teambuilding activiteiten dan precies? En wat kan je er mee bereiken? Daar concentreren we ons in dit artikel op.

Wat wordt verstaan onder teambuilding activiteiten

Onder teambuilding activiteiten verstaan we alle events, sportactiviteiten, bijeenkomsten, workshops, et cetera, die in het teken staan van het verbeteren van een team. Teambuilding activiteiten staan dus los van je dagelijkse werkzaamheden. Het zijn momenten die bewust gewijd worden aan het team proces.

Een teambuilding activiteit kan overigens wel helpen om werkgerelateerde zaken op een andere manier te benaderen. Het geeft een ander perspectief op problemen die jullie op de werkvloer tegenkomen. En het biedt inzichten om dingen in de toekomst anders aan te gaan pakken.

Waarom activiteiten omtrent teambuilding zinvol zijn

Het woord ’teambuilding’ zegt het eigenlijk al. Bouwen aan een team. Teambuilding is dus gericht op samenwerken. Er wordt binnen organisaties regelmatig veel nadruk gelegd op de manier van samenwerken. En dat is logisch, want de organisatie heeft daar een belang bij. Teams die goed samenwerken boeken namelijk betere prestaties. En betere teamprestaties zorgen natuurlijk ook voor een beter bedrijfsresultaat. Het versterken van een team heeft dus duidelijke voordelen. We lichten er graag een paar toe:

Een hechter team

Teambuilding is belangrijk voor het vormen van een hecht team. Want teambuilding activiteiten dragen sterk bij aan het wederzijdse begrip en het onderlinge respect. Het is vrij eenvoudig: als mensen samen dingen doen groeit de band die ze ervaren en wordt het teamgevoel hechter.

En zo’n hecht team resulteert er doorgaans in dat iedereen gemotiveerd is om samen het beste resultaat na te streven. Teamleden willen dan samen de klus klaren. Iedereen is bereid om elkaar te helpen, zichzelf soms weg te cijferen en alles te geven voor de teamprestatie. Dat is uiteindelijk precies wat je wil bereiken, want het maakt zowel de werknemers als de werkgever gelukkig.

Betere onderlinge communicatie

Door het organiseren van teambuildingactiviteiten stimuleer je een open en heldere onderlinge communicatie. En dat is niet zo vanzelfsprekend als je misschien zou denken. We zien regelmatig teams die wel communiceren, maar dan wel op een manier die inefficiënt, ongezond en soms zelfs vervelend is.

En dat heeft natuurlijk een oorzaak. Iedereen heeft immers een andere manier van communiceren die niet altijd door anderen wordt begrepen. Daarnaast heb je met de ene collega nou eenmaal een betere klik dan met die andere. Al deze aspecten zorgen ervoor dat de communicatie binnen een team soms stroef verloopt. Teambuilding kan sterk bijdragen aan dat soort zaken. Want door een versterkt teamgevoel groeit ook de coulance, het wederzijdse begrip en de onderlinge waardering. Dat zorgt ervoor dat de communicatie tussen teamleden in de toekomst vele malen soepeler verloopt.

En sterker nog: je kan de teambuilding activiteiten ook specifiek gebruiken om het team communicatie skills aan te leren. Zo zijn er teambuilding trainingen die zich specifiek richten op het geven van feedback, feedforward of complimenten.

Plezier met elkaar

Als je lol met je teamgenoten kan maken werk je een stuk prettiger. En zeker in drukke of stressvolle periodes is plezier maken een fijne manier om de druk te verlichten. Door teambuilding activiteiten stimuleer je de onderlinge verbinding en daarmee groeit vaak ook het gezamenlijke plezier.

Plezier mag niet onderschat worden door organisaties, want het is voor veel teams de smeerolie die ze nodig hebben om tot grote prestaties te kunnen komen. Plezier maken zorgt voor een hogere motivatie, meer vitaliteit en betere prestaties. Een essentieel instrument voor teambuilding. Niet voor niets er is tijdens een teambuilding activiteit regelmatig ruimte voor humor, plezier en ontspanning.

Verbinding met elkaar en de organisatie

Het ervaren van verbinding met elkaar is cruciaal voor een succesvol team. Wanneer we ons met elkaar en een organisatie verbonden voelen brengt dit voordelen met zich mee. Denk aan prettiger samenwerken, open staan voor verandering en meer openstaan voor andere perspectieven. Je kan nu eenmaal meer hebben van mensen of partijen met wie je verbinding voelt.

Een heldere rolverdeling

Als er één ding is duidelijk wordt tijdens teambuildingactiviteiten is het wel de natuurlijke rolverdeling binnen een team. Want teambuilding activiteiten leggen rolverdelingen, structuren en dynamieken vaak volledig bloot. Je ontdekt wie zich opwerpt als leider, wie meer op de achtergrond blijft, wie een verbinder is, et cetera et cetera.

We hoeven je niet uit te leggen dat dit ontzettend waardevol kan zijn. Want door het team deze spiegel voor te houden kunnen ze daarop reflecteren en bepalen in hoeverre ze gelukkig worden van de dynamiek.

Willen jullie aan de slag met teambuilding activiteiten?

TeambuildingTrainer is jullie partner op het gebied van teambuilding. Met meer dan 15 verschillende incompany teambuildings hebben we altijd een passend programma voor jullie behoefte. Dat doen we ieder jaar weer voor tientallen organisaties door heel Nederland.

Onze teambuildingsessies zitten vol verschillende actieve werkvormen. Omdat wij er sterk in geloven dat actief leren zorgt voor het beste leerrendement. Bereid je dus voor op een teambuilding training met een breed scala aan praktijk onderdelen. Jullie gaan vooral veel zelf aan de slag met rollenspellen, oefeningen, opdrachten, presentaties en cases. Op die manier ontdekken jullie precies hoe het team in elkaar steekt en waar de verbeteringen te halen zijn.

Heb je behoefte om eens te sparren over de beste invulling van jullie teambuildingsessie? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!