Chat with us, powered by LiveChat
Home » Hoe kan je als organisatie of manager het teamgevoel versterken

Hoe kan je als organisatie of manager het teamgevoel versterken

Tags: Teambuilding | ⏱ Leestijd: 7 minuten

Het creëren van een goed team is topsport. Je kunt nu eenmaal niet zomaar wat mensen bij elkaar zetten.  Want een groep mensen maakt nog geen team en een goed functionerend team ontstaat niet vanzelf.

Toch is het belangrijk om te blijven investeren in een sterk team. Het belang van een goed functionerend team is immers groot. Het maakt de organisatie tot een succes of juist een zorgenkindje.

Maar hoe kun je als manager jouw team sterken maken? Een krachtig team is gebaat bij een sterk teamgevoel. Het organiseren van een teambuilding is een beproefde methode om dit teamgevoel versterken. In dit artikel gaan we dieper in op het teamgevoel, wat de voordelen zijn van een sterk team en hoe je dit positieve teamgevoel het beste kunt stimuleren en behouden.

Wat is teamgevoel?

Stel je voor: een groep mensen doet hun werk, heeft respect voor elkaar en er ontstaan nauwelijks conflicten. Je zou zeggen dat je hier het ideale team hebt dat bergen kan verzetten. Toch is dat niet helemaal waar.

Het is inderdaad zo dat iedereen zijn of haar taak uitvoert en fatsoenlijk met elkaar omgaat. Dat is al heel wat. Maar dit zegt nog niets over de aanwezigheid van een sterk teamgevoel. Met teamgevoel bedoelen we het ‘wij-gevoel’. Dat kan ontstaan wanneer ieder teamlid de gezamenlijke belangen voor ogen houdt, andere teamleden helpt wanneer dat nodig is en samen de schouders eronder zet.

Het team is dan bevlogen, gemotiveerd en warm. En bevlogen, betrokken teams presteren doorgaans fantastisch. Waar voldoet een team met een sterk teamgevoel aan? Dat laten we je hieronder weten.

Je team versterken: zorg voor een goed teamgevoel

Een team waarin een goed en hecht teamgevoel aanwezig is, bezit een aantal kenmerken. Hieronder noemen we de belangrijkste.

 • De teamleden tonen begrip voor elkaar en voelen zich betrokken bij het team.
 • Ieder teamlid werkt volgens de doelen en belangen die gezamenlijk zijn opgesteld.
 • In het team heersen normen en waarden die door iedereen gedeeld worden.
 • Als er een teamprestatie behaald wordt, dan viert het team dit succes gezamenlijk.
 • Alle teamleden voelen zich verantwoordelijk voor de prestaties van het team als geheel.
 • De teamleden kennen elkaars kwaliteiten en weten deze optimaal te benutten.
 • De teamleden staan achter de visie, doelstellingen en missie van de organisatie.
 • Er is onderling respect voor elkaar.

Je team versterken: voorkom een zwak teamgevoel

Er zijn ook teams waar het teamgevoel niet of nauwelijks aanwezig is. Deze teams bezitten een aantal kenmerken die je vaak ziet terugkomen. Wanneer je in zo’n team werkt, heb je soms niet door dat het teamgevoel ver te zoeken is. We sommen daarom een aantal kenmerken voor je op:

 • In het team zijn groepjes gevormd door leden met een gedeelde mening. Deze groeien uit tot ‘kampen’, zodat de groepjes tegenover elkaar komen te staan en er zelfs spanningen en conflicten kunnen ontstaan.
 • In het team heerst een ‘eilandjescultuur’. Ieder lid heeft zijn eigen ‘koninkrijk’ of ‘bv’tje’.
 • De teamleden zullen het eigen belang, of het belang van hun kleine groepje, altijd voor het teambelang laten gaan. Dat staat een goede samenwerking in de weg.
 • Successen die het team realiseert, schrijft ieder teamlid aan zichzelf toe. Fouten die gemaakt worden, ziet men als de schuld van andere teamleden. Daarom durven maar weinig teamleden initiatief te nemen.
 • Niemand in het team neemt gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarbij proberen de teamleden zoveel mogelijk om ingewikkelde taken en klussen naar andere teamleden toe te schuiven. Daardoor ontstaat er een passieve werksfeer waar wantrouwen domineert.

Het zal je duidelijk zijn dat in dit team het ‘ik- gevoel’ overheerst. Herken je een of meerdere van bovenstaande kenmerken binnen jouw team? Dan bestaat de noodzaak om het teamgevoel te versterken.

Waarom moet je het teamgevoel versterken?

Als je het teamgevoel versterkt, zorg je ervoor dat het team beter gaat functioneren en maar plezier en voldoening uit het werk haalt. Je gaat dit terugzien in meerdere facetten binnen het team. In algemene zin komt er meer bevlogenheid, of ‘flow’, in het team.

Zaken die vroeger konden zorgen voor diepe zuchten, frustratie of mogelijk zelfs conflicten, worden nu door het team opgepakt en opgelost. De productiviteit stijgt, mensen voelen zich bekrachtigt en hebben samen werkplezier. Als teamleider zal je meerdere van onderstaande benefits gaan ervaren:

 • Teamleden voelen zich zichtbaarder en krijgen meer zelfvertrouwen. Ze durven daardoor meer in hun kracht te gaan staan.
 • Nieuwe teamleden worden sneller in de groep opgenomen, omdat de huidige teamleden meer verantwoordelijkheid voelen voor het teamproces.
 • Collega’s hebben meer vertrouwenin elkaar op persoonlijk vlak, waardoor de coulance en het geduld naar elkaar verbetert.
 • Collega’s leren elkaar op professioneel vlak beter kennen, waardoor ze gebruik kunnen maken van elkaars kwaliteiten en elkaar kunnen ondersteunen bij minder sterke punten.
 • Teamleden luisteren naar elkaar, respecteren elkaars perspectief en wereldbeeld.
 • Het team wordt pro-actiever, neemt werk van elkaar over en heeft minder begeleiding nodig.
 • Teamleden krijgen plezier in het werk, voelen zich vitaal, energiek en gelukkig.

Het teamgevoel te versterken: wat kan je als manager doen

We weten inmiddels dat het teamgevoel stimuleren ervoor zorgt dat een team beter zal samenwerken en presteren. Ook het werkplezier en -geluk stijg. Maar hoe bereik je dit? Als teammanager of als organisatie kan je met de volgende dingen beginnen:

 • Een team meer verantwoordelijkheidgeven zorgt vrijwel altijd voor betere prestaties. Dit betekent dat ieder teamlid zich bewust wordt van de gezamenlijke verantwoordelijkheid die je hebt als team en deze ook durft te nemen.
 • Het is belangrijk om het teamgevoel te stimuleren door duidelijke doelente stellen. Door doelen te stellen, zien teamleden dezelfde stip aan de horizon. Ook zorg je door het formuleren van heldere doelen voor een goede taakverdeling, zodat de individuele kwaliteiten van ieder teamlid optimaal kunnen worden ingezet.
 • Je kunt ook het teamgevoel versterken door de teamleden meer te wetente laten komen over elkaar. Als je meer weet van iemand op het persoonlijke vlak, leidt dit vrijwel altijd tot meer begrip en compassie. Hierdoor vergroot je de samenhang en verbinding binnen het team.
 • Het team versterken doe je ook door elkaars kwaliteiten te benutten. Je moet die dan wel eerst leren kennen. Als de teamleden elkaar specifieke kwaliteiten ontdekken, krijg je een beter inzicht in wat ieder afzonderlijk teamlid kan bijdragen aan de kwaliteit van het team.
 • Het teamgevoel stimuleren kan ook heel goed door gezamenlijke positieve ervaringenop te doen. Als het team erin slaagt om bijvoorbeeld samen een probleem op te lossen of iets te besluiten, draagt dit in grote mate bij aan het ‘wij- gevoel’.

Het teamgevoel versterken: wat kun je als teamlid doen

Het teamgevoel stimuleren gaat niet vanzelf. Via teambuilding kan je veel doen op dit gebied, maar in eerste instantie begint het allemaal bij jezelf. Er zijn een aantal simpele aandachtspunten om op te letten wanneer je zelf bij wil dragen aan het teamgevoel:

 • Blijf altijd positief. Als jij open een gesprek ingaat, oprecht geïnteresseerd bent in de ander en bereid bent om te luisteren, zal je al snel merken dat dit overslaat op de ander.
 • Probeer altijd ontspannen te blijven. Als jij ontspannen bent is dit een signaal voor anderen dat je je veilig en vertrouwd voelt. Dat is een compliment voor de ander. Waarschijnlijk zullen anderen ook ontspannen op jou reageren.
 • Toon begrip voor de situatievan anderen. Vaak hebben mensen overvolle agenda’s en dit zorgt voor stress. Zo kan een bepaalde opmerking bijvoorbeeld wel eens anders overkomen dan deze was bedoeld. Toon dan begrip en empathie voor de ander en ga ervan uit dat er goede intenties aan de opmerking ten grondslag liggen.
 • Het versterken van het teamgevoel zit hem vaak in de kleine dingen. Zaken als een mop vertellen bij het koffieapparaat of even een appje naar een collega sturen met de vraag hoe het gaat, doen vaak wonderen. Hiermee stimuleer je de onderlinge band.
 • Heb geduld en wees structureel bezig met het versterken van je team. Het heeft tijd nodig. Wil je een duwtje in de rug van buitenaf? Dan is het deelnemen aan een teambuilding een goed idee.

Boek een teambuilding om het teamgevoel te versterken

Als manager en individueel teamlid zijn er een hoop dingen die je kunt doen om het teamgevoel te versterken. Daarnaast is het ook een optie om een expert in te schakelen, zoals TeambuildingTrainer. Als team neem je dan op kantoor of een externe locatie deel aan een teambuilding, waarin je werkt aan het versterken van je team. Je doet verschillende opdrachten en spellen, waardoor je elkaar beter leert kennen, de teamspirit stijgt en het ‘wij-gevoel’ steeds sterker wordt. Interessante trainingen om het team te versterken zijn bijvoorbeeld:

Teambuilding Speeddaten met collega’s

Deze teambuilding is ideaal om het teamgevoel te versterken. De sessie focust op de bekende ‘klik’ tussen collega’s. Via verrassende vragen en leuke opdrachten komen de teamleden meer over elkaar te weten: hun dromen, ambities, avonturen en achtergrond.

De teambuilding heeft als resultaat dat teamleden meer over elkaar weten, waardoor het teamgevoel en de onderlinge band sterker wordt. Als team haal je meer voldoening en plezier uit je werk en ook de prestaties krijgen een boost!

Bekijk de teambuilding Speeddaten met collega’s

Teambuilding Effectief complimenteren

Het uiten van waardering heeft een positieve invloed op het teamgevoel. Door elkaar regelmatig oprechte complimenten te geven, versterk je de cohesie binnen het team, creëer je meer vertrouwen en een productieve, gezonde werksfeer. Het is daarbij wel belangrijk dat je op de juiste manier complimenteert. Dat ga je leren tijdens deze sessie. Je leert de theorie en komt er door oefeningen achter hoe je een effectieve blijk van waardering kunt uitdelen én ontvangen.

Bekijk de teambuilding Effectief complimenteren

Teambuilding Kantoor DNA

Net als de sessie Speeddaten met collega’s draait de teambuilding Kantoor DNA om het elkaar leren kennen. Maar hier gaat het vooral om het krijgen van meer inzicht in de professionele kant van je collega’s. Door erachter te komen wat iemand kwaliteiten en valkuilen zijn, zal het teamgevoel nog hechter worden.

Jullie krijgen die inzichten via de interactieve DNA-game en delen ze met elkaar in korte presentaties. Het is een erg doeltreffende en leuke manier om het team te versterken.

Bekijk de teambuilding Kantoor DNA

Wil jij via een teambuilding het teamgevoel versterken? Dan kan TeambuildingTrainer je helpen.

Het team versterken met TeambuildingTrainer

Teambuilding doe je niet alleen. Een coach of een teambuilding trainer kan in veel gevallen een grote positieve invloed hebben op de resultaten die je met een teambuildingsessie voor een grote groep boekt. Precies om die reden organiseren wij met veel passie verschillende teambuildings. Wij geloven namelijk dat ijzersterke teams het fundament zijn voor ijzersterke prestaties.

We organiseren meer dan 20 verschillende incompany teambuilding trainingen. Dat doen we voor een breed scala aan klanten en altijd op locatie. We komen dus door heel Nederland. Hebben jullie behoefte aan een krachtige teambuildingsessie? Neem gerust contact met ons op zodat we mee kunnen denken over de beste inhoud.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!