Home » Hoe kan je als organisatie of manager het teamgevoel versterken

Hoe kan je als organisatie of manager het teamgevoel versterken

Tags: Teambuilding | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Een groep mensen is nog geen team en een goed functionerend team ontstaat niet vanzelf. Het belang van een goed functionerend team is groot. Door middel van teambuilding kun je het teamgevoel versterken. In dit artikel gaan we dieper in op het teamgevoel en hoe je dit kunt stimuleren.

Wat is teamgevoel?

Stel je voor: een groep mensen doet hun werk, heeft respect voor elkaar en er ontstaan nauwelijks conflicten. Je zou zeggen dat je hier het ideale team hebt. Toch is dat niet helemaal waar. Het is inderdaad zo dat iedereen zijn of haar taak uitvoert en fatsoenlijk met elkaar omgaat, maar dit zegt nog niets over de aanwezigheid van teamgevoel. Met teamgevoel bedoelen we het ‘wij-gevoel’. Dat kan ontstaan wanneer ieder teamlid de gezamenlijke belangen voor ogen houdt, bereid is om een ander te helpen en samen verder te komen. Het team is dan bevlogen. En bevlogen teams presteren doorgaans fantastisch.

Wat is een team met een goed teamgevoel?

Een team waarin een goed teamgevoel aanwezig is bezit een aantal kenmerken. Hieronder noemen we de belangrijkste.

 • De teamleden tonen begrip voor elkaar en voelen zich betrokken bij het team.
 • Ieder teamlid werkt volgens de doelen en belangen die gezamenlijk zijn opgesteld.
 • In het team heersen normen en waarden die door iedereen gedeeld worden.
 • Als er een teamprestatie behaald wordt, dan viert het team dit gezamenlijk.
 • Alle teamleden voelen zich verantwoordelijk voor de prestaties van het team.
 • De teamleden kennen elkaars kwaliteiten en weten deze optimaal te benutten.
 • De teamleden staan achter de visie, doelstellingen en missie van de organisatie.
 • Er is onderling respect voor elkaar.

Wat is een team met een minder goed teamgevoel?

Er zijn ook teams waar het teamgevoel niet of nauwelijks aanwezig is. Deze teams zijn te herkennen aan een aantal kenmerken die je vaak terug ziet komen. We schetsen er een aantal:

 • In het team zijn groepjes gevormd door leden met een gedeelde mening. Deze groeien uit tot ‘kampen’, zodat de groepjes tegenover elkaar komen te staan.
 • In het team heerst een ‘eilandjescultuur’. Ieder lid heeft zijn eigen ‘koninkrijk’ of ‘bv’tje’.
 • De teamleden zullen het eigen belang altijd voor het teambelang laten gaan.
 • Successen die het team realiseert, schrijft ieder teamlid aan zichzelf toe. Fouten die gemaakt worden, ziet men als de schuld van andere teamleden.
 • Niemand in het team neemt gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarbij probeert men zoveel mogelijk om ingewikkelde taken en klussen naar andere teamleden toe te schuiven.

Het zal je duidelijk zijn dat in dit team het ‘ik- gevoel’ overheerst. Herken je een of meerdere kenmerken binnen jouw team? Dan is er ruimte voor verbetering.

Waarom moet je investeren in teamgevoel?

Als je het teamgevoel versterkt zorg je ervoor dat het team beter gaat functioneren. Je gaat dit terugzien in meerdere facetten binnen het team. In algemene zin komt er bevlogenheid, of ‘flow’, in het team. Zaken die vroeger konden zorgen voor diepe zuchten, frustratie of mogelijk zelfs conflicten worden nu door het team opgepakt en opgelost. De productiviteit stijgt, mensen voelen zich bekrachtigt en hebben samen werkplezier. Als teamleider zal je meerdere van onderstaande benefits gaan ervaren:

 • Teamleden voelen zich zichtbaarder en krijgen meer zelfvertrouwen. Ze durven daardoor meer in hun kracht te gaan staan.
 • Nieuwe teamleden worden sneller in de groep opgenomen, omdat de huidige teamleden meer verantwoordelijkheid voelen voor het teamproces.
 • Collega’s hebben meer vertrouwen in elkaar op persoonlijk vlak, waardoor de coulance en het geduld naar elkaar verbetert.
 • Collega’s leren elkaar op professioneel vlak beter kennen, waardoor men gebruik kan maken van elkaars kwaliteiten en elkaar kan ondersteunen in valkuilen.
 • Teamleden luisteren naar elkaar, respecteren elkaars perspectief en wereldbeeld.
 • Het team wordt pro-actiever, neemt werk van elkaar over en heeft minder begeleiding nodig.
 • Teamleden krijgen plezier in het werk, voelen zich vitaal, energiek en gelukkig.

Wat kan je als manager/organisatie doen om het teamgevoel te stimuleren?

We weten inmiddels dat het teamgevoel stimuleren ervoor zorgt dat een team beter zal samenwerken en presteren. Maar hoe bereik je dit? Als teammanager of als organisatie kan je met de volgende dingen beginnen:

 • Een team meer verantwoordelijkheid geven, zorgt vrijwel altijd voor betere prestaties. Dit betekent dat ieder teamlid zich bewust wordt van de gezamenlijke verantwoordelijkheid die je hebt als team en deze ook durft te nemen.
 • Het is belangrijk om het teamgevoel te stimuleren door duidelijke doelen te stellen. Door doelen te stellen, zorg je voor een goede taakverdeling en kunnen de individuele kwaliteiten van ieder teamlid optimaal worden ingezet.
 • Je kunt het teamgevoel ook versterken door de teamleden meer te weten laten komen over elkaar. Als je meer weet van iemand op het persoonlijke vlak leidt dit vrijwel altijd tot meer begrip en compassie. Hierdoor vergroot je de samenhang binnen het team.
 • Het teamgevoel stimuleren doe je ook door elkaars kwaliteiten te benutten. Je moet die dan wel eerst leren kennen. Als de teamleden elkaar specifieke kwaliteiten leren kennen, krijg je een beter inzicht wat ieder afzonderlijk teamlid kan bijdragen aan de kwaliteit van het team.
 • Het teamgevoel stimuleren kan ook heel goed door gezamenlijke positieve ervaringen op te doen. Als het team er in slaagt om bijvoorbeeld samen een probleem op te lossen of iets te besluiten, draagt dit in grote mate bij aan het ‘wij- gevoel’.

Hoe kun je als teamlid zelf het teamgevoel versterken?

Het teamgevoel stimuleren gaat niet vanzelf. Via teambuilding kan je veel doen op dit gebied, maar uiteindelijk begint het allemaal bij jezelf. Er zijn een aantal simpele aandachtspunten om op te letten wanneer je zelf bij wil dragen aan het teamgevoel:

 • Blijft altijd positief. Als jij open een gesprek ingaat, oprecht geïnteresseerd bent in de ander en bereid bent om te luisteren, zul je merken dat dit overslaat naar de ander.
 • Probeer altijd te blijven ontspannen. Als jij ontspannen bent is dit een signaal voor anderen dat je je veilig en vertrouwd voelt. Waarschijnlijk zullen anderen ook ontspannen op jou reageren.
 • Toon begrip voor de situatie van anderen. Vaak hebben mensen overvolle agenda’s en dit zorgt voor stress. Zo kan een bepaalde opmerking bijvoorbeeld wel eens anders overkomen dan deze bedoeld was. Toon begrip en empathie voor de ander en ga ervan uit dat er goede intenties aan de opmerking ten grondslag liggen.
 • Het versterken van het teamgevoel zit hem vaak in kleine dingen. Zaken als een mop vertellen bij het koffieapparaat of even een appje naar een collega sturen met de vraag hoe het gaat, doen vaak wonderen. Hiermee stimuleer je de onderlinge band.
 • Heb geduld en wees er structureel mee bezig. Het versterken van een team heeft ook zijn tijd nodig.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Wat is teambuilding eigenlijk precies?

Wat is teambuilding eigenlijk precies?

In een team werken mensen in een groep aan een gemeenschappelijk doel. Voor de resultaten in het team zijn ze van elkaar afhankelijk. Collega's vormen niet meteen een team als ze met elkaar werken. En juist daar komt het begrip teambuilding om de hoek kijken! Je hebt...

Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren?

Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren?

In een team werk je samen. Althans, zo zou het moeten gaan. Dat mensen samen in een team zitten, wil niet zeggen dat er automatisch een ‘teamgevoel’ is. In sommige teams lijkt samenwerken vanzelf te gaan, terwijl dit in andere teams spaak loopt. Wat kun je...

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heb je interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben de afgelopen jaren al meer dan 50 teams mogen helpen. 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!