Chat with us, powered by LiveChat
Home » Teambuilding spellen en oefeningen voor meer vertrouwen in elkaar
Spellen om het vertrouwen te vergroten bij team building

Teambuilding spellen en oefeningen voor meer vertrouwen in elkaar

Tags: | ⏱ Leestijd: 7 minuten

Vertrouwen is de basis voor een goed functionerend team. Vertrouwen komt erop neer dat je op je collega’s durft te bouwen, dat je geloof in hen hebt en er altijd vanuit gaat dat zij handelen met de beste intentie. Vertrouwen betekent dus dat je op iemand kunt en durft te rekenen.

Zeker in teams is dit van groot belang. Je moet erop kunnen vertrouwen dat iedereen afspraken nakomt, iedereen hetzelfde doel nastreeft en eerlijk en oprecht is naar elkaar. Is dat onderlinge vertrouwen er niet? Dan heeft dat een nadelig effect op de samenwerking, het werkplezier en de prestaties.

Maar hoe werk je aan vertrouwen binnen het team? Teambuilding spellen over vertrouwen helpen om van jullie team een hechter collectief te maken. Een team waarin teamleden weten wat ze aan elkaar hebben en zonder enige twijfel op elkaar durven te bouwen. Een team dat uitblinkt in vertrouwen!

In dit artikel gaan we dieper in op het belang van vertrouwen op de werkvloer. Ook noemen we enkele interessante teambuilding oefeningen over vertrouwen, waar je team en de organisatie baat van kunnen hebben.

Waarom is vertrouwen in een team zo belangrijk

Vertrouwen is het onmisbare fundament voor elke relatie: voor de relatie met je partner, met je vrienden en ook met je teamgenoten. Door de aanwezigheid van onderling vertrouwen durven teamleden zich open te stellen. Dat betekent dat je je als individu thuis voelt binnen het team, je veilig waant en je kwetsbaar durft te zijn. Want je kunt erop vertrouwen dat je teamleden respectvol en begripvol met je omgaan.

Daarnaast is vertrouwen een vereiste voor een open en effectieve communicatie. Teamleden durven elkaar dan namelijk aan te spreken op elkaars gedrag en handelen. Door de eerlijke feedback die collega’s elkaar geven, kan iedereen verder groeien in zijn of haar rol.

Dat zorgt voor de persoonlijke ontwikkeling van de teamleden en ook de organisatie kan groeien. Door open en eerlijke met elkaar te communiceren, ontstaat er bovendien een fijnere werksfeer. Je weet wat je aan elkaar hebt en dat je collega’s de beste bedoelingen hebben.

Maar ook praktisch gezien is vertrouwen in een team belangrijk. Vertrouw je er niet op dat jouw teamgenoot zijn of haar taak goed en tijdig afrondt? Dan wordt samenwerken een frustrerend, traag en stroperig proces. Maar vertrouwen zorgt er juist voor dat je taken los kan laten, kan delegeren en samen kan presteren. Dat zorgt ook voor meer teamspirit en dat geeft het vertrouwen nog een extra boost.

Teambuilding spellen vertrouwen

Kortom…

Kortom, de voordelen van vertrouwen binnen een team zijn breed. Vertrouwen en verbinding zijn de bouwstenen van een goed functionerend team. Krijg je dit als team voor elkaar, dan merk je dat de samenwerking beter wordt, mensen meer plezier hebben in hun werk en de output naar ongekende hoogte stijgt. Teambuilding oefeningen voor vertrouwen zijn daarom geen overbodige luxe!

Wat is teambuilding?

Voor we een aantal interessante teambuilding oefeningen voor vertrouwen op een rijtje zetten, zetten we kort het begrip teambuilding in de schijnwerpers. Wat is het precies? Tijdens een teambuildingsessie bouw je aan je team – je versterkt de teamspirit en de onderlinge band.

Dit doe je door verschillende activiteiten, opdrachten en games uit te voeren. Daarbij gaat het om het behalen van een of meer van de volgende doelen, zoals:

  • Elkaar beter leren kennen
  • De werkwijze efficiënter en effectiever maken
  • De verbinding tussen de deelnemers versterken
  • Het onderlinge vertrouwen vergroten

Vertrouwen is een geliefd thema in de teambuildingwereld, omdat het invloed heeft op zoveel aspecten van het werk. Tijdens een oefening over bijvoorbeeld elkaar vertrouwen gaan de teamleden met elkaar aan de slag om aan de doelen te werken.

Tegelijkertijd speelt gezelligheid ook een rol. Omdat teamleden de hele dag met elkaar optrekken, leren deelnemers elkaar op een andere manier kennen. Dat heeft doorgaans een erg positieve invloed op de teamspirit.

Wat voor teambuilding spellen passen bij het vergroten van vertrouwen

Nu je weet wat teambuilding is én het duidelijk is dat vertrouwen een essentiële rol speelt in teambuilding en teamontwikkeling, wil je ongetwijfeld weten wat je kan doen om dat vertrouwen te vergroten. Welke teambuilding activiteiten of teambuilding opdrachten over vertrouwen kunnen worden ingezet om de vertrouwensband tussen collega’s duurzaam te vergroten?

We hebben goed nieuws. Er zijn veel verschillende teambuilding oefeningen voor vertrouwen die je met je team kunt doen. Het is maar net waar je de nadruk op wil leggen.

We hebben jaarlijks een hoop klanten die specifiek met deze vraag bij ons aankloppen. Het vertrouwen en de onderlinge verbinding is verdwenen of is er misschien nooit helemaal geweest. En het team heeft moeite om die vertrouwensband zelf op te bouwen.

Deze klanten zoeken teambuilding spellen over vertrouwen die het opbouwen van vertrouwen in een stroomversnelling kunnen brengen. Om je een beter beeld te geven van die teambuilding oefeningen delen we hieronder een aantal trainingen met je die dit proces stimuleren.

5 teambuilding spellen om vertrouwen te vergroten

Teambuilding Feedback for growth

Vertrouwen en communicatie gaan vaak hand in hand met elkaar. Want heb je vertrouwen, dan communiceer je makkelijker en transparanter. Andersom geldt hetzelfde: communiceer je open en transparant? Dan sterkt dat het vertrouwen in elkaar. Als dit proces faliekant misgaat, zie je dat teams niet meer met elkaar, maar óver elkaar praten. Er ontstaat een roddelcultuur waarin achterdocht en negatieve gevoelens domineren. Dat wil je natuurlijk voorkomen, want het is funest voor de samenwerking en het werkplezier.

Een teambuilding training zoals Feedback for growth kan uitkomst bieden. In deze teambuilding wordt stilgestaan bij het vertrouwen dat nodig is om elkaar feedback te durven geven. Én deelnemers krijgen de handvatten die nodig zijn om feedback op een effectieve manier uit te delen en te ontvangen.

Het resultaat: jullie stimuleren elkaar om beter te worden en het optimale uit jezelf te halen. Met het vertrouwen dat de ander echt het beste met je voor heeft. Dat zorgt niet alleen voor persoonlijke groei, maar verbetert ook de teamprestaties.

Spellen om het vertrouwen te vergroten bij team building

Teambuilding Speeddaten met collega’s

Zoals we al in het artikel aanstipten: vertrouwen en verbinding gaan vaak samen. Wantrouwen wordt vaak gevoed door een gebrek aan verdieping in de ander. Maar als je de ander beter leert kennen, dan blijkt dat wantrouwen vaak helemaal niet nodig is. Het kan daarom ontzettend waardevol zijn om elkaar beter te leren kennen.

En ja, dat geldt ook voor teams die al jaren samen werken. Want vraag jezelf eens af: hoeveel weet je nou echt van die ene collega?

Onze teambuilding Speeddaten met collega’s is een perfecte oefening voor vertrouwen om dit te bewerkstelligen. Tijdens deze teambuilding leren collega’s elkaar in een hoog tempo en op interactieve wijze beter kennen. Daarbij gaat het niet zozeer over professionele eigenschappen, maar juist over dingen die niets met werk te maken hebben. Wat drijft iemand, wat voor gekke gewoontes heeft die persoon en waar loopt jouw collega nou echt warm voor? Door dit soort dingen van elkaar te achterhalen groeit de coulance, het plezier en het wederzijdse vertrouwen.

Teambuilding De kracht van kwetsbaarheid

De kracht van kwetsbaarheid is een schitterend boek van Brene Brown. Het boek zoomt in op onderwerpen zoals moed, kwetsbaarheid en verbinding. Die zaken hebben natuurlijk een grote invloed op de samenwerking tussen teamleden. Ga nu voor jezelf eens na: hoeveel ruimte is er binnen jouw team eigenlijk om kwetsbaar te zijn? Hoe reageert het team als iemand zich van zijn of haar kwetsbaarste kant laat zien? En wat doet die teamdynamiek met het onderlinge vertrouwen?

Bij veel klanten die willen werken aan de vertrouwensband binnen een team, organiseren we onze teambuilding De kracht van kwetsbaarheid. Tijdens deze teambuilding oefening voor vertrouwen leren teamleden hoe ze de kracht van kwetsbaarheid in de praktijk kunnen brengen. Kwetsbaarheid durven tonen heeft namelijk een grote positieve invloed op het vergroten van het vertrouwen binnen een team.

Het zorgt ervoor dat je elkaar meer respecteert en inzicht krijgt in elkaars onzekerheden. Ook ben je meer bereid om elkaar te helpen en te ondersteunen. Dat resulteert in een sterke groei in het teamgevoel.

Teambuilding Mopperen voor teams

Samen mopperen schept een band. Als je met je collega’s klaagt over het slechte weer of de maandagmorgendip, groeit de verbinding én het wederzijds vertrouwen. Dat zorgt ervoor dat mopperen binnen een team zeker niet vermeden moet worden. Het is juist een laagdrempelige manier om het teamgevoel te vergroten.

In de teambuilding Mopperen voor teams leer je hoe je mopperen inzet voor meer onderling vertrouwen, een betere communicatie en een grotere teamspirit. Je identificeert de verschillende moppertypes op kantoor en ontdekt hoe je een positieve draai aan mopperen kan geven.

Samen met je collega’s doe je diverse mopperoefeningen. Zo leer je niet alleen om mopperen als spreekwoordelijke teamlijm te gebruiken, maar heb je ook veel plezier samen.

Teambuilding Feedforward

Zoals we hierboven al noemden, is er geen onderling vertrouwen mogelijk zonder eerlijke communicatie. Feedback en feedforward vormen belangrijke onderdelen van transparante communicatie. Het vergroot bovendien het onderlinge vertrouwen en maakt het mogelijk om te groeien in je werk.

Feedforward en feedback worden vaak in een adem met elkaar genoemd. Toch zijn het wel echt twee verschillende methoden om vertrouwen en groei te creëren.

Feedforward gaat om het benadrukken van positief en gewenst gedrag in de toekomst. Hoe je dat precies doet, dat leer je in deze teambuildingsessie. Via oefeningen, opdrachten en spellen leren alle teamleden om elkaar via concrete feedforward positief te bekrachtigen. Door deze oefeningen over vertrouwen in elkaar zal de vertrouwensband niet uitblijven!

Natuurlijk zijn er nog veel meer teambuilding opdrachten voor vertrouwen binnen jullie team. Vaak ontwikkel je door die activiteiten niet alleen een vertrouwensband, maar verbetert het ook bijvoorbeeld de communicatie. Welke activiteit jullie ook kiezen, het is altijd een goed idee om te werken aan de onderlinge vertrouwensband. Want daarmee levert de samenwerking meer plezier en resultaat op. Wil je graag een van bovenstaande teambuilding spellen voor vertrouwen doen? Of een andere oefening over vertrouwen in elkaar? TeambuildingTrainer helpt je graag.

Teambuilding spellen voor vertrouwen van TeambuildingTrainer

Teambuilding doe je niet alleen. Een coach of een teambuilding trainer kan in veel gevallen een grote positieve invloed hebben op de resultaten die je met teambuilding spellen boekt. En precies om die reden organiseren wij met veel passie verschillende teambuildings. Wij geloven namelijk dat ijzersterke teams het fundament zijn voor ijzersterke prestaties en een hoop werkplezier.

TeambuildingTrainer is voor veel organisaties dé partner op het gebied van teambuilding. Met meer dan 20 verschillende incompany teambuildingssessies is er altijd een training of workshop die aansluit bij jullie wensen en behoefte, bijvoorbeeld het verbeteren van het onderlinge vertrouwen. We helpen jullie graag om hierin de beste keuze te maken. Neem daarom gerust contact met ons op.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!