Chat with us, powered by LiveChat
Home » 8 tips: teambuilding die bijdraagt aan de communicatie
Communicatie en team building

8 tips: teambuilding die bijdraagt aan de communicatie

Tags: | ⏱ Leestijd: 7 minuten

Communicatie is het middel om binnen een team kennis of informatie over te brengen aan anderen. Je doet het de hele dag door, vaak ook onbewust. Een appje, een schouderklopje, een frons of een glimlach: het zijn allemaal manieren om informatie uit te wisselen.

We durven wel te stellen dat er binnen een team weinig dingen zo belangrijk zijn als communicatie. Sterker nog: zonder communicatie kan een team niet functioneren.

We hebben het dan natuurlijk over kwalitatief goede communicatie. Er zijn genoeg teams waar wel gecommuniceerd wordt, maar niet op de juiste manier. In dat soort situaties zie je dat communicatie juist een nadelig effect heeft op het teamgevoel en de teamprestaties. Het tegenovergestelde zie je bij teams die een kwalitatieve, open communicatiecultuur hebben. Teamleden weten elkaar makkelijker te vinden, voelen meer cohesie en komen samen tot betere prestaties.

Wil jij ook werken aan een soepele communicatie? Er zijn gelukkig verschillende manieren om de communicatie te verbeteren. In dit artikel zoomen we dieper in op het thema communicatie en onderzoeken we wat teambuilding kan bijdragen. Tot slot geven we ook drie voorbeelden van teambuilding over communicatie.

Goed communiceren? Iedereen is anders

Iedereen binnen een team is gelukkig anders. Dat zorgt voor diversiteit en dat heeft vaak een positieve invloed op het team. Je moet er echter wel op de juiste manier mee omgaan. Ook in de wijze van communiceren merk je dat mensen anders in elkaar steken. Hoe meer mensen er in het team zitten, hoe meer verschillende voorkeuren en stijlen je aantreft. Open met elkaar communiceren kan dan lastig zijn.

Daarnaast heb jijzelf ook nog allerlei voorkeuren en communicatiestijlen. Dat betekent automatisch dat de communicatie met die ene collega soepeler verloopt dan met een andere collega. Maar toch moet je als team de klus klaren. Dit is een uitdaging waar veel teams tegenaan lopen.

Het zou natuurlijk allemaal een stuk makkelijker zijn als je met iedereen op dezelfde manier kan communiceren. Helaas is dat niet het geval. Maar wat kan je dan doen om tóch een open communicatiecultuur te creëren binnen jullie team? Zodat jullie betere verstandhoudingen krijgen, het team ontwikkelen en de prestaties verbeteren? Een teambuilding over communicatie biedt dan uitkomst.

Ook zijn er nog andere manieren om aan de communicatie te werken, die we je graag vertellen. Maar eerst duiken we in de term open communicatie.

teambuilding communicatie

Wat is open communicatie binnen een team

Een open communicatiecultuur: je vraagt je wellicht af wat dat precies betekent. Open communicatie houdt kort gezegd in dat je op een prettige manier met elkaar in verbinding staat. Zodat iedereen met elkaar durft te communiceren, en die communicatie niet snel leidt tot discussies, miscommunicatie of zelfs frictie.

In zo’n open communicatiecultuur voelt iedereen zich op zijn of haar gemak om meningen, perspectieven en standpunten in te brengen. Niemand veroordeelt elkaar als die standpunten toevallig afwijken. Daarnaast durven teamleden elkaar aan te spreken, feedback te geven of juist complimenten uit te delen.

Een open communicatiecultuur is dus het fundament voor écht effectieve communicatie en daarmee een fijne, harmonieuze samenwerking. Een aantal concrete voordelen van een open communicatie zijn:

  • Werknemers durven zich uit te spreken als zij andere standpunten hebben;
  • Werknemers veroordelen elkaar niet en laten iedereen in hun waarde;
  • Werknemers durven het woord en de leiding te nemen in teamgesprekken;
  • Werknemers durven elkaar feedback te geven om de prestaties te verbeteren;
  • Werknemers durven feedforward te geven zodat men weet wat er verwacht wordt;
  • Werknemers voelen geen angst of onzekerheid om het gesprek met elkaar te voeren;

De voorwaarde voor een open communicatie

Een open communicatiecultuur ontstaat niet zomaar. Een belangrijke voorwaarde voor open communicatie binnen een team is dat de teamleden elkaar vertrouwen en een hoge mate van verbinding met elkaar voelen. De teamleden moeten erop kunnen vertrouwen dat ze gewaardeerd worden, dat er respect is en dat mensen niet achter hun rug om over anderen praten. Qua verbinding moeten werknemers zich comfortabel bij elkaar voelen en een sterke band hebben. Dat bereik je door elkaar beter te leren kennen op persoonlijk niveau.

8 tips voor een betere communicatie in teams

Willen jullie aan de slag met het verbeteren van de communicatie binnen het team? Dan is een teambuilding over communicatie een uitstekend idee. Voor teams die alvast zelfstandig aan de slag willen, hebben we 8 praktische tips op een rijtje gezet. Als jullie op deze uitgangspunten letten, merken jullie dat de communicatie in de toekomst al veel soepeler zal verlopen.

Tip 1: Ontdek de verschillende communicatiestijlen van collega’s

Zoals we al aangaven is iedereen anders. Dat geldt ook voor de communicatiestijl van iedere collega. Verdiep je daarom in elkaars manier van communiceren. Zo zal je ontdekken dat de één meer behoefte heeft aan een sociaal gesprek, terwijl de ander het liefste direct ter zake komt.

Wanneer je de stijlen van elkaar ontdekt, kan je de communicatie beter op elkaar afstemmen. Deze wordt dan niet alleen effectiever, maar ook een stuk prettiger.

Tip 2: Creëer een duidelijke structuur en rolverdeling

Geen taakverdeling betekent een chaotische communicatie. Door een concrete structuur en rolverdeling te hanteren, weet iedereen wie verantwoordelijk is voor bepaalde zaken. Op die manier is het helder bij wie je kan aankloppen als je ergens mee worstelt of ergens over wilt sparren. Ook zijn je eigen werkzaamheden duidelijk, zodat je met zelfvertrouwen aan de slag kunt.

Tip 3: Maak afspraken met elkaar

Maak concrete afspraken met elkaar over werkwijzen, projecten en overlegstructuren. Door duidelijke afspraken te maken over dit soort zaken, voorkom je een hoop irritatie en communicatieproblemen.

Er hoeft minder gevraagd te worden omdat er al veel is vastgelegd en dat scheelt een hoop tijd. Het is daarbij wel zaak om de afspraken ook na te komen. Niet alleen die met je team, maar ook die met individuele collega’s. Dat vergroot bovendien het onderlinge vertrouwen.

Tip 4: Benader elkaar positief

De manier waarop je iemand aanspreekt bepaalt voor een gedeelte de effectiviteit van je communicatie. Het schreeuwen van een vraag of het geven van harde kritiek heeft vaak een averechts effect.

Als je een collega bijvoorbeeld feedback of feedforward geeft of een vraag stelt, is het juist belangrijk positief en transparant te zijn. Toon daarbij begrip en respect voor de ander. Je zal merken dat jouw eigen houding doorwerkt in de kwaliteit van de communicatie en in de houding van jouw gesprekspartner.

Tip 5: Ontdek elkaars kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën

Om beter met elkaar te kunnen communiceren is het waardevol om elkaars kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën te kennen. Door deze eigenschappen te achterhalen leer je namelijk ontzettend veel over de onderlinge dynamiek. Zo weet je bijvoorbeeld waarom die ene collega soms wat gepikeerd reageert op bepaalde situaties. Wanneer je dat weet, kan je daar in de communicatie rekening mee houden.

Tip 6: Bouw samen aan jullie communicatiecultuur

Ieder bedrijf heeft een eigen bedrijfscultuur, en datzelfde gaat op voor ieder afzonderlijk team. Iedere groep mensen heeft een eigen manier van werken en communiceren. Het is belangrijk om dat in te zien en voldoende tijd en moeite te steken in de ontwikkeling van die cultuur.

Uiteindelijk kan je een open communicatiecultuur zelf bouwen, zolang je daar maar moeite voor doet. Formuleer bijvoorbeeld teamnormen en -waarden, waarbij je afspreekt dat jullie goed naar elkaar luisteren, eerlijk zijn, niet roddelen en afspraken nakomen.

Tip 7: Leer om te gaan met verschillende generaties binnen een team

In veel teams werken verschillende generaties samen. Iedere generatie communiceert weer op een andere manier. Daarmee kan de communicatie tussen deze generaties soms lastig zijn. Doe daarom moeite om je te verdiepen in andere generaties en ga hier samen het gesprek over aan.

Op die manier ontdek je hoe de ander graag communiceert en kunnen jullie gebruik maken van elkaars sterke punten.

Tip 8: Probeer elkaar echt te begrijpen

Elkaar proberen te begrijpen: het lijkt zo simpel maar het blijkt in de praktijk vaak verrassend lastig. Dat is zonde, want elkaar proberen te begrijpen is vaak al het halve werk. Verdiep je daarom eens in je gesprekspartner. Wat houdt iemand bezig, wat zijn de belangen en waarom doet diegene de dingen op een bepaalde manier? Als je moeite doet om iemand te begrijpen, zal je merken dat de communicatie daarna soepeler verloopt.

Naast bovenstaande tips introduceren we ook graag drie teambuildings over communicatie.

Teambuilding over communicatie: 3 voorbeelden

De volgende teambuildings worden vaak geboekt door klanten die de communicatie binnen hun team willen verbeteren.

Teambuilding Verbindend communiceren

Communicatie staat in de schijnwerpers tijdens deze sessie. Het gaat daarbij niet alleen om het doorgeven van een boodschap. We focusseren op communicatie met aandacht voor de ander, zodat de onderlinge verbinding sterker wordt. Je leert hoe taal- en woordgebruik, begrip, coulance en rapport jou helpen om verbindend te communiceren.

Uiteraard oefen je ook in de praktijk. Daardoor zullen jij en je collega’s in de toekomst fijner communiceren, met meer resultaat en teamgevoel als resultaat.

Bekijk de teambuilding Verbindend communiceren

Teambuilding Vergaderen…maar dan goed

Tijdens een vergadering is goed communiceren een must. Wanneer iedereen door elkaar praat en niemand luistert, heeft vergaderen weinig nut. Deze teambuilding gericht op communicatie focust vooral op de vergadercommunicatie. Je leert welke vergadervalkuilen je moet vermijden en hoe je dat doet.

Ook oefen je met de verschillende taken en rollen die er zijn. Natuurlijk komen ook de beste vergadertips en -tricks aan bod, zodat jullie vergaderingen uitblinken in efficiëntie en effectiviteit.

Bekijk de teambuilding Vergaderen…maar dan goed

Teambuilding Generaties in het team

Bij tip 7 noemden we al dat het belangrijk is om met verschillende generaties in het team om te gaan. Deze teambuilding gericht op communicatie zoomt daarop in. Je brengt eerst de verschillende generaties in kaart en krijgt inzicht in hun perspectieven, denkwijzen en communicatiestijlen.

Met je collega’s doe je vervolgens rollenspellen om de verschillen en overeenkomsten beter te begrijpen. Zo krijg je meer begrip voor elkaar ontdek je hoe je elkaar kunt versterken. Dankzij de sessie werk je niet alleen prettiger samen, maar zal je ook merken dat je een stuk soepeler communiceert met teamleden uit andere generaties.

Bekijk de teambuilding Generaties in het team

Wil jij ook een teambuilding over communicatie organiseren? TeambuildingTrainer helpt je graag.

Wij verzorgen teambuilding gericht op communicatie

Teambuilding doe je niet alleen. Een coach of een teambuilding trainer heeft in veel gevallen een grote positieve invloed op de resultaten die je met een teambuildingsessie boekt. En precies om die reden organiseren wij met veel passie verschillende teambuildings, onder andere gericht op het verbeteren van de communicatie binnen het team.

We organiseren meer dan 20 verschillende incompany teambuilding trainingen. Dat doen we voor een breed scala aan klanten en altijd op locatie. We komen dus door heel Nederland. Hebben jullie behoefte aan een krachtige teambuilding om de communicatie te verbeteren? Of willen jullie een heel teambuilding programma opstellen? Dan ben je bij TeambuildingTrainer aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op zodat we mee kunnen denken over de beste inhoud.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!