De #1 aanbieder van teambuilding trainingen

Offerte aanvragen   |   Contact   |   ☎️ 030 – 227 3384

Home » 8 tips: Teambuilding die bijdraagt aan de communicatie
Communicatie en team building

8 tips: Teambuilding die bijdraagt aan de communicatie

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Communicatie is het middel om binnen een team kennis of informatie over te brengen naar anderen. We durven daarom wel te stellen dat er binnen een team weinig dingen zo belangrijk zijn als communicatie. Sterker nog: zonder communicatie kan een team niet functioneren.

En dan bedoelen we natuurlijk wel kwalitatief goede communicatie. Er zijn genoeg teams waar wel gecommuniceerd wordt, maar niet op de goede manier. In dat soort situaties zie je dat communicatie juist een nadelig effect heeft op het teamgevoel en de teamprestaties. Daarentegen zie je dat teams die een kwalitatieve, open communicatiecultuur hebben elkaar makkelijker weten te vinden, meer cohesie voelen en samen tot betere prestaties komen.

In dit artikel zoomen we dieper in op het thema communicatie en onderzoeken we wat teambuilding kan bijdragen.

Iedereen is anders

Iedereen binnen een team is anders. Mensen steken nu eenmaal altijd anders in elkaar en dat merk je terug in de communicatie. Hoe meer mensen er in het team zitten, hoe meer verschillende eigenschappen, voorkeuren en stijlen je aantreft. Open met elkaar communiceren kan dan lastig zijn.

Daarnaast heb jijzelf ook nog allerlei voorkeuren en communicatiestijlen. Dat betekent automatisch dat de communicatie met die ene collega soepeler gaat verlopen dan met een andere collega. Maar toch moet je als team de klus klaren. Dit is een uitdaging waar veel teams tegenaan lopen.

Het zou natuurlijk allemaal een stuk makkelijker zijn als je met iedereen op dezelfde manier had kunnen communiceren. Helaas is dat niet het geval. Maar wat kan je dan doen om tóch een open communicatiecultuur te creëren binnen jullie team? Zodat jullie betere verstandhoudingen krijgen, het team ontwikkelen en de prestaties verbeteren? Teambuilding die gericht is op communicatie kan daar sterk aan bijdragen.

Wat houdt open communicatie binnen een team in

We lieten de term ‘open communicatiecultuur’ al even vallen. Je vraagt je wellicht af wat dan precies inhoudt. Dat vertellen we je graag. Open communicatie houdt kort gezegd in dat je op een prettige manier met elkaar in verbinding staat. Zodat iedereen met elkaar durft te communiceren, en die communicatie niet snel leidt tot discussies, miscommunicaties of zelfs frictie.

In zo’n open communicatiecultuur voelt iedereen zich op zijn of haar gemak om meningen, perspectieven en standpunten in te brengen. En niemand veroordeelt elkaar als die standpunten toevallig afwijken. Daarnaast durven teamleden elkaar aan te spreken, feedback te geven of juist complimenten uit te delen. Een open communicatiecultuur is dus het fundament voor écht effectieve communicatie en daarmee een fijne, harmonieuze samenwerking. Een aantal van de concrete voordelen:

  • Werknemers durven zich uit te spreken als zij andere standpunten hebben;
  • Werknemers veroordelen elkaar niet en laten iedereen in hun waarde;
  • Werknemers durven het woord en de leiding te nemen in teamgesprekken;
  • Werknemers durven elkaar feedback te geven om de prestaties te verbeteren;
  • Werknemers durven feedforward te geven zodat men weet wat er verwacht wordt;
  • Werknemers voelen geen angst of onzekerheid om het gesprek met elkaar te voeren;
  • Et cetera, et cetera.

De voorwaarde voor open communicatie

Een belangrijke voorwaarde voor open communicatie binnen een team is dat de teamleden elkaar vertrouwen en een hoge mate van verbinding met elkaar voelen. De teamleden moeten erop kunnen vertrouwen dat ze gewaardeerd worden, dat er respect is en dat mensen niet achter hun rug om over anderen praten. Qua verbinding moeten werknemers zich comfortabel bij elkaar voelen en een onderlinge band hebben. Dat bereik je door elkaar beter te leren kennen op persoonlijk level.

8 tips voor een betere communicatie binnen teams

Willen jullie aan de slag met het verbeteren van de communicatie binnen het team? Dan is een teambuilding training gericht op communicatie altijd een goed idee. Voor teams die alvast zelfstandig aan de slag willen hebben we 10 belangrijke tips. Als jullie op deze uitgangspunten letten merken jullie dat de communicatie in de toekomst al veel soepeler zal verlopen.

Tip 1: Ontdek de verschillende communicatiestijlen van collega’s

Zoals we al aangaven is iedereen anders. En dat geldt ook voor de communicatiestijl van iedere collega. Verdiep je daarom in elkaars manier van communiceren. Zo zal je ontdekken dat de één meer behoefte aan een sociaal gesprek heeft, terwijl de ander het liefste direct ter zake komt. Op die manier kan je de communicatie beter op elkaar afstemmen.

Tip 2: Creëer een duidelijke structuur en rolverdeling

Door een duidelijke structuur en rolverdeling te hanteren weet iedereen wie verantwoordelijk is voor bepaalde zaken. Op die manier is het altijd helder bij wie je kan aankloppen als je ergens mee worstelt of ergens over wilt sparren.

Tip 3: Maak afspraken met elkaar

Maak concrete afspraken met elkaar over werkwijzen, projecten en overlegstructuren. Door duidelijke afspraken te maken over dit soort zaken voorkom je een boel irritatie en communicatieproblemen. Er hoeft simpelweg minder gevraagd te worden omdat er al veel is vastgelegd.

teambuilding communicatie

Tip 4: Benader elkaar positief

Hoe je iemand benaderd bepaalt voor een gedeelte de effectiviteit van je communicatie. Dus geef je die ene collega feedback of feedforward? Probeer dit dan positief en transparant te doen. Je zal merken dat jouw eigen houding doorwerkt in de communicatie en in de houding van jouw gesprekspartner.

Tip 5: Ontdek elkaars kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën

Om beter met elkaar te kunnen communiceren is het waardevol om elkaars kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën te kennen. Door deze eigenschappen te achterhalen leer je namelijk ontzettend veel over de onderlinge dynamiek. Zo weet je bijvoorbeeld precies waarom die ene collega soms wat gepikeerd reageert op bepaalde situaties. En omdat je weet kan je in de communicatie meer rekening met elkaar houden.

Tip 6: Bouw samen aan jullie communicatiecultuur

Ieder bedrijf heeft een eigen bedrijfscultuur, en datzelfde gaat op voor ieder afzonderlijk team. Iedere groep mensen heeft een eigen manier van werken en communiceren. Het is belangrijk om dat in te zien en voldoende tijd en moeite te steken in de ontwikkeling van die cultuur. Uiteindelijk kan je een open communicatiecultuur zelf bouwen, zolang je daar maar moeite voor doet.

Tip 7: Leer om te gaan met verschillende generaties binnen een team

Veel teams hebben te maken met een samenstelling van verschillende generaties. En iedere generatie communiceert op een andere manier. Daarmee kan de communicatie tussen deze generaties soms lastig zijn. Doe daarom moeite om je te verdiepen in andere generaties en ga hier samen het gesprek over aan. Op die manier ontdek je precies hoe de ander graag communiceert.

Tip 8: Probeer elkaar te begrijpen

Elkaar proberen te begrijpen.. het lijkt zo simpel maar het blijkt in de praktijk vaak verrassend lastig. En dat is zonde, want elkaar proberen te begrijpen is vaak al het halve werk. Verdiep je eens in je gesprekspartner. Wat houdt hem bezig, wat zijn zijn belangen en waarom doet hij de dingen op een bepaalde manier? Als je moeite doet om iemand te begrijpen zal je merken dat de communicatie daarna soepeler verloopt.

Wij verzorgen teambuilding gericht op communicatie

Teambuilding doe je niet alleen. Een coach of een teambuilding trainer heeft in veel gevallen een grote positieve invloed op de resultaten die je met een teambuildingsessie boekt. En precies om die reden organiseren wij met veel passie verschillende teambuildings, onder andere gericht op het verbeteren van de communicatie binnen het team.

We organiseren meer dan 15 verschillende incompany teambuilding trainingen. Dat doen we voor een breed scala aan klanten en altijd op locatie. We komen dus door heel Nederland. Hebben jullie behoefte aan een krachtige teambuilding sessie om de communicatie te verbeteren? Of willen jullie een heel teambuilding programma opstellen? Dan ben je bij TeambuildingTrainer aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op zodat we mee kunnen denken over de beste inhoud.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Wat is teambuilding eigenlijk precies?

Wat is teambuilding eigenlijk precies?

In een team werken mensen in een groep aan een gemeenschappelijk doel. Voor de resultaten in het team zijn ze van elkaar afhankelijk. Collega's vormen niet meteen een team als ze met elkaar werken. En juist daar komt het begrip teambuilding om de hoek kijken! Je hebt...

Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren?

Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren?

In een team werk je samen. Althans, zo zou het moeten gaan. Dat mensen samen in een team zitten, wil niet zeggen dat er automatisch een ‘teamgevoel’ is. In sommige teams lijkt samenwerken vanzelf te gaan, terwijl dit in andere teams spaak loopt. Wat kun je...

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heb je interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben de afgelopen jaren al meer dan 50 teams mogen helpen. 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!