Home » Teambuilding met inhoud: 6 inhoudelijke sessies voor optimale teamgroei

Teambuilding met inhoud: 6 inhoudelijke sessies voor optimale teamgroei

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Een gezellige middag met collega’s doet goed. Je leert elkaar beter kennen in een ontspannen omgeving, lacht, kletst en maakt herinneringen. Dat is een geweldig smeermiddel voor de samenwerking en de onderling verbondenheid. Tijdens zo’n lunch of borrel ben je eigenlijk bezig met teambuilding. Want plezier draagt bij aan de teamspirit en de onderlinge verbinding.

Maar het kan nog beter! De ideale teambuilding combineert twee belangrijk dingen: kennis en plezier. De fun-factor is aanwezig, maar tegelijkertijd steken je teamleden ook een hoop op. Zo’n teambuilding met inhoud is daardoor erg waardevol.

De vraag is nu: wat is een teambuilding met inhoud precies? En wat zijn goede inhoudelijke teamactiviteiten? In dit artikel noemen we een paar interessante voorbeelden waarvan jouw team kan profiteren.

Wat is een teambuilding met inhoud?

Een teambuilding is letterlijk vertaald bouwen aan je team – en dat is dan ook het doel van een sessie. Alle teamleden gaan met elkaar aan de slag om het team naar een hoger niveau te tillen. Een teambuilding met inhoud betekent dat iedereen ook echt iets leert.

Het gaat dus niet alleen om de gezelligheid, maar ook om de teamgroei. Veelvoorkomende doelen van teamactiviteiten met inhoud zijn:

  • Een betere samenwerking creëren
  • Het aanscherpen van de werkwijze
  • Het versterken van de verbinding
  • Het vergroten van het onderlinge vertrouwen
  • Het verbeteren van de communicatie

De teamactiviteiten zijn inhoudelijk. Teamleden doen nieuwe kennis en vaardigheden op, leren nieuwe kwaliteiten of vaardigheden van anderen kennen of ervaren een nieuwe groepsdynamiek.

Overigens speelt tijdens een inhoudelijke sessie gezelligheid ook een rol. Wanneer het plezier ver te zoeken is, zijn teamleden minder gemotiveerd en haken zelfs af. Het geleerde blijft beter hangen wanneer iedereen het naar de zin heeft. Na afloop kan nog een borrel of diner worden georganiseerd en dan kan het 100% in het teken van gezelligheid staan!

Teambuilding met inhoud: zes activiteiten

TeambuildingTrainer gelooft in de combinatie van leren en plezier. Daarom organiseren wij maar liefst meer dan 20 verschillende teambuildings met inhoud. Om je een idee te geven van onze activiteiten, stellen wij zes interessante teambuildingsessies met inhoud aan je voor.

Teambuilding met inhoud 1: De kracht van kwetsbaarheid

Voor deze inhoudelijke activiteit hebben de teamleden ook een portie moed nodig: je kwetsbaar opstellen vindt niet iedereen makkelijk! Voordat we in de praktijk aan de slag gaan, duiken we in de theorie van Brene Brown. Zij deed maar liefst 12 jaar onderzoek naar kwetsbaarheid. En wat bleek? Je kwetsbaar opstellen is juist een grote kracht. Het verbetert onder andere de betrokkenheid en de band met je collega’s en versoepelt de samenwerking.

Door het doen van oefeningen leer jij je kwetsbaar op te stellen en je ontdekt hoe je als team de kracht van kwetsbaarheid inzet voor een beter teamgevoel en een prettige samenwerking. De moed wordt dus zeker beloond!

Bekijk de teambuilding De kracht van kwetsbaarheid

Teambuilding met inhoud 2: Tekenen in teamcommunicatie

Tekenen? Jazeker, dat is wat we tijdens deze teambuilding met inhoud gaan doen. Het draait daarbij om zakelijk tekenen. Je team leert tijdens deze sessie de kracht van beeldgebruik in de onderlinge communicatie. Door middel van visualisatie breng je jouw punt, idee of concept namelijk veel sneller en begrijpelijker over.

Dat maakt de communicatie een stuk efficiënter en effectiever. Hoewel de theorie uitvoerig aan bod komt, draait het natuurlijk vooral om de praktijk. Je gaat uitgebreid oefenen met zakelijk tekenen (basisvormen, mensen en emoties) en krijgt handige tips om jouw boodschap duidelijk over te brengen. Tijdens de eerstvolgende teammeeting zullen jullie al genieten van de voordelen van tekenen als communicatietool. En: de vergaderingen zijn een stuk leuker op de koop toe!

Bekijk de teambuilding Tekenen in teamcommunicatie

Teambuilding met inhoud 3: Feedback for growth

Stiekem weten de meeste mensen wel dat feedback geven waardevol is. Toch gebeurt het zelden binnen organisaties. Dat komt vaak omdat werknemers bang zijn dat de feedback niet goed wordt ontvangen. Ze willen collega’s niet kwetsen en houden zich helaas dus maar stil. Jammer, want feedback helpt om als teamlid, team en organisatie te groeien. Tijdens deze inhoudelijke teambuilding gaan we daarom met het geven en ontvangen van feedback aan de slag.

De verschillende soorten feedback komen aan bod en je leert wanneer je welk type het best inzet. Alle teamleden gaan oefenen met het geven van feedback en krijgen de tools in handen om voortaan opbouwende kritiek te uiten. Je zult dan merken dat het steeds makkelijk wordt en dat het ook fijn is om feedback te ontvangen! De relatie tussen teamleden wordt oprechter, de samenwerking verbetert en dat komt ook de productiviteit ten goede.

Bekijk de teambuilding Feedback for growth

Teambuilding met inhoud 4: Vergaderen…maar dan goed

Bijna elk team doet het: vergaderen. Vaak zelfs meerdere keren per week. Hoewel deze meetings met je teamleden tot nieuwe ideeën of besluiten moeten leiden, is dat niet altijd het geval. Ze verlopen chaotisch, er worden geen knopen doorgehakt of de voorbereidingen laten te wensen over. Het is dan min of meer tijds- en energieverspilling… Gelukkig kan iedereen leren om goed te vergaderen!

Deze teambuilding met inhoud focust zich op de theorie en praktijk van efficiënt en effectief vergaderen. Je analyseert de valkuilen van jullie team en oefent met verschillende taken en rollen die tijdens meetings belangrijk zijn. Uiteraard krijgen jullie een hoop vergaderhacks onder de knie om voortaan soepel te vergaderen. Daardoor stijgt de productiviteit en halen jullie meer voldoening en plezier uit je teamwerk!

Bekijk de teambuilding Vergaderen…maar dan goed

Teambuilding met inhoud 5: Customer journey mapping

Dit is een leuke activiteit om aan de team- en bedrijfsspirit te werken. Tegelijkertijd doe je ook jouw stakeholders een plezier! Tijdens deze sessie ga je namelijk een customer journey maken. Een customer journey – klantreis in het Nederlands – is de route die de klant aflegt voor hij of zij de dienst of het product van de organisatie afneemt. Maar je kan de reis natuurlijk ook voor een stakeholder in kaart brengen en de contactmomenten onder de loep nemen. Bijvoorbeeld voor een afdeling, een partner of een investeerder.

Door de customer journey aan te passen op de behoeften van de stakeholders, zijn ze tevreden en dat heeft positieve uitwerkingen op het team en de organisatie. In de teambuilding breng je dus de customer journey in kaart en analyseer je deze. Zo ontdek je wat het team al geweldig doet en waar verbeteringen nodig zijn. Daar kunnen jullie vervolgens mee aan de slag. Zo verbeter je de relatie met je stakeholders, waardoor ook de teamspirit, de resultaten en het werkplezier verbeteren!

Bekijk de teambuilding Customer journey mapping

Teambuilding met inhoud 6: Conflicthantering

Een conflict op de werkvloer is helaas normaal. Je vormt nu eenmaal een team met meerdere mensen met verschillende karakters, visies en ideeën. Soms kan dat botsen. Dat is misschien niet leuk, maar als je goed met deze conflicten omgaat, kan je er een hoop van leren! Een echte teambuilding met inhoud dus, waarin je ook in de spiegel kijkt.

Je ontdekt hoe jij en je collega’s met frustratie en conflict omgaan. Want wanneer jullie die inzichten hebben, kunnen jullie de conflicten soepel managen. Jullie weten wat jullie te doen staat en zijn jullie beter bewust waarom de ander zo reageert. Dat voorkomt veel stress en zorgt uiteindelijk voor een hechter team en een uitstekende samenwerking.

Bekijk de teambuilding Conflicthantering

Er zijn nog veel meer inhoudelijke teambuildingsessies

We hebben zes populaire teambuildings uitgelicht, maar in de praktijk bestaat ons hele aanbod uit teambuildings met inhoud. Je kan dus ook altijd even op de website kijken om te ontdekken welke teambuilding trainingen wij nog meer aan bieden. Lijkt een van deze inhoudelijke teamactiviteiten jou interessant? TeambuildingTrainer verzorgt graag de teambuilding met inhoud voor jouw team.

Teambuildingsessies met inhoud van TeambuildingTrainer

TeambuildingTrainer is de #1 aanbieder van teambuilding trainingen en organiseert met veel kennis en passie inhoudelijke activiteiten. Met meer dan 20 incompany teambuildingsessies hebben we voor iedere teambehoefte een perfecte oplossing. Wil je eens sparren over jullie situatie? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heb je interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben de afgelopen jaren al meer dan 50 teams mogen helpen. 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!