De #1 aanbieder van teambuilding trainingen

Offerte aanvragen   |   Contact   |   ☎️ 030 – 227 3384

Home » Teambuilding om elkaar beter te leren kennen
je collega's beter leren kennen tijdens Teambuilding

Teambuilding om elkaar beter te leren kennen

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Om een sterk team neer te zetten en vervolgens te behouden zal je regelmatig met elkaar aan de slag moeten. Want alleen door regelmatig in elkaar te investeren blijf je als organisatie genieten van goed functionerende teams. Teams die op elkaar zijn ingespeeld en naar elkaar luisteren. Die samen doelen weten te bereiken en dat op een plezierige, constructieve manier doen.

Maar waar moet je dan precies mee aan de slag? Op welk gebied moet je investeren om een sterk functionerend team te bouwen?

Een van die essentiële factoren is dat de teamleden elkaar goed kennen. Want als je elkaar beter leert kennen vergroot dat het wederzijdse vertrouwen, de coulance en het begrip. Dat resulteert op zijn beurt weer in een open cultuur, waarin mensen zichzelf durven te zijn en elkaar durven aan te spreken zonder dat daar frustraties door ontstaan. In een team met zo’n open cultuur is de betrokkenheid voelbaar. Teamleden ondersteunen elkaar en realiseren zich dat ze alleen op deze manier gewenste resultaten zullen halen. Kortom: elkaar beter leren kennen is een wezenlijk onderdeel van teambuilding.

Waarom is het goed voor teamleden om elkaar te kennen

Natuurlijk schrijven we het hierboven ook al kort, maar teamleden die investeren om elkaar te leren kennen genieten van een aantal mooie voordelen. We sommen er een aantal op:

Teamleden begrijpen elkaar beter

Teamleden die elkaar leren kennen begrijpen elkaar ook beter. Vooral in de onderlinge communicatie werpt elkaar beter kennen zijn vruchten af. Je begrijpt beter waarom je collega op een bepaalde manier reageert, waarom iemand soms wat schuchter is of waarom iemand juist zo vaak probeert zijn of haar ideeën door te drammen.

Teamleden zijn beter op elkaar ingespeeld

Als teamleden elkaar beter kennen kunnen ze ook beter samenwerken. Taken kunnen worden verdeeld naar kwaliteiten en talenten. Dat betekent dat alle inspanningen kwalitatief beter en sneller resultaat opleveren. En met deze manier van werken ontstaat er ook nog eens meer werkplezier. Teamleden doen datgene wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Dat werkt in ieders voordeel. Zowel de organisatie als medewerkers kunnen hierdoor groeien.

Er wordt efficiënter gewerkt

Teamleden weten precies wat een ander kan en waar ze elkaar in op kunnen zoeken. Én natuurlijk waar ze elkaar in moeten en kunnen ondersteunen. Dat komt de efficiëntie van het team ten goede. Door ieders unieke waarde te benutten vermindert de ruis en de vertraging. De efficiëntie stijgt en op die manier worden de individuele én teamprestaties tot grote hoogtes gestuwd.

Open communicatie

Als teamleden elkaar kennen leggen zij het fundament voor een open communicatiecultuur. In dergelijke culturen durft iedereen openlijk met ideeën te komen, een mening te geven en een constructief debat te voeren. Dit zorgt ervoor dat plannen en ideeën sterker en sneller uitgevoerd worden. Door meerdere meningen, perspectieven en ideeën samen te brengen ontstaat er een team waar je op kunt bouwen.

Teambuilding elkaar leren kennen

Teambuilding om elkaar beter te leren kennen

Willen jullie een teambuildingsessie volgen om elkaar beter te leren kennen? Goed idee! En het fijne is: je kan dit op veel verschillende manieren realiseren. Denk bijvoorbeeld aan borrels, spellen of quizzen. Met de juiste insteek kan je van iedere werkvorm een kans maken om meer van elkaar te leren.

Let op deze aandachtspunten

Maar welke werkvorm je ook kiest, er zijn een aantal basiszaken die je altijd in de gaten moet houden. Deze succesfactoren bepalen of jullie het resultaat uit de sessie gaan halen waar jullie zo naar op zoek zijn. Denk dus bij het plannen van de teambuilding wel aan de volgende voorwaarden:

Iedereen is anders

Ieder mens heeft een eigen persoonlijkheid. En die persoonlijkheid moet logischerwijs gerespecteerd worden. Teamleden zullen dus verschillend reageren op hetgeen wat jullie gaan doen. Zorg er voor dat jullie elkaar vooral niet veroordelen. Dat zorgt voor wantrouwen en frustratie – precies het tegenovergestelde van hetgeen dat je wil bereiken met zo’n teambuildingsessie.

Intrinsieke motivatie

Zorg er voor dat de teambuilding niet voelt als een ‘moetje’. Intrinsieke motivatie is altijd beter voor de betrokkenheid en daarmee dus ook voor het leerrendement. En die intrinsieke motivatie stimuleren is makkelijker dan je denkt. Zorg er simpelweg voor dat jullie tijdens de teambuildingdag plezier met elkaar maken. Je zal zien dat iedereen dan makkelijker meebeweegt en graag deelneemt aan het programma.

Nog een tip om de intrinsieke motivatie te vergroten: zorg ervoor dat iedereen iets bijdraagt aan de voorbereiding van de teambuilding. Heb je een team van een mannetje of 12? Maak dan bijvoorbeeld 3 werkgroepjes. Een groepje voor het inhoudelijke programma, een groepje voor de catering en de borrel en een groepje dat zich met de externe locatie bezig houdt. Door iedereen bij het proces te betrekken groeit de intrinsieke motivatie.

De kracht van herhaling

Elkaar beter leren kennen stopt niet na één sessie. Dat betekent dus ook dat je er na de teambuilding nog niet bent. We adviseren jullie om elkaar na de teambuilding vooral op te blijven zoeken. Dat kan bijvoorbeeld door nog eens terug te komen op de dag. Laat iedereen een presentatie maken van zijn of haar inzichten en presenteer die om de beurt. Zo haal je het geleerde nog eens naar boven en stimuleer je de verbinding voor een tweede keer.

Maar de kracht van herhaling kan ook informeler. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je in het vervolg wat vaker met elkaar optrekt. Maak samen eens een wandeling tijdens de pauze of ga als team eens een kwartiertje gezamenlijk koffie drinken. Deze informele contactmomenten zijn de smeerolie voor teams die elkaar beter willen leren kennen.

Wij zijn TeambuildingTrainer

Teambuilding doe je niet alleen. Een coach of een teambuilding trainer kan in veel gevallen een grote positieve invloed hebben op de resultaten die je met een teambuildingsessie boekt. En precies om die reden organiseren wij met veel passie verschillende teambuildings. Wij geloven namelijk dat ijzersterke teams het fundament zijn voor ijzersterke prestaties.

We organiseren meer dan 15 verschillende incompany teambuilding trainingen. Dat doen we voor een breed scala aan klanten en altijd op locatie. We komen dus door heel Nederland. Hebben jullie behoefte aan een krachtige teambuilding sessie? Of willen jullie een heel teambuilding programma opstellen? Dan ben je bij TeambuildingTrainer aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op zodat we mee kunnen denken over de beste inhoud.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Wat is teambuilding eigenlijk precies?

Wat is teambuilding eigenlijk precies?

In een team werken mensen in een groep aan een gemeenschappelijk doel. Voor de resultaten in het team zijn ze van elkaar afhankelijk. Collega's vormen niet meteen een team als ze met elkaar werken. En juist daar komt het begrip teambuilding om de hoek kijken! Je hebt...

Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren?

Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren?

In een team werk je samen. Althans, zo zou het moeten gaan. Dat mensen samen in een team zitten, wil niet zeggen dat er automatisch een ‘teamgevoel’ is. In sommige teams lijkt samenwerken vanzelf te gaan, terwijl dit in andere teams spaak loopt. Wat kun je...

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heb je interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben de afgelopen jaren al meer dan 50 teams mogen helpen. 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!