Teamwork is hard werken: om een sterk team neer te zetten en vervolgens te behouden zal je regelmatig met elkaar aan de slag moeten. Want alleen door regelmatig in elkaar te investeren blijf je als organisatie genieten van goed functionerende teams. Teams die op elkaar zijn ingespeeld en naar elkaar luisteren. Die samen doelen weten te bereiken en dat op een plezierige, constructieve manier doen.
Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Waar moet je precies mee aan de slag? Waarin kan je het beste gaan investeren om een sterk en goed functionerend team op te bouwen?
Een van die essentiële factoren is dat de teamleden elkaar goed kennen. Want als jij je collega’s beter leert kennen, vergroot dat het wederzijdse vertrouwen, de coulance en het begrip. Dat resulteert op zijn beurt weer in een open cultuur, waarin mensen zichzelf durven te zijn en elkaar durven aan te spreken zonder dat daar frustraties door ontstaan.
In een team met zo’n open cultuur is de betrokkenheid voelbaar. Teamleden ondersteunen elkaar en realiseren zich dat ze alleen op deze manier gewenste resultaten zullen halen. Kortom: elkaar beter leren kennen is een wezenlijk onderdeel van teambuilding.
In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van elkaar beter leren kennen. Ook noemen we waar je op moet letten als je een teambuilding organiseert waarin collega’s elkaar leren kennen. Voor je het weet staat er een hecht team op de werkvloer die samen de schouders eronder zet.
Waarom is het goed voor teamleden om elkaar te kennen
Voor je begint met een teambuilding om je collega’s beter te leren kennen, is het belangrijk en leuk om de voordelen te weten. Wat levert het precies op? We noemen een aantal positieve punten hieronder:
Teamleden begrijpen elkaar beter
Teamleden die elkaar leren kennen, begrijpen elkaar ook beter. Vooral in de onderlinge communicatie werpt elkaar beter kennen zijn vruchten af. Je begrijpt beter waarom je collega op een bepaalde manier reageert, waarom iemand soms wat schuchter is of waarom iemand juist zo vaak probeert zijn of haar ideeën door te drammen. Daardoor kan jij beter inspelen op de reactie van je collega, maar weet je ook beter hoe je iemand moet benaderen. De communicatie gaat soepeler, is een stuk effectiever en het doet jullie onderlinge relatie ook goed.
Teamleden zijn beter op elkaar ingespeeld
Als collega’s elkaar beter kennen, kunnen ze ook beter samenwerken. Taken kunnen namelijk worden verdeeld op basis van kwaliteiten en talenten. Daardoor zit de juiste persoon op de juiste plek. Het gevolg is dat alle inspanningen kwalitatief beter zijn en sneller resultaat opleveren.
Bovendien zorgt deze manier van werken ook voor meer werkplezier en voldoening. Teamleden doen datgene wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Dat werkt in ieders voordeel. Zowel de organisatie als medewerkers kunnen hierdoor groeien en dat zorgt voor een energieke, positieve sfeer op alle afdelingen.
Er wordt efficiënter gewerkt
Zodra collega’s meer weet over elkaar, weten teamleden ook wat een ander kan en waar ze elkaar in op kunnen zoeken. Het tegenovergestelde is ook waar: je weet waar een ander moeite mee heeft en waar je iemand dus mee kan helpen. Dat komt de efficiëntie van het team ten goede.
Door ieders unieke waarde te benutten, kan het werk soepel verlopen. Er treden geen vertragingen op omdat sommige collega’s vastlopen. Bovendien groeit de teamspirit wanneer je elkaar werk uit handen neemt of ondersteunt als het nodig is. Op die manier worden de individuele én teamprestaties tot grote hoogtes gestuwd.
Open communicatie
Als collega’s elkaar beter leren kennen leggen zij het fundament voor een open communicatiecultuur. In dergelijke culturen durft iedereen zijn of haar ideeën te uiten, een mening te geven en een constructief debat te voeren. Dit zorgt ervoor dat plannen en ideeën sterker en sneller uitgevoerd worden.
Door meerdere meningen, perspectieven en ideeën samen te brengen ontstaat er een team waar je op kunt bouwen. Daarnaast is ook het geven van feedback en feedforward normaler in een open communicatiecultuur. Teamleden weten dat feedback positief is bedoeld en vatten het niet als kritiek op. Dat zorgt voor een sterker team en een betere werkwijze.
Teambuilding om elkaar beter te leren kennen
Ben je overtuigd van de vele voordelen die het beter leren kennen van collega’s oplevert? En willen jullie graag aan een teambuildingsessie deelnemen om dit voor elkaar te krijgen? Goed idee! Het goede nieuws is: je kan dit op heel veel verschillende manieren realiseren. Denk bijvoorbeeld aan borrels, spellen of quizzen. Met de juiste insteek kan je van iedere werkvorm een kans maken om meer over elkaar te weten te komen.
Elkaar beter leren kennen: let op deze aandachtspunten
Maar welke werkvorm je ook kiest, er zijn een aantal basiszaken die je altijd in de gaten moet houden. Deze succesfactoren bepalen of jullie het resultaat uit de sessie gaan halen waar jullie zo naar op zoek zijn. Denk dus bij het plannen van de teambuilding wel aan de volgende dingen:
Iedereen is anders
Ieder mens heeft een eigen persoonlijkheid, eigen ideeën en eigen visies. Die moeten logischerwijs wel gerespecteerd worden. Teamleden zullen dus verschillend reageren op hetgeen wat jullie gaan doen. Sommigen springen een gat in de lucht om de hele dag spellen te doen, maar anderen vinden het misschien wat spannend. Bijvoorbeeld de collega’s die eerder teruggetrokken zijn en werk en privé graag gescheiden houden. Zorg ervoor dat jullie elkaar vooral niet veroordelen.
Wanneer collega’s zich gedwongen voelen enthousiast te zijn, zorgt dat voor wantrouwen en frustratie. En dat is precies het tegenovergestelde van hetgeen dat je wil bereiken met zo’n teambuildingsessie. Wanneer jullie als team rustig in gesprek gaan over jullie verwachtingen, dan zullen jullie erin slagen een teambuilding te organiseren waar iedereen blij van wordt. Extra pluspunt: alleen al het praten over de teambuilding zorgt ervoor dat jullie elkaar beter leren kennen.
Intrinsieke motivatie
Hierboven stipte we het al kort aan: zorg ervoor dat de teambuilding niet voelt als een ‘moetje’. Verstuur als manager geen dwingende e-mail met daarin de verplichte teambuilding om collega’s beter te leren kennen. Dat werkt niet. Intrinsieke motivatie is veel beter voor de betrokkenheid en daarmee dus ook voor het leerrendement.
Het is daarbij makkelijker dan je denkt om die intrinsieke motivatie te stimuleren. Betrek bijvoorbeeld alle teamleden bij de voorbereidingen en luister naar de wensen. Daardoor voelen teamleden zich serieus genomen en dragen ze zelf bij aan de inhoud. Heb je een team van 12? Maak dan bijvoorbeeld 3 werkgroepjes. Een groepje voor het inhoudelijke programma, een groepje voor de catering en de borrel en een groepje dat zich met het vinden van de externe locatie bezighoudt. Door iedereen bij het proces te betrekken, groeit de intrinsieke motivatie.
Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat de teamleden tijdens de teambuilding gemotiveerd zijn. Dat krijg je voor elkaar door voor voldoende uitdaging te zorgen. Maar vooral ook door tijdens de teambuildingdag plezier met elkaar te maken. Je zal zien dat iedereen dan makkelijker meebeweegt en graag deelneemt aan het programma.
De kracht van herhaling
Je collega’s beter leren kennen stopt niet na één sessie. Dat betekent dus dat je er na de teambuilding nog niet bent. We adviseren jullie om elkaar na de teambuilding vooral op te blijven zoeken en er aandacht aan te besteden. Dat kan bijvoorbeeld door nog eens terug te komen op de dag.
Laat iedereen een presentatie maken van zijn of haar inzichten en presenteer die om de beurt. Zo haal je het geleerde nog eens naar boven en stimuleer je de verbinding voor een tweede keer. De opfrisbeurt zorgt er ook voor dat je als vanzelf het geleerde vaker in de praktijk brengt – en nogmaals een leuke middag met elkaar doorbrengt.
Blijf elkaar leren kennen
Maar de kracht van herhaling kan natuurlijk ook informeler. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je in het vervolg wat vaker met elkaar optrekt. Maak samen eens een wandeling tijdens de pauze of ga als team af een toe een kwartiertje gezamenlijk koffiedrinken. Deze informele contactmomenten zijn de smeerolie voor teams die elkaar beter willen leren kennen. Daarnaast kan je als manager ook gezellige informele evenementen organiseren. Denk aan een borrel of een nieuwjaarsfeestje.
Tot slot is het ook een aanrader om successen samen te vieren. Je proost met elkaar op bijvoorbeeld een nieuwe klant of een plasticvrij jaar. Dat stimuleert de teamspirit en het gevoel van trots.
Teambuilding om elkaar beter te leren kennen
TeambuildingTrainer heeft diverse teambuilding trainingen waarin het erom gaat dat collega’s elkaar beter leren kennen. Twee populaire sessies zijn:
1: Speeddaten met collega’s
Dit is een van onze populairste teambuildings. En dat is niet voor niets. Door deze sessie leer jij je collega’s op een erg leuke manier beter kennen. Je komt via uitdagende teambuilding games, creatieve opdrachten en interessante gesprekken meer over elkaar te weten.
Wat zijn iemands ambities, gekke gewoontes of grootste avonturen? Het gaat hier echt om de persoonlijke klik – hoewel je natuurlijk ook op professioneel vlak meer van elkaar te weten komt. Het is onze ervaring dat er veel gelachen wordt tijdens de training en dat teamleden vrolijk en tevreden de training verlaten. Mét meer kennis over zichzelf en elkaar.
Bekijk de teambuilding Speeddaten met collega’s
2: Kantoor DNA
Deze teambuilding staat in het teken van je kantoor DNA: dat zijn de kwaliteiten, allergieën, professionele stijlen en ambities op de werkvloer. Wanneer je het kantoor DNA van jezelf en je collega’s beter leert kennen, zal het team nog hechter worden. Jullie gaan daarom een interactieve DNA-game doen, waardoor teamleden erachter komen hoe collega’s professioneel in elkaar steken.
De inzichten delen jullie in korte presentaties. Na de training kennen jullie elkaar daardoor nog beter! Wil je daarnaast nog werken aan de persoonlijke klik? Ga dan wat drinken na deze sessie en borduur voort op wat je geleerd hebt.
Bekijk de teambuilding Kantoor DNA
Wij zijn TeambuildingTrainer
Teambuilding doe je niet alleen. Een coach of een teambuilding trainer kan in veel gevallen een grote positieve invloed hebben op de resultaten die je met een teambuildingsessie boekt. Precies om die reden organiseren wij met veel passie verschillende teambuildings. Wij geloven namelijk dat ijzersterke teams het fundament zijn voor ijzersterke prestaties.
We organiseren meer dan 20 verschillende incompany teambuilding trainingen. Dat doen we voor een breed scala aan klanten en altijd op locatie. We komen dus door heel Nederland. Hebben jullie behoefte aan een krachtige teambuildingsessie om elkaar beter te leren kennen? Of willen jullie een heel teambuilding programma opstellen? Dan ben je bij TeambuildingTrainer aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op zodat we mee kunnen denken over de beste inhoud.