De #1 aanbieder van teambuilding trainingen

Offerte aanvragen   |   Contact   |   ☎️ 030 – 227 3384

Home » Teambuilding spellen: wat zijn dat en wat kan je er mee?
Spellen voor team building

Teambuilding spellen: wat zijn dat en wat kan je er mee?

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Door het samen doen van teambuilding spellen leer jij je collega’s pas echt kennen. Want zo’n teambuilding spel vertelt veel over het team en de individuele teamleden. Zo krijg je een dieper inzicht in de teamdynamiek en kan je als team bepalen wat je daaraan wil veranderen.

Maar wat is zo’n teambuilding spel precies? En wat voor soorten spellen zijn er allemaal? In dit artikel gaan we dieper in op dit thema en beantwoorden we deze vragen.

“Het is maar een spelletje…”

“Het is maar een spelletje”, wordt er wel eens gezegd. Toch blijkt nagenoeg altijd weer dat mensen zich anders gaan gedragen zodra er een wedstrijdelement aan oefeningen wordt gekoppeld. Je ziet je collega’s soms zelfs zoals je ze nog nooit eerder hebt gezien. Iedereen demonstreert een andere manier van doen, denken en kunnen. Onverwachtse kwaliteiten komen naar boven, maar ook valkuilen en onzekerheden kunnen aan de oppervlakte komen. Grijze muizen kunnen leiderschapskwaliteiten laten zien, terwijl collega’s die normaal zo assertief zijn ineens naar de achtergrond kunnen verdwijnen.

Je leert elkaar dus op een ander niveau kennen. En nee, dat betekent niet direct dat je de complete achtergrond van iemand kent. Maar je leert elkaar wel op een ander level kennen, waardoor je samen kan kijken naar de rolverdeling en de dynamiek binnen jullie team. En belangrijker nog: of jullie blij zijn met die rolverdeling en dynamiek.

Het nut van teambuilding spellen

Je leest het al. Het doen van teambuilding spellen kan ontzettend nuttig zijn om elkaar op een andere, misschien wel nieuwe, manier te leren kennen. Iedereen wordt uit zijn of haar comfort zone gehaald. Er is aandacht voor elkaar en er ontstaat een andere groepsdynamiek dan tijdens de reguliere werkdagen.

Het doen van teambuilding spellen met collega’s helpt daarnaast ook nog eens om een luchtige sfeer te creëren. Je komt meer met elkaar in verbinding en dat merk je ook in de toekomstige samenwerking. Je weet wat je aan elkaar hebt, bent eerder bereid om elkaar te helpen en hebt meer wederzijdse coulance. Dat maakt de samenwerking in de toekomst leuker en effectiever.

Teambuilding spellen met collega’s

Er zijn ontzettend veel verschillende teambuilding spellen die je samen met collega’s kan doen. In dit artikel laten we je een aantal verschillende mogelijkheden zien. De opties brengen we terug in vier categorieën. Deze categorieën zijn de facetten die nodig zijn voor hechte, goed functionerende teams. Je ziet vaak dat de behoeftes van teams terug te voeren zijn naar een of meerdere van deze categorieën. We hebben het hier over:

  • Teambuilding spellen om elkaar meer te vertrouwen;
  • Teambuilding spellen om beter te communiceren;
  • Teambuilding spellen om elkaar beter te leren kennen;
  • Teambuilding spellen om beter samen te werken.

Hieronder vertellen we per categorie wat meer over de mogelijkheden en waarom het belangrijk is om op dit gebied in het team te investeren.

Teambuilding spellen om elkaar te leren vertrouwen

Als je elkaar binnen het team vertrouwt betekent dat dat je op elkaar kan bouwen. Wederzijds vertrouwen binnen een team uit zich in teamleden die zich durven uit te spreken. Zij durven bijvoorbeeld zonder angst feedback of feedforward te geven en te ontvangen. Er worden grenzen aangegeven en iedereen houdt elkaar scherp. Maar het betekent ook dat mensen op elkaar durven te rekenen, elkaar vrij te laten en te vertrouwen op ieders unieke waarde. Door teambuilding spellen te doen die zich richten op vertrouwen ontstaat er een hecht team.

Wat voor teambuilding activiteit past bij elkaar leren vertrouwen

Vertrouwen ontstaat als jullie je kwetsbaar op durven te stellen. Want kwetsbaarheid draagt bij aan de onderlinge waardering en betrokkenheid. Als jullie je in een team niet veilig voelen om kwetsbaar te zijn, zullen fouten niet worden besproken en durven teamleden elkaar niet aan te spreken. Er worden minder risico’s genomen en teamleden kunnen zich onzeker voelen. Door de teambuilding De kracht van kwetsbaarheid leren jullie om jezelf open te stellen. Met een vergroot vertrouwen tot gevolg.

Teambuilding spellen voor een betere communicatie

Door teambuilding spellen te doen waarbij de focus ligt op communicatie wordt al snel inzichtelijk wat er in veel teams misgaat. In een team met veel verschillende soorten mensen ontstaat er namelijk al snel miscommunicatie. En die miscommunicatie kan voorkomen in verschillende vormen en gradaties. Die ruis is nagenoeg altijd slecht voor de samenwerking. Er kan frustratie ontstaan en de productiviteit daalt. Met teambuilding gericht op communicatie brengt het team hier snel verbeteringen in aan.

Wat voor teambuilding activiteit past bij een betere communicatie

Kernkwadranten is een fantastisch model om inzicht te krijgen in de teamdynamiek en de onderlinge communicatie. Je komt dankzij dit model achter wat de kwaliteiten, valkuilen en allergieën zijn van ieder teamlid. En op die manier wordt direct duidelijk waarom iemand communiceert zoals hij of zij communiceert. Je kan hiermee aan de slag in de teambuilding Ken je kernkwadranten. Na het volgen van deze teambuilding weet je ineens waarom die ene collega soms geïrriteerd reageert als dat rapport een dag later komt. Of waarom iemand zich tijdens een meeting niet durft uit te spreken als hij een goed idee heeft.

Teambuilding spellen

Teambuilding spellen om elkaar te leren kennen

Elkaar beter leren kennen doe je pas echt als er wordt gelachen en er een fijne sfeer heerst. Tenminste, daar geloven wij in. Want als je samen plezier maakt groeit de coulance, de verbinding en de kwetsbaarheid. Zo durft iedereen ineens veel meer van zichzelf te laten zien. Dat leidt tot hechtere onderlinge banden en meer wederzijds vertrouwen. Elkaar beter leren kennen is niet voor niets een van de succesfactoren voor goed functionerende teams. We adviseren ieder team dan ook om hier voldoende in te investeren.

Wat voor teambuilding activiteit past bij elkaar echt leren kennen

Eigenlijk hebben we zoveel leuke teambuilding activiteiten waarin je elkaar echt leert kennen, dat het lastig is om er één te kiezen. Maar onze teambuilding Speeddaten met collega’s wordt wel héél erg vaak gekozen door onze klanten. Tijdens deze speeddate leert iedereen elkaar in hoog tempo kennen/ Door verschillende activiteiten en spellen gaat het team de verbinding met elkaar aan. Na afloop weet je veel meer van elkaar en werk je makkelijker en leuker samen.

Teambuilding spellen voor een betere samenwerking

Dat een succesvol team uitstekend samenwerkt zal geen verrassing zijn. Maar goed samenwerken is geen gegeven, daar moet je aan werken. En daarvoor is het belangrijk dat je meer weet over elkaars professionele competenties. Maar ook dingen als een ieders communicatiestijl, normen en waarden en uitdagingen zijn essentieel om inzichtelijk te hebben. Weet je dit soort zaken van elkaar? Dan wordt het veel makkelijker om elkaars kwaliteiten te benutten en de samenwerking naar een volgend level te brengen. Zo haal je het maximale uit het team.

Wat voor teambuildingactiviteit past bij een betere samenwerking

We hebben meerdere teambuilding thema’s die bijdragen aan het optimaliseren van de samenwerking. Een populaire optie is de teambuilding kantoor DNA. In deze sessie gaat het team aan de slag met een interactieve DNA game, waarin ze van alles over elkaar leren op persoonlijk vlak. Door spelenderwijs met elkaar in gesprek te gaan ontstaat razendsnel nieuwe inzichten. Daarmee kunnen ze op de werkvloer direct aan de slag.

Wij zijn TeambuildingTrainer

Teambuilding doe je niet alleen. Een coach of een teambuilding trainer kan in veel gevallen een grote positieve invloed hebben op de resultaten die je met een teambuildingsessie boekt. En precies om die reden organiseren wij met veel passie verschillende teambuildings. Wij geloven namelijk dat ijzersterke teams het fundament zijn voor ijzersterke prestaties.

We organiseren meer dan 15 verschillende incompany teambuilding trainingen. Dat doen we voor een breed scala aan klanten en altijd op locatie. We komen dus door heel Nederland. Hebben jullie behoefte aan een krachtige teambuilding sessie? Of willen jullie een heel teambuilding programma opstellen? Dan ben je bij TeambuildingTrainer aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op zodat we mee kunnen denken over de beste inhoud.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Wat is teambuilding eigenlijk precies?

Wat is teambuilding eigenlijk precies?

In een team werken mensen in een groep aan een gemeenschappelijk doel. Voor de resultaten in het team zijn ze van elkaar afhankelijk. Collega's vormen niet meteen een team als ze met elkaar werken. En juist daar komt het begrip teambuilding om de hoek kijken! Je hebt...

Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren?

Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren?

In een team werk je samen. Althans, zo zou het moeten gaan. Dat mensen samen in een team zitten, wil niet zeggen dat er automatisch een ‘teamgevoel’ is. In sommige teams lijkt samenwerken vanzelf te gaan, terwijl dit in andere teams spaak loopt. Wat kun je...

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heb je interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben de afgelopen jaren al meer dan 50 teams mogen helpen. 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!