Chat with us, powered by LiveChat
Home » Teambuilding spellen: de leukste spellen voor collega’s
Spellen voor team building

Teambuilding spellen: de leukste spellen voor collega’s

Tags: | ⏱ Leestijd: 7 minuten

Een spel spelen is zeker niet alleen voor kinderen. Ook volwassenen kunnen er veel plezier uit halen én er iets van opsteken. Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor spel je speelt, maar het zal je verbazen hoeveel informatie je zelfs uit een ogenschijnlijk eenvoudig spelletjes haalt.

In dit artikel gaan we het hebben over team spellen. Door het doen van teambuilding spellen leer jij je collega’s pas echt kennen. Want zo’n teambuilding spel vertelt veel over het team en de individuele teamleden. Zo krijg je een dieper inzicht in de teamdynamiek, leer je hoe je van ieders kwaliteiten profiteert en kan je als team bepalen wat je daaraan wil veranderen.

Maar wat is zo’n teambuilding spel precies? Wat zijn de voordelen en wat voor soorten spellen zijn er allemaal? Dat vertellen we je hieronder.

“Het is maar een spelletje…”

“Het is maar een spelletje”, wordt er wel eens gezegd. Toch blijkt nagenoeg altijd weer dat mensen zich anders gaan gedragen zodra er een wedstrijdelement aan oefeningen wordt gekoppeld. Soms komt er zelfs een hele onverwachte kant bij collega’s naar boven. Iedereen demonstreert weer een andere manier van doen, denken en kunnen en dat is erg interessant om mee te maken.

Er komen onverwachtse kwaliteiten naar boven, maar ook valkuilen en onzekerheden kunnen aan de oppervlakte komen. Grijze muizen laten opeens uitstekende leiderschapskwaliteiten zien en weten het spel in goede banen te leiden. Ook kan het zijn dat collega’s die normaal zo assertief zijn ineens naar de achtergrond verdwijnen en het heft uit handen geven.

Je leert elkaar dus op een ander niveau kennen. Dat betekent uiteraard niet dat je direct de complete achtergrond van iemand kent. Maar je leert wel een andere kant van iemand kennen, zoals de eerdergenoemde leiderschapskwaliteiten.

Daardoor kan je als groep beter de rolverdeling en de dynamiek binnen jullie team onder de loep nemen. En belangrijker nog: jullie kunnen aangeven of die rolverdeling en dynamiek bevalt en wat jullie zouden willen veranderen. Maar er zijn nog meer voordelen van het doen van teambuilding spellen met collega’s. Die zetten we hieronder op een rijtje.

Het nut van team spellen met collega’s

Maar wat levert zo’n teambuilding spel dan precies op? De grootste voordelen zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Voordeel 1: Nieuwe kwaliteiten en talenten ontdekken

Het doen van teambuilding spellen kan ontzettend nuttig zijn om elkaar op een andere, misschien wel nieuwe, manier te leren kennen. Iedereen wordt uit zijn of haar comfort zone gehaald. Daardoor komen er talenten, kwaliteiten of juist minder sterke punten van iemand in beeld. Deze informatie kan worden gebruikt om nog beter en productiever met elkaar samen te werken.

Voordeel 2: Een nieuwe groepsdynamiek

Daarnaast is er tijdens het doen van team spellen met collega’s meer aandacht voor elkaar op een nieuwe manier. Je gaat tijdens een spel namelijk anders met elkaar om dan tijdens reguliere werkzaamheden. Er ontstaat zo een alternatieve groepsdynamiek en dat is niet alleen leuk, maar ook waardevol. Misschien blijk je met sommige teamleden bijvoorbeeld wel een stuk beter samen te werken dan je dacht!

Voordeel 3: Een positieve werksfeer

Het doen van teambuilding spellen met collega’s helpt om een luchtige sfeer te creëren. Je komt meer met elkaar in verbinding en dat merk je ook in de toekomstige samenwerking. Je weet wat je aan elkaar hebt, bent eerder bereid om elkaar te helpen en er ontstaat meer wederzijdse coulance. Dat maakt de samenwerking in de toekomst leuker en effectiever. Bijkomend pluspunt is dat daardoor ook de werksfeer gezonder wordt en het werkgeluk toeneemt.

Teambuilding spellen

Teambuilding spellen met collega’s

Er zijn ontzettend veel verschillende teambuilding spellen die je samen met collega’s kan doen. In dit artikel laten we je een aantal verschillende mogelijkheden zien. De opties brengen we terug in vier categorieën. Deze categorieën zijn de facetten die nodig zijn voor hechte, goed functionerende teams.

Je ziet vaak dat de behoeftes van teams terug te voeren zijn naar een of meerdere van deze categorieën. We hebben het hier over:

  • Teambuilding spellen om elkaar meer te vertrouwen;
  • Teambuilding spellen om beter te communiceren;
  • Teambuilding spellen om elkaar beter te leren kennen;
  • Teambuilding spellen om beter samen te werken.

Hieronder vertellen we per categorie wat meer over de mogelijkheden en waarom het belangrijk is om op dit gebied in het team te investeren.

Teambuilding spellen om elkaar te leren vertrouwen

Als je elkaar binnen het team vertrouwt, betekent dat dat je op elkaar kan bouwen. Wederzijds vertrouwen binnen een team uit zich in teamleden die zich durven uit te spreken. Zij durven bijvoorbeeld zonder angst feedback of feedforward te geven en te ontvangen.

De gevers weten dat hun feedback positief wordt opgevat en de ontvanger weet dat ook kritiek is bedoeld om hem of haar juist te laten groeien. Ook geven teamleden grenzen aan wanneer er een vertrouwelijk sfeer heerst en iedereen houdt elkaar scherp.

Vertrouwen betekent ook dat mensen op elkaar durven te rekenen, elkaar vrijlaten en vertrouwen op ieders unieke waarde. Niemand heeft problemen met delegeren en werkzaamheden worden niet continu getest. Dat draagt bij aan een effectieve en efficiënte werkwijze en een uitstekende samenwerking. Door teambuilding spellen te doen die zich richten op vertrouwen, ontstaat er dus een productief, hecht team.

Wat voor teambuilding spellen passen bij elkaar leren vertrouwen

Vertrouwen ontstaat onder andere als jullie je kwetsbaar op durven te stellen. Want kwetsbaarheid draagt bij aan de onderlinge waardering en betrokkenheid. Als jullie je in een team niet veilig voelen om kwetsbaar te zijn, zullen fouten niet worden besproken en durven teamleden elkaar niet aan te spreken. Er worden minder risico’s genomen en teamleden kunnen zich onzeker voelen. Ook zijn teamleden vaak terughoudend in het vragen van hulp. Dat maakt het werk erg stressvol en juist gevoelig voor fouten.

Door de teambuilding De kracht van kwetsbaarheid te doen, leren jullie meer over de positieve kanten van kwetsbaarheid. Ook leer je via verschillende oefeningen om jezelf open te stellen voor anderen. Met een vergroot vertrouwen, meer teamspirit en een hechtere band als gevolg.

Team spellen voor een betere communicatie

Door teambuilding spellen met collega’s te doen waarbij de focus ligt op communicatie wordt al snel inzichtelijk wat er in veel teams goed gaat, maar ook misgaat. In een team met veel verschillende soorten mensen ontstaat er namelijk al snel miscommunicatie.

Die miscommunicatie kan voorkomen in verschillende vormen en gradaties. Maar hoe dan ook is die ruis nagenoeg altijd slecht voor de samenwerking. Er kan veel onderlinge frustratie ontstaan en de productiviteit daalt. Met teambuilding spellen gericht op communicatie brengt het team hier snel verbeteringen in aan.

Wat voor teambuilding spel past bij een betere communicatie

Kernkwadranten is een fantastisch model om inzicht te krijgen in de teamdynamiek en de onderlinge communicatie. Je komt er dankzij dit model achter wat de kwaliteiten, valkuilen en allergieën zijn van ieder teamlid. Op die manier wordt direct duidelijk waarom iemand communiceert zoals hij of zij communiceert. Je kan hiermee aan de slag in de teambuilding Ken je kernkwadranten.

Na het volgen van deze teambuilding weet je ineens waarom die ene collega soms geïrriteerd reageert als dat rapport een dag later komt. Of waarom iemand zich tijdens een meeting niet durft uit te spreken als hij een goed idee heeft. Die informatie minimaliseert de onderlinge ruis en verbetert de samenwerking. Je communiceert niet alleen beter met elkaar, ook het wederzijdse begrip groeit en het teamgevoel wordt hechter.

Teambuilding spellen om elkaar te leren kennen

Elkaar beter leren kennen doe je pas echt als er wordt gelachen en er een fijne sfeer heerst. Tenminste, daar geloven wij in. Want als je samen plezier maakt groeit de coulance, de verbinding en de kwetsbaarheid. Zo durft iedereen ineens veel meer van zichzelf te laten zien. Dat leidt tot hechtere onderlinge banden en meer wederzijds vertrouwen.

Elkaar beter leren kennen is niet voor niets een van de succesfactoren voor goed functionerende teams. We adviseren ieder team dan ook om hier voldoende in te investeren.

Wat voor team spel past bij elkaar echt leren kennen

Eigenlijk hebben we zoveel leuke teambuilding activiteiten waarin je elkaar echt leert kennen, dat het lastig is om er één te kiezen. Maar onze teambuilding Speeddaten met collega’s wordt wel héél erg vaak gekozen door onze klanten. Tijdens deze speeddatesessie leert iedereen elkaar in een hoog tempo kennen. Niet alleen op professioneel vlak, maar vooral ook op persoonlijk vlak.

We zitten uiteraard niet alleen stil, we gaan ook actief aan de slag. Door verschillende activiteiten en uitdagende team spellen gaat het team de verbinding met elkaar aan. Na afloop weet je veel meer van elkaar, zoals iemands gekke gewoontes, ambities en dromen. Door elkaar beter te leren kennen, werk je makkelijker en leuker samen. Dat vergroot de productiviteit én het werkplezier.

Team spellen voor een betere samenwerking

Dat een succesvol team uitstekend samenwerkt zal geen verrassing voor je zijn. Maar goed samenwerken is geen gegeven, daar moet je wel iets voor doen. Zo is het onder meer belangrijk dat je meer weet over elkaars professionele competenties.

Maar ook dingen als een ieders communicatiestijl, normen en waarden en uitdagingen zijn essentieel om inzichtelijk te hebben. Weet je dit soort zaken van elkaar? Dan wordt het veel makkelijker om elkaars kwaliteiten te benutten en de samenwerking naar een volgend level te brengen. Zo haal je het maximale uit jezelf en het team.

Wat voor team spel past bij een betere samenwerking

We hebben meerdere teambuilding thema’s die bijdragen aan het optimaliseren van de samenwerking. Een populaire optie is de teambuilding Kantoor DNA. In deze sessie gaat het team aan de slag met een interactieve DNA game, waarin ze van alles over elkaar leren op professioneel vlak.

Door spelenderwijs met elkaar in gesprek te gaan ontstaan razendsnel nieuwe inzichten. Door middel van personal pitches delen jullie de belangrijkste inzichten met elkaar. Na de training weet je beter hoe jijzelf en je collega’s in elkaar steken. Jullie hebben inzicht in elkaars uitdagingen, kennis en vaardigheden, waardoor jullie nog soepeler en productiever zullen samenwerken!

Wij zijn TeambuildingTrainer

Teambuilding doe je niet alleen. Een coach of een teambuilding trainer kan in veel gevallen een grote positieve invloed hebben op de resultaten die je met teambuilding spellen boekt. En precies om die reden organiseren wij met veel passie verschillende teambuildings. Wij geloven namelijk dat ijzersterke teams het fundament zijn voor ijzersterke prestaties en een hoop werkplezier.

We organiseren meer dan 20 verschillende incompany teambuilding trainingen. Dat doen we voor een breed scala aan klanten en altijd op locatie. We komen dus door heel Nederland. Hebben jullie behoefte aan een krachtige teambuildingsessie? Of willen jullie een heel teambuilding programma opstellen? Dan ben je bij TeambuildingTrainer aan het juiste adres.

Neem gerust contact met ons op zodat we mee kunnen denken over de beste inhoud en leerzame team spellen.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!