De #1 aanbieder van teambuilding trainingen

Offerte aanvragen   |   Contact   |   ☎️ 030 – 227 3384

Home » Wat is teambuilding eigenlijk precies?

Wat is teambuilding eigenlijk precies?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

In een team werken mensen in een groep aan een gemeenschappelijk doel. Voor de resultaten in het team zijn ze van elkaar afhankelijk. Collega’s vormen niet meteen een team als ze met elkaar werken. En juist daar komt het begrip teambuilding om de hoek kijken! Je hebt dit begrip vast al eens voorbij zien komen. Hieronder maken we teambuilding concreet: wat is het en waarom is het belangrijk? En hoe kun je er zelf mee aan de slag?

Wat is teambuilding?

Als je ‘m letterlijk vertaalt, betekent teambuilding natuurlijk het ‘bouwen aan een team’. Maar wat is teambuilding dan in de praktijk? In het kort gezegd betekent teambuilding ‘het creëren van een hecht team’. Dat klinkt als nogal wat, maar je hoeft dit niet te letterlijk te nemen. Niet elk team zal even hecht worden, maar je kunt wel invloed uitoefenen op je team om ervoor te zorgen dat collega’s daadwerkelijk samenwerken. Teamleden werken makkelijker samen als er een gemeenschappelijk doel is, en als ze elkaar vertrouwen. Dat is precies wat je kunt bereiken met teambuilding! Daarbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een ‘gezellig uitje’ en een gerichte teambuilding training die past bij de behoeften van jouw team. Met een teambuilding training zet je team stappen, maar de gezellige uitjes zijn een leuke aanvulling.

Waarom is teambuilding belangrijk voor jouw team?

Vanzelfsprekend heeft elk team zijn eigen teambuilding doelen om aan te werken. Wel heeft teambuilding in het algemeen een aantal voordelen. Tijdens een teambuilding training leren teamleden bijvoorbeeld elkaars sterke en zwakke punten kennen. Op deze manier krijgen je teamleden inzicht in elkaars gedrag en leren ze daarmee omgaan. Daarom heeft teambuilding zo’n belangrijk effect op de samenwerking én op de resultaten.

Dit is waarom teambuilding prioriteit heeft

Belangrijk is dat je niet wacht met teambuilding trainingen tot er al conflicten zijn. Conflicten tussen collega’s onderling kunnen hoog oplopen. Zo’n conflict oplossen is moeilijker dan om vanaf het begin aan de slag te gaan met teambuilding. Hiermee bouw je een sterke basis. Hieronder lees je waarom elke manager teambuilding wat hoger op de agenda mag zetten. Op tijd werken aan teambuilding doelen heeft zo zijn voordelen voor elk team.

Het wij-gevoel op de werkvloer

Eén van de belangrijkste doelen die je bereikt met teambuilding is het echte wij-gevoel. Teambuilding brengt namelijk het gevoel naar boven dat iedereen in de groep aan hetzelfde doel werkt. Dit staat bekend als het teamgevoel of het wij-gevoel. Dit is belangrijk, want in een team met een wij-gevoel voelt iedereen zich verantwoordelijk. En dat niet alleen: collega’s zullen meer normen en waarden met elkaar delen en kennen elkaars kwaliteiten. Tot slot zullen teamleden met het wij-gevoel de belangen van het team altijd voor hun eigen belang laten gaan. Dit zijn enkele factoren waarmee het teamgevoel voor geweldige prestaties zorgt.

Collega’s begrijpen elkaar beter

Waarom reageert collega X gespannen? En wat maakt collega Y zo goed in lastige gesprekken? Dit zijn eigenschappen die juist tijdens een teambuilding training naar boven komen. Tijdens teambuilding werk je ook samen, maar in een andere situatie dan die van de werkvloer. Samenwerken buiten het werk is erg nuttig om belangrijke kwaliteiten van elkaar te ontdekken. Daarnaast leer je omgaan met elkaars zwakke punten, want niemand is perfect. Als er meer begrip is voor elkaar in je team, kunnen je collega’s elkaar aanvullen en helpen. En voilà, daar is weer een belangrijk teambuilding bouwsteentje!

Veiligheid op de werkvloer

Veiligheid op de werkvloer is één van de belangrijkste doelen van teambuilding trainingen. Met veiligheid bedoelen we hier:

 • Ieder teamlid durft zijn of haar mening te geven;
 • Je kwetsbaar op kunnen stellen;
 • Het durven aandragen van nieuwe ideeën;
 • Het aangeven van problemen op de werkvloer.

Dat elk teamlid zich veilig voelt, is belangrijk om een aantal redenen:

 • Iedereen blijft met plezier werken;
 • Er ontstaan minder snel conflicten;
 • Het team blijft langer bij elkaar;
 • Problemen worden sneller gesignaleerd en opgelost.

Veiligheid op de werkvloer is dus essentieel, want daarmee groei je verder als team.

Wat is het verschil tussen teambuilding en een uitje?

Een goede teambuilding training onderscheidt zich van een zogeheten ’teambuilding uitje’. Het belangrijkste verschil is dat het wat minder vrijblijvend is: bij een teambuilding training wordt iedereen betrokken. Andere verschillen tussen een uitje en een professionele teambuilding training zijn:

 • De groepen in een teambuilding training zijn kleiner dan die in een ’teambuilding uitje’;
 • In een teambuilding training zit altijd een inhoudelijk gedeelte;
 • Na teambuilding training evalueer je met elkaar.

Een teambuilding training is dus meer dan gezellig volleyballen met elkaar. Voorbeelden van teambuilding zijn:

 • Complimenten leren geven;
 • Omgaan met verschillende generaties in één team;
 • Doeltreffend vergaderen;
 • Samen sporten (bootcamp, boxen) met specifieke opdrachten.

Was de teambuilding training geslaagd? Dan is het de hoogste tijd om het gezellige uitje in de agenda te zetten. Want dat is misschien geen teambuilding training, maar wel belangrijk!

Verdergaan met teambuilding op de werkvloer

Wat is teambuilding als je er na een training niet mee verdergaat? Je kunt teambuilding voor jouw team op verschillende manieren verder uitbouwen. Dit helpt:

 • Betrek je team bij jouw beslissingen;
 • Observeer of iedereen van het team tijdens een vergadering aan bod komt;
 • Organiseer regelmatig een activiteit buiten het werk, zoals een uitje of workshop;
 • Overweeg een aanvullende teambuilding training in de toekomst.

En tot slot: vergeet de vrijdagmiddagborrels niet!

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren?

Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren?

In een team werk je samen. Althans, zo zou het moeten gaan. Dat mensen samen in een team zitten, wil niet zeggen dat er automatisch een ‘teamgevoel’ is. In sommige teams lijkt samenwerken vanzelf te gaan, terwijl dit in andere teams spaak loopt. Wat kun je...

Teambuilding om elkaar beter te leren kennen

Teambuilding om elkaar beter te leren kennen

Om een sterk team neer te zetten en vervolgens te behouden zal je regelmatig met elkaar aan de slag moeten. Want alleen door regelmatig in elkaar te investeren blijf je als organisatie genieten van goed functionerende teams. Teams die op elkaar zijn...

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heb je interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben de afgelopen jaren al meer dan 50 teams mogen helpen. 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!