Groot of klein, gespecialiseerd of breed, succesvol of juist niet: teams heb je in alle soorten en maten. Maar wat voor elk team idealiter geldt, is dat alle teamleden werken aan een gemeenschappelijk doel. Voor de teamresultaten zijn ze van elkaar afhankelijk en daarom is een goede samenwerking noodzakelijk.
Dat klinkt simpel, maar dat is het niet. Collega’s vormen niet meteen een team als ze met elkaar werken. Het kan maar zo zijn dat de communicatie niet loopt, teamleden elkaar niet kunnen luchten of zien of dat de doelen niet helder zijn. Dat is erg vervelend, maar gelukkig wel op te lossen.
Hier komt het begrip teambuilding om de hoek kijken. Misschien heb je er in de wandelgangen wel eens iets over gehoord. Maar wat is teambuilding nou precies? Hieronder maken we het concreet: wat is teambuilding en waarom is het zo belangrijk? En hoe kun je er zelf mee aan de slag?
Wat is teambuilding?
Als je het woord letterlijk vertaalt, betekent teambuilding het ‘bouwen aan een team’. In het Nederlands gebruiken we ook vaak het woord teamontwikkeling. Maar wat is teambuilding dan in de praktijk? Kort gezegd betekent teambuilding ‘het creëren van een hecht team’. Dat klinkt misschien als een flinke uitdaging, maar je hoeft dit niet te letterlijk te nemen. Niet elk team zal even hecht worden, maar je kunt wel invloed uitoefenen op je team om ervoor te zorgen dat collega’s daadwerkelijk samenwerken.
Teamleden werken bijvoorbeeld makkelijker samen als er een gemeenschappelijk doel is, als ze elkaar kennen en als ze elkaar vertrouwen. Dat is precies wat je kunt bereiken met teambuilding!
Doorgaans draait de teambuilding om het doen van opdrachten en spellen. Daarbij gaat het om het behalen van een of meer van de volgende doelen:
- Elkaar beter leren kennen
- De werkwijze efficiënter en effectiever maken
- De verbinding tussen de deelnemers versterken
- Het onderlinge vertrouwen vergroten
- De communicatie soepeler en effectiever maken
Daarbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een ‘gezellig uitje’ en een gerichte teambuilding training die past bij de behoeften van jouw team. Met een teambuilding training zet je team stappen, maar de gezellige uitjes zijn natuurlijk wel een leuke aanvulling. Na de sessie kun je bijvoorbeeld nog samen een hapje eten om na te praten over de dag.
Waarom is teambuilding belangrijk voor jouw team?
Nu je weet wat teambuilding is, wil je ook vast weten waarom het belangrijk is. Vanzelfsprekend heeft elk team zijn eigen teambuildingdoelen om aan te werken. Daarom zullen de precieze resultaten en voordelen van een sessie per team verschillen.
Wel heeft teambuilding in het algemeen een aantal voordelen. Tijdens een teambuilding training leren teamleden bijvoorbeeld elkaars sterke en zwakke punten kennen. Op deze manier krijgen je teamleden inzicht in elkaars gedrag en leren ze daarmee omgaan.
Daarom heeft teambuilding zo’n belangrijk effect op de samenwerking én op de resultaten. Het is daarbij wel belangrijk om prioriteit te geven aan teambuilding. Hoe sneller je aan de ontwikkeling van je team werkt, hoe beter.
Dit is waarom teambuilding prioriteit moet hebben
Belangrijk is dat je niet wacht met teambuilding trainingen tot er al problemen optreden. Voorbeelden van problemen op de werkvloer zijn:
- Conflicten en spanningen tussen collega’s
- Het ontstaan van misverstanden
- Een stroeve communicatie
- Gebrek aan vertrouwen tussen teamleden
- De verkeerde medewerker op de verkeerde plek
Door een teambuilding bouw je een sterke teambasis, waar vertrouwen, begrip en verbinding aanwezig zijn. Hieronder lees je waarom elke manager teambuilding wat hoger op de agenda mag zetten. Dat levert flink wat voordelen op.
Het wij-gevoel op de werkvloer
Eén van de belangrijkste doelen die je bereikt met teambuilding is het echte wij-gevoel. Teambuilding brengt namelijk het gevoel naar boven dat iedereen in de groep aan hetzelfde doel werkt. Dit staat ook wel bekend als het teamgevoel. In een team met een wij-gevoel voelt iedereen zich verantwoordelijk.
En dat is nog niet alles: collega’s zullen meer normen en waarden met elkaar delen en kennen elkaars kwaliteiten. Tot slot zullen teamleden met het wij-gevoel de belangen van het team altijd voor hun eigen belang laten gaan. Dit zijn enkele factoren die bijdragen aan geweldige prestaties.
Collega’s begrijpen elkaar beter
Waarom reageert collega X gespannen? En wat maakt collega Y zo goed in lastige gesprekken? Dit zijn eigenschappen die juist tijdens een teambuilding training naar boven komen. Tijdens teambuilding werk je ook samen, maar in een andere situatie dan die van de werkvloer.
Samenwerken buiten het werk is erg nuttig om belangrijke kwaliteiten van elkaar te ontdekken. Daarnaast leer je omgaan met elkaars zwakke punten, want niemand is perfect. Als er meer begrip is voor elkaar binnen het team, kunnen je collega’s elkaar aanvullen en helpen. En voilà, daar is weer een belangrijk teambuilding bouwsteentje!
Veiligheid op de werkvloer
Veiligheid creëren op de werkvloer is ook één van de doelen van teambuilding trainingen. Met veiligheid bedoelen we hier:
- Ieder teamlid durft zijn of haar mening te geven
- Teamleden durven zich kwetsbaar op te stellen
- Iedereen durft nieuwe ideeën aan te dragen
- Teamleden durven problemen op de werkvloer aan te kaarten
Dat elk teamlid zich veilig voelt, is belangrijk om een aantal redenen:
- Iedereen blijft met plezier werken
- Er ontstaan minder snel conflicten
- Het team blijft langer bij elkaar
- Problemen worden sneller gesignaleerd en opgelost
- Het team is creatiever en inventiever
Veiligheid op de werkvloer is dus essentieel, want daarmee groei je verder als team.
Wat is het verschil tussen teambuilding en een uitje?
Om de vraag wat is teambuilding nog beter te beantwoorden, benadrukken we graag het verschil tussen een uitje en een teambuilding. Het belangrijkste verschil is dat het wat minder vrijblijvend is: bij een teambuilding training wordt iedereen betrokken. Andere verschillen tussen een uitje en een professionele teambuilding training zijn:
- De groepen in een teambuilding training zijn kleiner dan die in een ’teambuilding uitje’
- In een teambuilding training zit altijd een inhoudelijkgedeelte
- Na teambuilding training evalueer je met elkaar
Een teambuilding training is dus meer dan gezellig volleyballen met elkaar of het drinken van een borrel. Enkele voorbeelden van teambuildingsessies noemen we hieronder.
Wat is teambuilding: een paar voorbeelden
De volgende thema’s komen bijvoorbeeld aan bod:
Teambuilding Complimenten leren geven
Je leert tijdens zo’n sessie welke verschillende typen complimenten er zijn, hoe je ze het beste geeft en in welke situaties. Op die manier bouw je aan een waarderingscultuur en dat is belangrijk voor het teamgevoel en het vertrouwen.
Teambuilding Omgaan met verschillende generaties in één team
Een teambuilding die ideaal is wanneer je een generatiekloof ervaart. Door inzicht in elkaars perspectieven en werkwijzen te krijgen, kan dit worden opgelost.
Teambuilding Doeltreffend vergaderen
Vergaderen gaat vaak nog inefficiënt in teams. Door te leren wat je moet vermijden en te oefenen met de verschillende rollen en taken, zal de vergadering op rolletjes lopen.
Teambuilding Samen sporten (bootcamp, boxen)
Door samen te zweten en plezier te maken, vergroot je het teamgevoel.
Teambuilding Feedback leren geven
Feedback zorgt ervoor dat teamleden en het team zich kunnen ontwikkelen. Door de verschillende soorten feedback en feedbacktechnieken te leren, tillen jullie elkaar naar een hoger niveau. Dit versterkt de band en de samenwerking.
Maar laten we eerlijke zijn: wat is een teambuilding zonder een feestelijk einde? Als de teambuilding training geslaagd is, dan is het de hoogste tijd om het gezellige uitje in de agenda te zetten. Want dat is misschien geen teambuilding training, maar wel belangrijk voor het teamgevoel.
Teambuilding op de werkvloer: aan de slag
Je weet wat een teambuilding is, kent de voordelen en hebt een paar voorbeelden gezien. Mocht je nu zelf aan de slag willen met een sessie, dan zijn er een aantal zaken waarop je dient te letten.
Betrek je team
Dring nooit een teambuilding op. Wanneer het team geen zin heeft in een sessie, schiet je er niets mee op. De gouden regel is hier: betrek je teamleden bij de organisatie. Samen iets opzetten sterkt het teamgevoel en zorgt voor meer motivatie.
Daarnaast is het belangrijk dat het team aan de slag gaat met thema’s waar het hele team verbetering in wil aanbrengen. Overleg dus met elkaar wat aandacht nodig heeft. Willen jullie elkaar beter leren kennen? Een efficiëntere werkwijze ontwikkelen? Meer vertrouwen creëren? Als het doel duidelijk is, kunnen er activiteiten worden uitgezocht die passen bij de wensen van het hele team.
Prik een datum en maak een programma
Wat is een teambuilding met een half team? Een minder succesvolle sessie. Bepaal dus met elkaar een goede datum. Doe dit ruim van tevoren. Stuur bijvoorbeeld een datumprikker naar iedereen of bepaal tijdens een vergadering wanneer iedereen tijd heeft.
Besluit ook of jullie een halve dag of een dag aan de slag gaan. Zeker op een externe locatie is het aan te raden een hele dag in te plannen. Houd bij het maken van het programma vervolgens ook rekening met pauzes en een goede lunch. Je wilt natuurlijk een hoop activiteiten doen, maar informele ontspanning is ook belangrijk.
Regel de locatie
Organiseer je een teambuilding? Stel het vinden van een goede locatie dan niet uit. Zeker als je de training op een externe locatie houdt, is het noodzakelijk op tijd te gaan zoeken. Niet alle ruimtes zijn namelijk geschikt. Zorg dat er genoeg plek is voor iedereen, dat het licht is, met een goede beluchting en uitstekende apparatuur. Daarnaast is het leuk wanneer de locatie in de natuur is, dan kan je een fijne wandeling maken met elkaar.
Een teambuilding op kantoor kan natuurlijk ook. Dat is goedkoper, medewerkers hoeven niet te reizen en je hoeft minder te zoeken. Zorg dan wel voor een ruime zaal. Het is niet de bedoeling dat teamleden achter hun bureau zitten tijdens een sessie.
De evaluatie
Wat is teambuilding als je er na een training niet mee verdergaat? Praat na de teambuilding met elkaar over jullie ervaringen. Wat viel op? Wat hebben jullie geleerd? Zo blijf je bezig met de stof. Laat het ook niet bij die ene teambuilding. Organiseer regelmatig een activiteit buiten het werk, zoals een uitje of workshop. Overweeg ook een aanvullende teambuilding training in de toekomst. En tot slot: vergeet de vrijdagmiddagborrels niet!
Denk je nu: een teambuilding lijkt mij wel wat! Maar laat je de organisatie toch liever aan experts over? Dan kunnen wij je helpen.
Wij zijn TeambuildingTrainer
Teambuilding doe je niet alleen. Een coach of een teambuilding trainer heeft in veel gevallen een grote positieve invloed op de resultaten die je met een teambuildingsessie boekt. En precies om die reden organiseren wij met veel passie verschillende teambuildings, onder andere gericht op het verbeteren van de communicatie binnen het team.
We organiseren meer dan 20 verschillende incompany teambuilding trainingen. Dat doen we voor een breed scala aan klanten en altijd op locatie. We komen dus door heel Nederland. Hebben jullie behoefte aan een krachtige teambuildingsessie? Of willen jullie een heel teambuilding programma opstellen? Dan ben je bij TeambuildingTrainer aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op zodat we mee kunnen denken over de beste inhoud.