Chat with us, powered by LiveChat
Home » Hoe organiseer je een geslaagde indoor teambuilding

Hoe organiseer je een geslaagde indoor teambuilding

Tags: Teambuilding | ⏱ Leestijd: 7 minuten

Een teambuildingsessie in de buitenlucht kan heerlijk zijn. Lekker in het zonnetje aan de teamspirit werken zal niemand vervelend vinden. Maar we wonen nu eenmaal in Nederland en met name in de herfst en winter is het natuurlijk vaak nat en vroeg donker – en zelfs de zomer is niet altijd zonder regen!

Dat zijn niet de ideale weersomstandigheden om een teambuildingsessie buiten te houden. De motivatie van de deelnemers zal vrij snel tot onder het nulpunt dalen en waarschijnlijk blijft er weinig van het geleerde hangen. Sterker nog: teamleden pakken zo snel mogelijk de biezen om een warme douche te nemen.

Daarom kun je in veel gevallen beter kiezen voor indoor teambuilding. In dit artikel gaan we het hebben over teambuilding in het algemeen en indoor teambuilding in het bijzonder, zodat je meer te weten komt over hoe je geslaagde teambuilding activiteiten indoor organiseert.

Wat is teambuilding (indoor)?

In Nederland noemen we teambuilding ook wel teamontwikkeling. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is teambuilding meer dan ‘een leuke dag waarbij je samen wat vermakelijke spellen en oefeningen doet’.

Bij teambuilding gaat het erom dat je met een groep (je team) activiteiten uitvoert, waarbij het draait om een goede onderlinge samenwerking, onderlinge verbinding en effectieve teamcommunicatie. Ook de groepsdynamiek, effectiviteit, efficiëntie en het (zelf) vertrouwen verbeteren behoren tot de doelen van teambuilding.

Natuurlijk kan het een teambuildingsessie ook leuk zijn. Je bent met elkaar een middag of dag interactief bezig en dat is vaak erg gezellig. Je leert elkaar op een andere manier kennen en vaak wordt er tijdens de teambuilding ook veel gelachen. Maar het gaat niet alleen ‘om de leuk’. Dan is het beter om bijvoorbeeld een borrel te organiseren – wat je overigens ook na de teambuilding kan doen!

Indoor teambuilding

Uit welke activiteiten bestaat teambuilding binnen?

De activiteiten die bij een teambuilding gedaan kunnen worden zijn zeer divers. Ze kunnen een actief karakter hebben, maar kunnen ook mentaal uitdagend zijn. Mentaal kan er het nodige gevraagd worden, door bijvoorbeeld samen een puzzel of een vraagstuk op te lossen.

Sommige activiteiten bevatten ook een wedstrijdelement, want een beetje gezonde competitie kan de deelnemers stimuleren.  De belangrijkste soorten teambuilding activiteiten binnen zijn:

 • Een opdracht waarbij het onderlinge vertrouwen belangrijk is.
 • Opdrachten die gericht zijn op het geven van feedback.
 • Spellen gericht op het overwinnen van hindernissen of drempels
 • Games waarbij je goed moet plannen.
 • Opdrachten waarbij je samen problemen op moet lossen.

Per team verschillen natuurlijk de doelen van de teambuilding. Het ene team heeft na een fusie misschien moeite met samenwerken. De teambuilding activiteiten richten zich dan bijvoorbeeld op het verbeteren van de communicatie, op het elkaar beter leren kennen en het opbouwen van vertrouwen. Het andere team kan juist worstelen met de taakverdeling en efficiënt werken. Dan kan daarop worden ingespeeld met specifieke opdrachten.

Wanneer je een teambuilding boekt bij TeambuildingTrainer, dan wordt van tevoren afgestemd wat de behoeften zijn en hoe de werksituatie momenteel is. Zo weet je zeker dat teamleden er een hoop van opsteken en dat de middag of dag een goede investering is in je team!

Waarom kiezen voor teambuilding (indoor)?

Tijdens het doen van spellen en opdrachten worden de deelnemers uitgedaagd om uit hun comfortzone te treden. Hiermee word je als teamlid als het ware ‘gedwongen’ om vaste denkpatronen te doorbreken. Collega’s zien elkaar in een hele andere setting dan op de werkvloer en leren elkaar op een hele andere manier kennen. Dit leidt in de regel tot veel meer onderling begrip en respect voor elkaar.

Daarbij ontstaat het ‘wij- gevoel’ en het idee van ‘samen staan we sterk’. Dat is precies wat we met een teambuildingsessie willen bereiken.

De verbinding tussen de teamleden wordt veel sterker en waar veel teams vaak als autonome eilandjes werken, zie je nu een goed functionerend team ontstaan. Dat heeft verschillende voordelen: de samenwerking gaat soepeler, de werksfeer gaat omhoog en ook de productiviteit stijgt.

Waar kan teambuilding (binnen) toe leiden?

In het verleden lag de nadruk van teambuilding vooral op het actief en gezellig met elkaar bezig te zijn. Door de jaren heen zie je steeds meer dat aan teambuilding een boodschap en een inhoud wordt gekoppeld. Er moet door het team een vertaalslag gemaakt worden van de teambuilding activiteiten naar de werkvloer. Hierdoor kan teambuilding nog effectiever worden ingezet en krijgt deze nog meer betekenis.

Met teambuilding indoor kun je onder meer het volgende bereiken:

 • De werksfeer wordt prettiger en positiever
 • De communicatiewordt effectiever
 • Er wordt efficiënter en productiever gewerkt
 • Teamleden raken meer geïnspireerd
 • Het zelfvertrouwen en vertrouwen in elkaar neemt toe
 • De onderlinge band en de samenwerking verbetert
 • Problemen worden sneller opgelost
 • De groepsdynamiek wordt vergroot

Een hoop voordelen dus! Om van deze voordelen te profiteren is het wel belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden wanneer je een teambuilding indoor organiseert.

Waar moet je rekening mee houden met teambuilding binnen?

Het is verstandig dat je met een aantal zaken rekening houdt als je aan indoor teambuilding doet.

Het aantal deelnemers

Een belangrijk aspect is de groepsgrootte. Met vijftig mensen in een krappe vergaderzaal aan de slag gaan is niet prettig. Het wordt warm, het is krap en mensen raken geïrriteerd. Dat zorgt ervoor dat de doelen van de teambuilding, zoals verbinding creëren en inspiratie stimuleren, juist niet worden bereikt.

Ook kan een hele grote groep wat chaotisch zijn. Wat het juiste aantal deelnemers is, verschilt per teambuilding en per doel. Het beste is om met de trainer te overleggen, dan weet je zeker dat er niet te veel en te weinig teamleden van de partij zijn.

Het soort indoor activiteit

Het is misschien een inkoppertje, maar je moet de indoor teambuilding wel afstemmen op het feit dat je binnen zit. Activiteiten als quad rijden, wildwatervaren of mountainbiken zijn niet aan de orde. Teambuilding games, trainingen en workshops worden probleemloos binnen gefaciliteerd. Zorg wel dat de ruimte groot genoeg is en dat er voldoende beluchting is, dan blijft de focus en aandacht hoog.

Zorg voor frisse lucht

Hierboven hebben we al kort aangestipt dat het belangrijk is dat een goede beluchting essentieel is. Zonder zuurstof dutten alle deelnemers snel in en het is ook niet gezond. Naast het openen van ramen, zijn korte pauzes ook een goede manier om even een frisse neus te halen.

Deelnemers kunnen buiten een klein ommetje maken of buiten van hun kopje koffie genieten – wanneer het niet te regenachtig en koud is. Daarna kan iedereen er weer vol voor gaan!

Regel de ruimte en de materialen

Wanneer je een teambuilding indoor organiseert is het van belang om van tevoren een geschikte ruimte te regelen. Op kantoor kan dat eenvoudig zijn en hoef je alleen maar de zaal te reserveren. Let er wel op dat het een inspirerende plek is en er genoeg plaats is voor sport en spel.

Werknemers moeten niet het gevoel krijgen dat ze ‘gewoon aan het werk zijn’, want de teambuilding indoor is er juist voor bedoeld dat iedereen uit zijn of haar comfortzone komt. Zorg er daarnaast voor dat er bijvoorbeeld een beamer of andere materialen aanwezig zijn. Vaak laat de trainer weten wat er precies nodig is, of hij of zij neemt het zelf mee.

Een teambuilding binnen op een externe locatie kan extra prikkelend zijn voor de deelnemers. Een andere omgeving kan soms nieuwe inzichten en energie naar boven brengen. Mocht je een teambuilding indoor op een externe locatie doen, dan is het vaak zaak om vroeg genoeg een locatie te zoeken. Let op de omvang van de locatie, maar ook op de faciliteiten zoals catering. Niet onbelangrijk: de plek dient goed bereikbaar te zijn!

Door rekening te houden met bovenstaande punten kom je al een heel eind. Daarnaast hebben we ook tips voor de sessie zelf. Die noemen we hieronder. 

Waar moet een goede indoor teambuildingsessie aan voldoen?

Er zijn verschillende vormen en soorten groepsactiviteiten voor binnen, maar deze moeten natuurlijk wel effect hebben. Let er daarom op dat jullie teambuildingsessie indoor aan de volgende eisen voldoet:

Maak de dag niet te vol

Het klinkt misschien aantrekkelijk: tijdens een teambuilding indoor zo veel mogelijk spellen en opdrachten doen zodat de deelnemers een hoop leren. Toch is dat doorgaans niet het beste idee. Het is niet handig als een deelnemer het gevoel krijgt dat hij of zij steeds iets ‘moet’ doen. Een overvol tijdschema en onvoldoende rust tussen de activiteiten kunnen er al snel voor zorgen dat deelnemers moe en ongemotiveerd raken of, erger nog, afhaken.

Houd dus speling in de agenda voor plas- en adempauzes, informele gesprekken en andere ongeplande zaken. Wanneer de teambuilding binnen de hele dag duurt, is het aan te raden om een uitgebreide lunch in te plannen, zodat de teamleden even kunnen uitrusten en gezellig met elkaar kunnen kletsen. Dat draagt ook nog eens bij aan de teamspirit!

Kies een goede trainer bij je indoor team building

Zorg voor een professionele trainer

Online zijn er genoeg teambuilding activiteiten voor binnen te vinden. Daar is in principe niets mis mee. Vaak staan er interessante of grappige opdrachten tussen die je prima met je team kunt doen om beter te leren samenwerken of strategisch te leren denken.

Toch raden wij het aan om de teambuilding indoor door een professionele trainer te laten verzorgen. Een goede trainer gaat met jou in gesprek over wat je met je team wilt bereiken en hij of zij weet daarna precies welke soort activiteiten daarbij passen. Daardoor hoef je niet zelf te gaan zoeken en riskeer je ook niet dat je de verkeerde opdrachten kiest.

Daarnaast kan het prettig zijn dat de trainer als extern persoon de teambuilding begeleidt, in plaats van dat er een teamlid aan het roer staat.

Kies de juiste activiteiten

De soort activiteit is natuurlijk erg belangrijk.  De opdrachten en spellen moeten de deelnemers inspireren en uitdagen. Zorg daarom voor unieke, prikkelende workshops of trainingen. Daarnaast moeten ze bijdragen aan het doel van de teambuilding die je samen met je team vooraf hebt vastgesteld.

Teambuilding aanbieders zoals wij bouwen onze teambuilding zo op dat deelnemers actief, gemotiveerd en geïnspireerd worden én blijven. Hierdoor blijft het energielevel van de deelnemers hoog en behaal je als organisatie een optimaal rendement uit de teambuilding!

TeambuildingTrainer organiseert jullie teambuilding indoor

Lijkt het jou ook waardevol om een teambuilding indoor te organiseren en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Wij helpen je graag. Wij zijn de #1 aanbieder van teambuilding trainingen. Voor veel van onze klanten verzorgen wij teambuildingdagen of -middagen indoor.

Met meer dan 20 incompany teambuildingsessies hebben we voor iedere teambehoefte een perfecte oplossing. Wil je eens sparren over jullie situatie? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met jullie mee.

Kunnen we nog ergens mee helpen? 👋

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Waarom is communicatie zo belangrijk in een team?

Misverstanden op de werkvloer? Een dalende productiviteit? Wantrouwen tussen collega’s? Het zijn allemaal nare gevolgen van een slechte communicatie op de werkvloer. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van de communicatie....

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heeft jullie team interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben sinds 2017 al meer dan 50 teams geholpen. 😍
Zij waarderen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!