Informatie over

Indoor teambuilding

Wij zijn ontzettend gepassioneerd over teambuilding. Het is een fascinerend werkveld waar continu nieuwe kennis en inzichten over ontstaan. Die informatie delen we graag met jullie.

Alles over indoor teambuilding

Het is koud, het regent en het is vroeg donker. Niet de ideale omstandigheden om een teambuilding sessie buiten te houden. De motivatie van de deelnemers zal vrij snel tot het nulpunt dalen. Daarom kun je beter kiezen voor indoor teambuilding. In dit artikel gaan we het hebben over teambuilding in het algemeen en indoor teambuilding in het bijzonder.

Wat is teambuilding?

In Nederland noemen we teambuilding ook wel teamontwikkeling. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is teambuilding meer dan ‘een leuke dag waarbij je samen wat vermakelijke spellen en oefeningen doet’. Bij teambuilding gaat het erom dat je met een groep (team) activiteiten uitvoert, waarbij het draait om een goede onderlinge samenwerking, onderlinge verbinding en effectieve teamcommunicatie. Ook de groepsdynamiek, effectiviteit, efficiëntie en het (zelf) vertrouwen verbeteren behoren tot de doelen van teambuilding.

Uit welke activiteiten bestaat teambuilding?

De activiteiten die bij een teambuilding gedaan kunnen worden zijn zeer divers. Ze kunnen een actief karakter hebben maar kunnen ook mentaal uitdagend zijn. Mentaal kan er het nodige gevraagd worden, door bijvoorbeeld samen een puzzel of een vraagstuk op te moeten lossen. Sommige activiteiten bevatten ook een wedstrijdelement. De belangrijkste soorten activiteiten zijn:

 • Een opdracht waarbij het onderlinge vertrouwen belangrijk is.
 • Opdrachten die gericht zijn op het geven van feedback.
 • Opdrachten gericht op het overwinnen van hindernissen.
 • Opdrachten waarbij je goed moet plannen.
 • Opdrachten waarbij je samen problemen op moet lossen.

Waarom teambuilding?

Tijdens de activiteiten worden de deelnemers uitgedaagd om uit hun comfortzone te treden. Hiermee word je als teamlid als het ware ‘gedwongen’ om vaste denkpatronen te doorbreken. Jouw collega’s zien je in een hele andere setting dan op de werkvloer en leren je op een hele andere manier kennen. Dit leidt in de regel tot veel meer onderling begrip en respect voor elkaar. Daarbij ontstaat dan het ‘wij- gevoel’ en het idee van ‘samen staan we sterk’. Dat is precies wat we met een teambuilding sessie willen bereiken. De verbinding tussen de teamleden wordt veel sterker en waar veel teams vaak als autonome eilandjes werken, zie je nu een goed functionerend team ontstaan.

Waar kan teambuilding toe leiden?

In het verleden lag de nadruk van teambuilding vooral op het actief en gezellig met elkaar bezig te zijn. Door de jaren heen zie je steeds meer dat aan teambuilding een boodschap en een inhoud wordt gekoppeld. Er moet door het team een vertaalslag gemaakt worden van de teambuildingsactiviteiten naar de werkvloer. Hierdoor kan teambuilding nog effectiever worden ingezet en krijgt deze nog meer betekenis.

Met teambuilding kun je onder meer het volgende bereiken:

 • De werksfeer wordt prettiger en positiever
 • De communicatie wordt effectiever
 • Er wordt efficiënter en effectiever gewerkt
 • Teamleden raken meer geïnspireerd
 • Het zelfvertrouwen en vertrouwen in elkaar neemt toe
 • De onderlinge band en de samenwerking verbetert
 • Problemen worden sneller opgelost
 • De groepsdynamiek wordt vergroot

Waar moet je rekening mee houden met teambuilding binnen?

Het is verstandig dat je met een aantal zaken rekening houdt als je aan indoor teambuilding doet. Eén aspect is bijvoorbeeld de groepsgrootte. Met honderd mensen in een krappe vergaderzaal aan de slag is niet prettig. Daarnaast moet je de indoor teambuilding ook afstemmen op het feit dat je binnen zit. Activiteiten als quad rijden, wildwatervaren of mountainbiken zijn niet aan de orde, maar teambuilding games, trainingen en workshops worden probleemloos binnen gefaciliteerd.

Waar moet een goede indoor teambuilding sessie aan voldoen?

Er zijn verschillende vormen en soorten groepsactiviteiten voor binnen maar deze moeten natuurlijk wel effect hebben. Let daarom op dat jullie indoor teambuildingsessie aan de volgende eisen voldoet:

 

 1. Het is niet handig als teamlid of deelnemer het gevoel krijgt dat je steeds iets ‘moet’ doen. Een overvol tijdschema en onvoldoende rust tussen de activiteiten kunnen er al snel voor zorgen dat deelnemers ongemotiveerd raken of, erger nog, afhaken. Houd dus speling in de agenda voor plas- en adempauzes, informele gesprekken en andere ongeplande zaken.
 2. De plek is ook belangrijk bij het houden van groepsactiviteiten binnen. Indoor teambuilding werkt het beste op een inspirerende plek. Als je de teambuildingssessies houdt op de werkplek van het team zelf of een plek die daar sterk op lijkt, werkt dat minder motiverend dan een unieke, prikkelende omgeving.
 3. De activiteiten zelf moeten de deelnemers inspireren en uitdagen. Zorg voor unieke, prikkelende workshops of trainingen. Teambuilding aanbieders zoals wij bouwen onze teambuilding zo op dat deelnemers actief, gemotiveerd en geïnspireerd worden en blijven. Hierdoor blijft het energielevel van de deelnemers hoog en behaal je als organisatie een optimaal rendement uit de teambuilding.

Hulp of advies nodig?

Wij organiseren 20+ verschillende incompany teambuilding workshops en -trainingen.

Navigeren

8,6 waardering

Onze klanten waarderen onze diensten met een 8,6. Daar zijn we trots op!

45+ klanten

Wij helpen jaarlijks meer dan 45 klanten door heel Nederland.

#1 trainers

Onze trainers zijn experts binnen hun vakgebied. Zo waarborgen we kwaliteit.

Meer dan 100 ijzersterke teams gingen jullie al voor.

Jaarlijks verwelkomen we meer dan 45 nieuwe klanten. Organisaties van ieder formaat en door heel Nederland.

Die klanten beoordelen onze teambuilding met een gemiddelde waardering van 8.6.

Nancy Stevens

TeambuildingTrainer verzorgt op regelmatige basis teambuilding workshops bij ons. Een fijne partner, die snel schakelt en meedenkt met onze situatie. Heel fijn werken dus.

Nancy Stevens
Petri van Vugt

Voor onze Hager Kerstdag zochten we 2 leuke workshops en zijn hiervoor bij TeambuildingTrainer te rade gegaan. Zij dachten goed met ons mee en verzorgden een gezellige en leerzame middag.

Petri van Vugt
Maurits Schuijf

Wij werken regelmatig samen met TeambuildingTrainer op de events die wij voor onze klanten organiseren. Wij verzorgen dan de catering en zij de teambuilding. We zijn altijd erg tevreden.

Maurits Schuijf

Peter Houtman

Coördinator

Heb je hulp nodig?

Ben je geïnteresseerd in een van onze teambuildingsessies? Als je contact opneemt helpen we graag bij het maken van de beste keuze. 

We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl of
telefonisch op 030 – 227 3384.