De #1 aanbieder van teambuilding trainingen

Offerte aanvragen   |   Contact   |   ☎️ 030 – 227 3384

Home » Hoe organiseer je een geslaagde indoor teambuilding

Hoe organiseer je een geslaagde indoor teambuilding

Tags: Teambuilding | ⏱ Leestijd: 3 minuten

Het is koud, het regent en het is vroeg donker. Niet de ideale omstandigheden om een teambuilding sessie buiten te houden. De motivatie van de deelnemers zal vrij snel tot het nulpunt dalen. Daarom kun je beter kiezen voor indoor teambuilding. In dit artikel gaan we het hebben over teambuilding in het algemeen en indoor teambuilding in het bijzonder.

Wat is teambuilding?

In Nederland noemen we teambuilding ook wel teamontwikkeling. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is teambuilding meer dan ‘een leuke dag waarbij je samen wat vermakelijke spellen en oefeningen doet’. Bij teambuilding gaat het erom dat je met een groep (team) activiteiten uitvoert, waarbij het draait om een goede onderlinge samenwerking, onderlinge verbinding en effectieve teamcommunicatie. Ook de groepsdynamiek, effectiviteit, efficiëntie en het (zelf) vertrouwen verbeteren behoren tot de doelen van teambuilding.

Uit welke activiteiten bestaat teambuilding?

De activiteiten die bij een teambuilding gedaan kunnen worden zijn zeer divers. Ze kunnen een actief karakter hebben maar kunnen ook mentaal uitdagend zijn. Mentaal kan er het nodige gevraagd worden, door bijvoorbeeld samen een puzzel of een vraagstuk op te moeten lossen. Sommige activiteiten bevatten ook een wedstrijdelement. De belangrijkste soorten activiteiten zijn:

 • Een opdracht waarbij het onderlinge vertrouwen belangrijk is.
 • Opdrachten die gericht zijn op het geven van feedback.
 • Opdrachten gericht op het overwinnen van hindernissen.
 • Opdrachten waarbij je goed moet plannen.
 • Opdrachten waarbij je samen problemen op moet lossen.

Waarom teambuilding?

Tijdens de activiteiten worden de deelnemers uitgedaagd om uit hun comfortzone te treden. Hiermee word je als teamlid als het ware ‘gedwongen’ om vaste denkpatronen te doorbreken. Jouw collega’s zien je in een hele andere setting dan op de werkvloer en leren je op een hele andere manier kennen. Dit leidt in de regel tot veel meer onderling begrip en respect voor elkaar. Daarbij ontstaat dan het ‘wij- gevoel’ en het idee van ‘samen staan we sterk’. Dat is precies wat we met een teambuilding sessie willen bereiken. De verbinding tussen de teamleden wordt veel sterker en waar veel teams vaak als autonome eilandjes werken, zie je nu een goed functionerend team ontstaan.

Waar kan teambuilding toe leiden?

In het verleden lag de nadruk van teambuilding vooral op het actief en gezellig met elkaar bezig te zijn. Door de jaren heen zie je steeds meer dat aan teambuilding een boodschap en een inhoud wordt gekoppeld. Er moet door het team een vertaalslag gemaakt worden van de teambuildingsactiviteiten naar de werkvloer. Hierdoor kan teambuilding nog effectiever worden ingezet en krijgt deze nog meer betekenis.

Met teambuilding kun je onder meer het volgende bereiken:

 • De werksfeer wordt prettiger en positiever
 • De communicatie wordt effectiever
 • Er wordt efficiënter en effectiever gewerkt
 • Teamleden raken meer geïnspireerd
 • Het zelfvertrouwen en vertrouwen in elkaar neemt toe
 • De onderlinge band en de samenwerking verbetert
 • Problemen worden sneller opgelost
 • De groepsdynamiek wordt vergroot

Waar moet je rekening mee houden met teambuilding binnen?

Het is verstandig dat je met een aantal zaken rekening houdt als je aan indoor teambuilding doet. Eén aspect is bijvoorbeeld de groepsgrootte. Met honderd mensen in een krappe vergaderzaal aan de slag is niet prettig. Daarnaast moet je de indoor teambuilding ook afstemmen op het feit dat je binnen zit. Activiteiten als quad rijden, wildwatervaren of mountainbiken zijn niet aan de orde, maar teambuilding games, trainingen en workshops worden probleemloos binnen gefaciliteerd.

Waar moet een goede indoor teambuilding sessie aan voldoen?

Er zijn verschillende vormen en soorten groepsactiviteiten voor binnen maar deze moeten natuurlijk wel effect hebben. Let daarom op dat jullie indoor teambuildingsessie aan de volgende eisen voldoet:

 1. Het is niet handig als teamlid of deelnemer het gevoel krijgt dat je steeds iets ‘moet’ doen. Een overvol tijdschema en onvoldoende rust tussen de activiteiten kunnen er al snel voor zorgen dat deelnemers ongemotiveerd raken of, erger nog, afhaken. Houd dus speling in de agenda voor plas- en adempauzes, informele gesprekken en andere ongeplande zaken.
 2. De plek is ook belangrijk bij het houden van groepsactiviteiten binnen. Indoor teambuilding werkt het beste op een inspirerende plek. Als je de teambuildingssessies houdt op de werkplek van het team zelf of een plek die daar sterk op lijkt, werkt dat minder motiverend dan een unieke, prikkelende omgeving.
 3. De activiteiten zelf moeten de deelnemers inspireren en uitdagen. Zorg voor unieke, prikkelende workshops of trainingen. Teambuilding aanbieders zoals wij bouwen onze teambuilding zo op dat deelnemers actief, gemotiveerd en geïnspireerd worden en blijven. Hierdoor blijft het energielevel van de deelnemers hoog en behaal je als organisatie een optimaal rendement uit de teambuilding.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over teambuilding, opleiden en werk.

Wat is teambuilding eigenlijk precies?

Wat is teambuilding eigenlijk precies?

In een team werken mensen in een groep aan een gemeenschappelijk doel. Voor de resultaten in het team zijn ze van elkaar afhankelijk. Collega's vormen niet meteen een team als ze met elkaar werken. En juist daar komt het begrip teambuilding om de hoek kijken! Je hebt...

Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren?

Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren?

In een team werk je samen. Althans, zo zou het moeten gaan. Dat mensen samen in een team zitten, wil niet zeggen dat er automatisch een ‘teamgevoel’ is. In sommige teams lijkt samenwerken vanzelf te gaan, terwijl dit in andere teams spaak loopt. Wat kun je...

Peter Houtman

Coördinator

Advies nodig?

Heb je interesse in een van onze teambuilding trainingen?
We helpen je graag. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@teambuildingtrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 3384.

8,6 waardering

Onze klanten waarderen ons
met een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

We hielpen de afgelopen jaren
150+ klanten door heel NL.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben de afgelopen jaren al meer dan 50 teams mogen helpen. 😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6. Daar zijn we trots op!

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

CLC-VECTA boekt regelmatig trainingen voor de ontwikkeling van onze leden. Teambuilding-Trainer heeft een breed, interessant aanbod en een uitstekende prijsstelling.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

TeambuildingTrainer organiseert sinds 2018 teambuilding voor onze collega’s. Ze hebben een groot aanbod en communiceren snel en duidelijk. Zowel voor de training als naderhand.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Ons team heeft bij dit bedrijf een training over effectief complimenteren gevolgd. Het werd een inspirerende, leerzame en vooral hele leuke dag. Tot de volgende keer!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

TeambuildingTrainer verzorgt regelmatig trainingen bij ons. Dat is altijd prettig werken want ze schakelen snel, denken met je mee en leveren kwalitatief goede trainingen.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten TeambuildingTrainer regelmatig in op onze vitaliteit-dagen bij klanten. Wij doen dan de catering, zij doen een training. Onze klanten zijn altijd erg blij met hun bijdrage!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met TeambuildingTrainer kenmerken. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!